הטבה לתושב יישוב מזכה

הטבה לתושב ישוב מזכה

העלמת מס – רישום כוזב כתושב ישוב מזכה

ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן

הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות" כ- 30 שנה עד לחודש 10/2019.

מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.

מרצה מצטיין טכניוני – ראוי לשבח בהוראה לשנת התשע"ו.

אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורסים "חשבונאות פיננסית" ו"עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.

הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת חיפה – מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים LL.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה Dr. Faculty of Law, University of Haifa.

רישום פיקטיבי, לקבלת הטבה לישוב מזכה – הליך פלילי, הליך אזרחי

היבט פלילי – רישום כוזב כתושב ישוב מזכה – העלמת מס

עשרות תושבי אזורי קו העימות לשעבר, עצמאים ושכירים, שנהנו במשך שנים מהטבות מס מפליגות בשל העובדה שהם גרים בפריפריה, הופתעו באחרונה לקבל דרישות לתשלומי מס גבוהים, לאחר שלא הצהירו על שינוי כתובות מגוריהם. הדבר קרה במסגרת מבצע אכיפה חדש של רשות המיסים, בניסיון לאתר תושבים שבניגוד לחוק, נהנים מהטבות המס למרות שאינם מתגוררים כיום באזור הצפון.

הטבות המס לתושבי קו העימות עומדות על אחוז גבוה מההכנסה. (ר' מאמרי הטבות מס ליישובים לשנת 2016).

מכיוון שמדובר בסכומים גבוהים, מידי פעם נערכים מבצעי אכיפה על ידי גורמי המס בישראל.

בעבר נפתחו לא מעט חקירות נגד בעלי עסקים ועצמאים שהתגוררו במרכז הארץ והצהירו כי מקום מגוריהם בצפון, וכך נהנו מהטבות המס שניתנו לתושבי אזור העימות. שלטונות המס מפעילים שיטות חקירה מגוונות, החל בהצלבת נתונים עם רישומי משרד הפנים, דרך שימוש בהלשנות ועד למעקבים.

רשות המיסים פנתה אל מהנדסים, אנשי היי-טק ואף שכירים מכל מגזרי הקשת העובדת, שהתגוררו בצפון בעבר אשר עברו דירה לאזורים אחרים "ושכחו" לעדכן את שלטונות המס על שינוי מגוריהם. עכשיו הם נתונים בחקירה. היו מקרים שדווקא כאשר הנישומים דיווחו ביוזמתם על שינוי הכתובת ומעבר מאזור הצפון דרומה, החלה חקירה נגדם.

במקרים רבים לא מדובר בהעלמת מס מכוונת, אלא ברשלנות או בחוסר מודעות של נישום: מקרים לא מעטים של תושבים שגרו עם ההורים באזורי קו העימות, ולאחר מכן עזבו את בית הוריהם, לטובת לימודים אקדמיים. בתום הלימודים, הם החלו לעבוד בחברות היי-טק או אקדמיה במרכז ולא שבו לבית הוריהם.

בשל חוסר מודעות לחומרת העבירה, כתובת המגורים בבית ההורים לא שונתה, וכך נוצר מצב שבמשך מספר שנים הם קיבלו הנחת מס אשר בפועל אינם זכאים לה. למותר לציין, כי משעה שהעניין התגלה לרשויות המס, הוצא זימון מיידי לחקירה וננקטו הליכי גבייה אגרסיביים.

חשוב לדעת, כי אחת המשמעויות האופרטיביות של אי שינוי כתובת המגורים היא למעשה העלמת מס, המהווה עבירה פלילית חמורה על פי פקודת מס ההכנסה. אדם אשר דיווח על כתובת כוזבת חשוף לא רק לדרישתו של פקיד השומה להשבת כל סכום המס שנחסך, לרבות ריביות, הצמדות וקנסות, אלא אף לאישומים פליליים נגדו.

באמצעות טיפול משפטי נכון, עוד בשלב השומה, ניתן למנוע הליכים פליליים, ולכן מומלץ להקדים תרופה למכה ולהיעזר בגורמים מקצועיים בכל מקרה מסוג זה.

הסנקציות הצפויות

במרבית המקרים, בעבירות מס ניתנת אפשרות לשלם כופר בכדי להימנע מעונש מאסר בפועל.

