המודלים המאקרו כלכליים

המודלים המאקרו כלכליים

הרצאת אורח

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

בספרות הכלכלית מוצגות שתי גישות המתארות את השפעתם של שינויים פיסקאליים:

א. התאוריה הקיינסיאנית - לפיה מדיניות פיסקאלית מרחיבה תגדיל בטווח הקצר את התוצר, ותביא בטווח הארוך לכך שהמשק יתכנס לשיווי משקל. פונקציית התוצר במשק מתוארת במשוואה הבאה:

Y = C + I +G à Y = C0 + mpc · (Y - T) + I + G

C = C0 + mpc · Yd - הצריכה הפרטית (C) מורכבת מצריכה בסיסית שאינה תלויה בגובה ההכנסה (C0), ובצריכה שתלויה באופן יחסי בהכנסה בשיעור mpc (נטייה שולית לצרוך) מההכנסה הפנויה, להלן תיקרא הנטייה השולית לצרוך (נש"צ).

ב. התאוריה הניאו-קלאסית - שלפיה שינויים פיסקאליים אינם משפיעים על התוצר של הטווח הארוך, הנקבע בעיקרו על ידי ההיצע המצרפי.

התאוריה הקיינסיאנית

התאוריה הקיינסיאנית פותחה בשנות השלושים של המאה העשרים על-ידי הכלכלן הבריטי ג'ון מיינרד קיינס קודם לפיתוחה של התאוריה הקיינסיאנית, ההתמקדות של שיווי המשקל הייתה בעיקר בהיצע. כלומר ההנחה הרווחת הייתה שכל מה שהמשק מסוגל לייצר - ייצרך על ידי ביקוש היחידים.

קיינס פיתח את התאוריה שלו נוכח חוסר היכולת של הכלכלנים באותה תקופה להסביר מדוע המשק נמצא באבטלה במשך תקופה ארוכה, ואינו מסוגל להגיע באופן טבעי למצב של תוצר תעסוקה מלאה.

המודל הקיינסיאני הסיט את הדיון והתמקד בביקוש, ומסביר מדוע מצב מעין זה אפשרי. הביקוש הכולל לסחורות ולשירותים, לטענתו, הוא גורם מרכזי הקובע את רמת התוצר הלאומי.

במבט על שוק סגור, המודל הקיינסיאני משווה את ההיצע במשק - התוצר, לסך הביקושים במשק - סכום הצריכה הפרטית, ההשקעה והצריכה הציבורית.

נקודת המבט של קיינס באה לתת מענה לבעיית השוק. הטענה המרכזית היא שהדרך להחזיר את השוק לתוצר תעסוקה מלאה (ממצב שבו המשק נמצא באבטלה, דהיינו בפער דיפלציוני), היא על ידי הגברת הביקוש באמצעות התערבות ממשלתית.

יתרה מכך, הרעיון עליו מתבסס המודל של קיינס בתחום המאקרו-כלכלה שונה מההתייחסות לשווקים בתחום המיקרו-כלכלה. לפי קיינס "יצרן בודד רואה עצמו כמי שמסוגל למכור במחיר השוק את הכמות שהוא מוכן לייצר במחיר זה. אולם, במעבר לניתוח כולל, ברמת המשק כולו ייתכן בהחלט שכל היצרנים יחדיו לא יוכלו למכור את כל שייצרו, אפילו אם יורידו מחירים".

המודל הקלאסי

המודל בוחן את ההיצע המצרפי - AS ואת התוצר - Y, ביחס לביקוש המצרפי - AD.

נקודת המפגש של ההיצע והביקוש מציגה את שיווי המשקל במשק, והיא קובעת את רמת התוצר ברמת ביקושים מסוימת.

Y = AS = AD(Y) = C(Y) + I + G

הסבר המשוואה: התוצר שווה להיצע המצרפי, השווה לביקוש המצרפי ביחס לתוצר, השווה לצריכה הפרטית התלויה ברמת ההכנסה בתוספת ההשקעות במשק ובתוספת הוצאות הממשלה.

כאשר, I = השקעות, G = הוצאות ממשלה, C(Y) = צריכה פרטית התלויה ברמת ההכנסה.

כמפורט לעיל, הצריכה הינה: C = C0 + mpc · (Y - T)

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן, מרצה בפקולטה למשפטים - אוניברסיטת חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net