נכסי קריירה -חלוקתם במסגרת הליך הגירושים

נכסי קריירה -חלוקתם במסגרת הליך הגירושים

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין-נוטריון, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ-30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד ל- 5/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

נכסי קריירה - כושר ההשתכרות הצפוי והעתידי של אדם הנובע מנכסים בלתי מוחשיים (בניגוד לנכסים מוחשיים שהינם בין היתר: מקרקעין או מטלטלין), הקשורים להון האנושי של בני הזוג. הנכסים הבלתי מוחשיים הינם בין השאר: יצירת מוניטין אישיים, רכישת תואר אקדמי, בטחון תעסוקתי כגון קביעות בעבודה, רכישת רישיון לעסוק במקצוע, לדוגמא: רופא כמו כן: דרגה מקצועית, ניסיון מקצועי, למשל : בנאי, אינסטלטור, חשמלאי, ובנוסף, כושר השתכרות של בן/בת הזוג כגון עסק עצמאי מצליח , רווחיו העתידיים של משרד עורך דין של בן/בת הזוג או רווחיו העתידיים של משרד רואה חשבון של בן/בת זוג, במאי מחזאי ושחקן מוכשר ומוכר. המוניטין נרכש הודות לוויתור על הקריירה מצד בן הזוג (זאת, להבדיל מהזכות העומדת לבן/בת הזוג בשל כישרון אישי שהינו נכס שהביא/ה עימו/ה לנישואין ולא נקנה במאמץ משותף במהלך חייהם המשותפים).

חלוקת הרכוש הבלתי מוחשי

בני זוג עם פקיעת נישואיהם, בוחנים לחלוקה, הן את הרכוש המוחשי – מקרקעין ומיטלטלין והן את הרכוש הבלתי מוחשי - נכסי הקריירה, אשר צוינו לעיל. להבדיל מהנכסים המוחשיים אשר ניתן למוכרם בפועל או ניתנים להערכה באמצעות הערכת שמאי או על פי עסקאות דומות שבוצעו, לא ניתן לתת אומדן מדויק, לנכסי קריירה. מכאן שבני הזוג מתקשים ביותר בהערכה מהו סך התשלום שיתבקש לשלם בן/בת הזוג במסגרת חלוקת הרכוש בגין נכסי הקריירה.

הנימוק המרכזי אשר עומד לבן/בת הזוג התובע את הכללת נכסי הקריירה באיזון המשאבים בעת חלוקת הרכוש הבלתי מוחשי עם פקיעת הנישואין הינו, כי הוא/היא שקד/ה בטיפוח התא המשפחתי בין היתר תוך גידול הילדים. מנגד, בן/בת הזוג אשר עבד/ה שקד/ה וטיפח/ה את נכסי הקריירה, באופן כזה שבעת פקיעת הנישואים, יכולת ההשתכרות של בן/בת הזוג בעל נכסי הקריירה גבוהה יותר באופן משמעותי מבן/בת הזוג אשר חינך, העשיר ורומם את התא המשפחתי. אשר על כן, איזון המשאבים וחלוקת נכסי הקריירה, יסייעו בהגינות לעשיית צדק ומניעת עוול, לבן/בת הזוג השני, בעת חלוקת הרכוש בין בני הזוג.

בעבר נכסי הקריירה לא הוכרו כנכסים העומדים לחלוקה בעת הליך הגירושים. חוסר השוויון, גרם ליתרון של אחד מבני הזוג אשר הגדיל את יכולת השתכרותו וצבר כושר השתכרות ורווחים עתידיים הודות לוויתור על הקריירה מטעמו של בן הזוג השני.

ואולם, בתי המשפט קבעו במספר פסקי דין, כי נכסי קריירה שבן זוג צבר במהלך תקופת הנישואים יכללו כחלק מהנכסים ברי האיזון, כנכסים אשר יעמדו לחלוקה בין בני הזוג עם פקיעת הנישואין.

כב' השופט ריבלין - המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, קבע בפסק דין תקדימי כי נכסי קריירה הינם נכס בר איזון ובכך יצר שוויון בחלוקת המשאבים בין בני הזוג בפסיקתו, בזו הלשון:

"לפי דרכה של הלכת השיתוף, אין לשלול מבן הזוג האחד את חלקו בפירות נכסי הקריירה של בן הזוג האחר, זאת בעבור התמיכה והעזרה שהוא העניק לו, לאמור: בעבור חלקו של הקשר הזוגי בשיפור כושר השתכרותו" (בע"מ 4623/04),

בכך עיגן כב' השופט ריבלין את ההכרה בנכסי קריירה כנכס בר איזון מקום בו ההתפתחות האישית של בן הזוג נעשתה רובה ככולה בתקופת הנישואים, ומתקיים פער השתכרות משמעותי בין בני הזוג. מכאן כי נכסי הקריירה הינם נכסים ברי חלוקה בין בני הזוג עם פקיעת הנישואין.

החלוקה נעשית בבחינת הפער שנוצר בין בני הזוג, ובאיזונו, בין בתשלום חד פעמי ובין בתשלומים עיתיים. פסק הדין האמור, עסק בנישואין אשר עלו על שרטון לאחר נישואין של כ-18 שנה (בשנים 1999-1971). הבעל רואה חשבון במקצועו, למד ועבד במהלך הנישואין, והקים כשותף מייסד משרד רואי חשבון עצמאי אשר הגיע להישגים כלכליים כתוצאה מעבודתו. לעומת זאת, האישה עבדה כיועצת חינוכית. בית המשפט לענייני משפחה קבע באותו עניין כי כושר ההשתכרות הגבוה של הנתבע (צוין כי במהלך שנות הנישואין נוצרו בין שני בני הזוג פערי שכר משמעותיים), נרכש עקב מאמץ משותף של בני הזוג. האישה תרמה למאמץ המשותף בכך שהיא שחררה את הבעל מדאגה למשק הבית ולגידול הילדים ואפשרה לבעל לפתח את הקריירה כרואה חשבון עצמאי. בפסק דין התקדימי האמור לעיל - המוכר כ"הלכת רואה החשבון", נקבעה ההלכה במשפט הישראלי בהתייחסותה לנכסי הקריירה אשר בענייננו עמדו לרשות הבעל.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות והן משתנות מפעם לפעם. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש אוקטובר 2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה למשפטים של אונ' חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי עד לחודש מאי 2019, וכן מרצה בימים אלה בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורסים "חשבונאות פיננסית וניהולית" ו"עקרונות החשבונאות", בימים אלה.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי אזרחי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה, שד' פל ים 7, חיפה (סמוך לבנין בית המשפט).

פל: 050-5443671 טל: 04-8621350, פקס: 04-8621349.

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net