תשלום כופר מהווה הסדר נוח מבחינת המדינה אשר חוסכת על הליך שיפוטי ובמקביל מקבלת תשלום המס שנחסך על ידי הנישום וגם את הקנס בעקבות העבירה. יש להדגיש שתשלום הכופר אינו מחליף את תשלום המס אלא בא בנוסף לחוב מס שנוצר למעלים המס.

הצהרות כוזבות, השמטת הכנסות, ניפוח משכורות ועוד דרכים יצירתיות להתחמקות מתשלום מס – פורסמו במסמך החלטות ועדות הכופר של מס הכנסה ומע"מ למחצית השנייה של 2013 ו-2012. בכל אחד מהמקרים, דנו הוועדות בבקשה להמרת ההליך הפלילי של נאשמים בתשלום כופר, וקיבלו אותן על סמך שיקולים שונים כמו הסרת המחדלים, מצב אישי, עבירות קודמות ועוד. תשלום הכופר הינו בנוסף למסים אשר נדרשים לשלם על סכום ההעלמה.

להלן מספר מקרים מעניינים אשר פורסמו על ידי רשות המיסים בנושא זה:

מנכ"ל איגוד ספורט י.ב. ורעייתו החליטו לדווח לרשות המסים כי הם מתגוררים בקיבוץ בגליל, המזכה בהטבות מס – למרות שלמעשה התגוררו באזור המרכז. השניים העלימו כ-270,000 ₪ במשך חמש שנים, ובהתאם להמלצות היחידה החוקרת, הוטל עליהם תשלום כופר בסך 67,000 שקלים. זאת בנוסף למסים אשר נדרשו לשלם על סכום ההעלמה.

הצהרה כוזבת על יישוב ספר

אלכסנדר מ. שכיר מבאר שבע, מסר הצהרה כוזבת על מגוריו ביישוב ספר לצורך קבלת הטבות מס, סכום המס המועלם שווה ל-165,000 ₪, הכופר ששולם שווה ל-40,000 ₪. זאת בנוסף למסים אשר נדרש לשלם על סכום ההעלמה.

החלטת כופר מס הכנסה 2012

הנושא: הצהרה כוזבת למגורים בישוב ספר

העובדות:

נ. .ב, עובדת כשכירה מאזור המרכז, נחשדה בהגשת תצהיר כוזב על מגורים בישוב ספר – נהריה.

המס הנחסך מגיע לסך 78,000 ₪. עבירות עפ"י סעיף 110 לפקודת מס הכנסה.

החלטה: הושת כופר בסך של 11,000, זאת בנוסף למסים אשר נדרשה לשלם על סכום ההעלמה.

החלטת כופר מס הכנסה 2012

הנושא: הצהרה כוזבת למגורים בישוב ספר

העובדות:

ב.ל. עובדת שכירה מאזור המרכז, נחשדה בהגשת הצהרה כוזבת על מגורים בישוב ספר – נהריה.

המס הנחסך מגיע לסך 27,000 ₪. עבירות עפ"י סעיף 110 לפקודת מס הכנסה.

החלטה: הושת כופר בסך של 22,200. זאת בנוסף למסים אשר נדרשה לשלם על סכום ההעלמה.

בנושא כופר ראה בגוגל מאמרי: כופר, ד"ר איתמר כוכבי.

כופר – תשלום כופר כסף הינו אפשרות הניתנת (לעתים) לחשוד בעבירה כלכלית, (בפרט למי שהשתמט ממס), כתחליף להעמדתו למשפט פלילי, כשמדובר בעבירת מס מהותית. בהליך הכופר ניתנת לחשוד בעבירת המס האפשרות להמיר את החשדות נגדו בתשלום כספי לטובת המדינה.

קבלת הטבה מס ביישוב מזכה, היבט אזרחי

מרכז חיים, תושב

בסעיף 1 לפקודת מס הכנסה הוגדר "תושב" בזו הלשון:

"לשם קביעת מקום מרכז חייו של יחיד, יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים.."

סעיף 10 לפקודת מס הכנסה קובע:

סימן ב': סמכות לפטור

10. (א) בסעיף זה –

"הטבה במס" – זיכוי ממס או ניכוי מהכנסה או שיעורי מס נמוכים מהשיעורים הקבועים בסעיף 121;

בסעיף 11(ב)(1) לפקודת מס הכנסה הוגדר "תושב יישוב" בזו הלשון:

"מי שהיה במשך כל שנת המס תושב ביישוב..."

הבחינה "למרכז חיים" ביישוב המזכה, נעשית על פי שני מבחנים כדלקמן:

הראשון, המבחן הפיזי-אובייקטיבי, במישור האובייקטיבי יש לבחון היכן מצויות מירב הזיקות של האזרח-הנישום, בנסיבות הספציפיות ליישוב המזכה.

השני, המבחן הסובייקטיבי. היכן רואה האזרח-הנישום, את מרכז חייו. ואולם, כדי להוכיח זיקה כזו, על אף המעבר לעיר שאינה מזכה, יש לעמוד על כוונתו הסובייקטיבית של האזרח-נישום. היכן רואה האזרח-נישום, את מרכז חייו. האם יש בכוונתו לנקוט בהליכי השתקעות בישוב המזכה. על האזרח-נישום, להוכיח מאפיינים ייחודים היכולים להביא לתוצאה האמורה, קרי מגוריו בישוב מזכה.

ניתוח והסבר

מגורים בישוב מזכה וכן בישוב שאינו מזכה "מרכז חיים כפול"

על מנת שאזרח-נישום, יזכה בהנחה במס כתושב ב"ישוב מזכה", עליו להוכיח כי "מרכז חייו" הוא בישוב המזכה וכי אין הוא מנהל "מרכז חיים כפול".

מכאן שעל האזרח-נישום להוכיח לא רק שהוא "תושב" אלא שאינו מנהל "מרכז חיים כפול", דהיינו, כי אינו מתגורר ביישוב מזכה ובנוסף בישוב שאינו ישוב מזכה, בשנות המס נשוא הדיון.

כאשר קיימת סיטואציה של "מרכז חיים כפול" אין זכאות להטבה מכוח ההלכה הפסוקה, העולה ממבחני הפסיקה בגין "מרכז חיים כפול" (ר' עמ"ה (ח') 2004/98 גונן נ' פקיד שומה חיפה; עמ"ה (ח') 151/92 דקואר נ' פקיד שומה חיפה).

במקרה דנן, כדי להיכלל בגדרי ההטבה, על האזרח-נישום, להוכיח כי "מרכז חייו" היה ביישוב מזכה וכי לא היה לו מרכז חיים כפול ביישוב שאינו מזכה.

אזרח-נישום שהינו רווק ללא משפחה

מה מצבו של אזרח נישום, שהינו רווק ללא משפחה, שאינו קשור לישוב שאינו מזכה בהכרח, על אזרח-נישום זה, נטל כבד יותר להוכיח תושבות בישוב מזכה. האם בנתונים הייחודים, יש להצביע על העדר קשר לישוב שאינו מזכה.

ההטבה ניתנת רק אם האזרח-נישום, היה מגשים בפועל מטרות אלה, דהיינו מצוי בחלק ניכר מזמנו ביישוב מזכה ועקב כך סובל מאי הנוחות והסיכון הכרוכים ביישוב המזכה, שבד"כ קרוב לגבול המסוכן או במצב סוציו אקונומי קשה. אין די בקשר רגשי של האזרח-נישום, לישוב המזכה, או בתחושה סובייקטיבית של האזרח-נישום, שהישוב המזכה הוא מרכז חייו. אלא בראש וראשונה על האזרח-נישום להיות נוכח פיזית ביישוב המזכה.

הראיות המצטברות לבסס המסקנה של המגורים תעשה באמצעות: חשבונות חשמל, מים וארנונה של האזרח-נישום. קניות, הרגלי צריכה ובילוי של האזרח-נישום, כפי שהם עולים

מרכישות בכרטיס האשראי אשר כולן או מרביתן, בוצעו ביישוב שאינו מזכה. קניות בחנויות, או מנוי כלשהו ביישוב שאינו מזכה ועוד.

בנושא עריכת קניות ומנויים, על אף שזהו אינו נתון מכריע במיוחד כנתון יחידי, יש בו כדי לשפוך אור על התנהלותו היום יומית של האזרח-נישום וממנה ניתן ללמוד במידה רבה על הרגליו. יש בנתון זה כדי לתמוך, דווקא בעמדת פקיד השומה, לפיה נוהג האזרח-נישום, בחיי היום יום כתושב יישוב שאינו מזכה.

דירה שנרכשה מהווה תושבות בלעדית של אזרח-נישום

הדירה שרוכש אזרח-נישום, ביישוב שאינו מזכה, עומדת לרשותו ובה הוא גר. גם על פי חלופה זו נראה לי כי אינו זכאי להנחה בהיעדר תושבות בלעדית "בישוב מזכה".

בהנחה שאזרח-נישום ביקר ביישוב מזכה, מספר פעמים בחודש; גם בפעמים אלו אין בטחון שלן במקום, ולמעשה בהתייחס למספר הביקורים לא ניתן לומר כי המדובר במרכז חיים.

התוצאה מכאן שעל אזרח-נישום להוכיח לא רק שהוא "תושב" אלא שאינו מנהל "מרכז חיים כפול", קרי אינו מתגורר ביישוב מזכה ובנוסף בישוב שאינו ישוב מזכה, בשנות המס נשוא דיוננו.

אזרח-נישום, התובע הטבה – חריג לכלל, ואין הוא זכאי לה, אם בעקבות עבודתו ביישוב שאינו מזכה יצר לעצמו "מרכז חיים כפול". ניתן ללמוד זאת, ממספר הימים בהם לן האזרח-נישום בבית משפחתו ביישוב המזכה, בבחירת מקומות הבילוי שלו, וכן מכלול קשריו החברתיים, ביישוב שאינו מזכה.

העובדות האמורות במצטבר, מצביעות על העובדה כי היישוב המזכה, אינה עוד מרכז חייו של האזרח-נישום, ולכל היותר מדובר במרכז חיים כפול, אשר מסייג ומחריג את האזרח-נישום, מקבלת ההטבה המזכה בזיכוי.

סטודנט/תלמיד/משתלם תושב יישוב מזכה הגר בישוב שאינו מזכה

טענת זכאות להטבת המס לאזרח-נישום, מכוח היותו סטודנט/תלמיד/משתלם, בשנות המס נשוא דיוננו, במסגרת הלימודים. במקרים מעין אלה, נדרש אזרח-נישום לצורך לימודיו להתגורר בישוב שאינו מזכה, ואז רשות המסים רואה את תקופת הלימודים, כתקופה ארעית, שאין בה לנתק את הזיקה לישוב המזכה. התנאי הוא כי קודם לתחילת לימודיו אכן האזרח-נישום, היה בזיקה מלאה למרכז חיים בישוב המזכה.

מי זכאי להטבת המס

הזכאים להקלה במס הינם עובד/עובדת יחיד/יחידה, אשר הכנסתם מיגיעה אישית (לרבות הכנסה מעסק, ממשכורת, מקצבת פנסיה ועוד). ההקלה ניתנת עד לתקרת ההכנסה שנקבעה לכל ישוב.

יחיד/יחידה אשר היו במשך כל שנת המס תושבים בישוב מזכה (הזכאות הינה על פי הישוב בו היחיד/היחידה מתגוררים ולא מקום עבודתם). יחיד/יחידה אשר במהלך שנת המס עברו להתגורר בישוב אחר או חדלו להיות תושבי הישוב, זכאים לזיכוי במס באופן יחסי לתקופת התושבות בישוב, ובלבד שהיו תושבי הישוב 12 חודשים רצופים לפחות, כך עולה מסעיף 11(4) לפקודת מס הכנסה הקובע:

"11 (4) על אף הוראות פסקאות (1) עד (3), מי שבמהלך שנת המס היה לתושב ביישוב המפורט באותן פסקאות או חדל להיות תושב ביישוב כאמור, זכאי לזיכוי ממס כאמור באותן פסקאות באופן יחסי לתקופת תושבותו ביישוב, ובלבד שהיה תושב היישוב 12 חודשים רצופים לפחות;"

על מנת להיות זכאי להקלת המס, היחיד צריך לעמוד בהגדרת סעיף 11 (א) לפקודת מס הכנסה הקובע:

"11. (א) בסעיף זה –

"תושב", ביישוב מסוים – יחיד שמרכז חייו באותו יישוב.

קבלת ההטבה נעשית באמצעות המעביד עם מסירת כתובת מגורי העובד, למקום העבודה.

ט"ו שבט, תשס"א

8 פברואר, 2001

SHS.0020000 : מספרנו

אל תפוצה: א', נצ (1), ב(3), ג(1), ד(1), ו'

הוראת ביצוע מס הכנסה מס' 4 / 2001 - שומה/מודיעין

הנדון: גילוי מרצון ותשלום מס הכנסה ע"י יחידים שניצלו שלא כדין הטבות מס

המגיעות רק לתושבי גבול הצפון, יהודה, שומרון, הנגב, אילת והערבה

1. כללי

1.1. אגף מס הכנסה ערך בימים האחרונים מבצע לגילוי יחידים אשר קיבלו הקלה במס לפי סעיף 11 לפקודה ו/או סעיף 12 לחוק איזור סחר חופשי אילת, במשך שנה אחת או יותר שלא כדין וזאת לאחר שהצהירו הצהרת כזב, שהם גרים באופן קבוע בישוב המקנה הנחה במס (להלן "ישוב מזכה").

1.2. הנהלת אגף מס הכנסה החליטה לפנות לתושבים אשר ניצלו במשך שנה אחת או יותר הטבה זו שלא כדין, לבוא ולהצהיר מרצונם על נתוני אמת, באמצעות הגשת דוחות שנתיים למס הכנסה או תיקון דוחות למי שהגיש דוחות לאותן שנים.

1.3. דיווח כאמור, לפני שהחלו הליכי בדיקה או חקירה בנושא, ימנעו נקיטת פעולות במישור הפלילי כנגד המדווחים.

1.4. ישנה אפשרות שדוחות מתקנים יוגשו למוקד הדיווח הכללי בנציבות מס הכנסה (ת.ד. 13160 ירושלים). מוקד זה יבצע רישום של שמות מגישי הדוחות ומספרם ויעבירם לפקיד השומה הנוגע בדבר.

במקרים בהם מתקבלות ידיעות טלפוניות אנונימיות בדבר קבלת הנחת ישוב מזכה שלא כדין. מידע זה ייבדק במוקד הדיווח ויועבר למשרדי השומה הרלוונטיים.

אם יתברר לאחר בדיקת מידע זה, שהנישום שלגביו התקבל המידע, הודיע על כך מיוזמתו, לא ישמש מידע זה לפתיחת הליכים פלילים נגדו.

1.5. "מבצע" קבלת הדו"חות האמורים ללא נקיטת אמצעים פליליים ימשך עד התאריך ה-31.3.2001.

1.6. אוכלוסיית הנישומים הרלוונטיים מתחלקת לשתי קבוצות:

1.6.1. עצמאים ושכירים שהגישו דוחות שנתיים. אלה יתבקשו לתקן הדוחות עד שש שנים אחורה – (99-94 כולל).

1.6.2. שכירים שלא הגישו דוחות שנתיים. אלה יתבקשו להגיש דוחות שנתיים עד שש שנים אחורה. האמור כפוף למספר השנים לגביהם ניתנה הצהרה כוזבת למעביד.

את הדוחות על הנישום להעביר לפ"ש הקרוב למקום מגוריו.

1.7. נישומים שיחויבו בתוספת מס, בעקבות הגשת הדוחות יחויבו בתשלום המס בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק. במקרים מסויימים ניתן יהיה לפרוס התשלומים על פני מספר חודשים.

2. כללים להתרת ההנחה לתושבי ישוב מזכה

ההקלה במס תינתן לתושב ישוב מזכה לפי התקנה או הסעיף בפקודה או בחוק אס"ח לפי העניין.

לתושב ישוב מזכה ייחשב תושב יחיד שמקום מגוריו הקבועים הם בישוב מזכה ומתגורר בו לפחות 12 חודשים רצופים מהם 6 חודשים בשנת המס או לפי האמור לפי חוק אס"ח.

מקום המגורים הקבוע של אדם בישוב מזכה יהיה, אם מרכז חייו מתנהל בישוב המזכה והאדם בעל אישור תקף מהרשות המקומית כי הוא תושב הישוב המזכה (בקרוב יוכן טופס אחיד עליו יחתום הנישום ברשות המקומית).

3. הטיפול במשרדי השומה

3.1. פקידי השומה ימנו עובד הבקיא בנושא שיעמוד לרשות הפונים לקבלת יעוץ והסברה.

3.2. את הטיפול בנישומים שאינם חייבים בהגשת דו"חות, בין אם הגישו דו"חות בעבר ובין אם לאו, יש לרכז אצל רכז חולית השכירים בפקיד השומה.

3.2.1 במקרים בהם לא הוגשו דו"חות בעבר, יש לדרוש מהנישום להגיש דו"חות לשנים הרלוונטיות וכן הצהרה בכתב לסיבת פתיחת התיק, ולדאוג לפתיחת ההטבה במס שלא כדין, עד שש שנות מס אחורה. תיק (סוג תיק 9.7) במחלקת רשת ומודיעין, לשנות המס בהם קיבל את ההטבה במס שלא כדין, עד שש שנות מס אחורה.

3.2.2 במקרים בהם הוגשו דו"חות בעבר, יש לדרוש מהנישום הגשת דו"חות מתקנים וכן פירוט הנסיבות להגשתם.

לאחר קליטת הדו"חות, יש לשדר הדו"חות בסעיף השומה הרלוונטי בהתאם לנסיבות.

3.3. את הטיפול בנישומים שהיו חייבים בהגשת דו"חות, עצמאים או שכירים, יש לרכז אצל רכז החוליה הרלוונטי בפקיד השומה.

על רכז החוליה לוודא הגשת דו"חות מתקנים ו/או החתמת הנישום על הסכם, בדבר ביטול ההטבה שנדרשה שלא כדין.

3.4. בשידור דו"ח בעקבות ה"מבצע" הנ"ל, יש לשדר בשדה 125 (שדה לשימוש המשרד) קוד 5.

3.5. יודגש, שיש לתת עדיפות בטיפול בדוחות האמורים.

3.6. במקרים הרלוונטיים בהם יש צורך בפתיחת שומה, יש לפעול בהתאם לנוהל הקיים בדבר יישום סעיף 147 לפקודת מס הכנסה.

4. הודעות למעבידים הממוכנים

לאור האמור לעיל נשלחו ביום ה- 5.12.2000 מכתבים לכל המעבידים הממוכנים, בהם התבקשו המעבידים להפנות את תשומת הלב של עובדיהם, לנושא קבלת הטבות שלא כדין ועל האפשרות להגשת דוחות שנתיים מתקנים (או הגשת דוחות למי שלא הגיש בעבר).

5. אחריות

פקידי שומה, סגניהם ורכזי החוליות אחראים לביצוע הוראה זו.

ב ב ר כ ה,

נציבות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין

לסיכום:

הטבת מס היא הקלה בשיעור המס אשר מדינה מעניקה לאוכלוסייה באמצעות חקיקה, במטרה לעודד מגורים באזורים הרחוקים מאזור מרכז הארץ או בגין קריטריונים נוספים שנקבעו כגון: דירוג סוציו אקונומי נמוך או סמיכות לקו הגבול. (הטבת מס נקראת גם זיכוי ממס).

תכלית הזיכוי לתושבי יישובי הספר המזכה בהקלת מס היא לעודד אנשים לבחור ולהתגורר בפועל ביישוב ולהיות חלק בפיתוחו הכלכלי.

ההטבה ניתנת אפוא רק למי שמגשים בפועל מטרות אלה, דהיינו מצוי בחלק ניכר מזמנו באותו הישוב ועקב כך סובל מאי הנוחות והסיכון הכרוכים בכך. אין די בקשר רגשי למקום, או בתחושה סובייקטיבית שהמקום הוא מרכז חיים, אלא בראש וראשונה על האדם להיות נוכח פיזית במקום.

במצבים שונים הנישום יכול לדווח על היותו תושב יישוב הספר מתוך טעות או מתוך מרמה. התוצאה היא עבירה פלילית חמורה של העלמת מס בין אם הדבר בוצע ברשלנות ובין מתוך כוונה.

בדרך כלל ניתן למנוע את ההליכים הפליליים על ידי תשלום המס הנחסך ותשלום נוסף של כופר ללא עבירת קלון. הליך חלופי הינו הליך גילוי מרצון (משרדינו בעל ניסיון רב, בהליכי הגילוי מרצון), המאפשר לנישום להגיע לרשויות המס לפני תחילת חקירה נגדו ולהצהיר על הטעות שנתגלתה, לשלם את המס שנחסך, קנסות וריבית במידה ויוטלו עליו על ידי פקיד השומה.

להרחבה בנושא גילוי מרצון, ראה מאמרי בנושא גילוי מרצון - ד"ר איתמר כוכבי, כדלהלן:

1. גילוי מרצון על נכסים והכנסות מחו"ל-ניסיון מוכח.

2. הצהרה על נכסים טופס שמספרו 5329+גילוי מרצון.

3. גילוי מרצון חדש, אודות הכנסות מחו"ל ללא הליך פלילי - ניסיון מוכח.

4. גילוי מרצון בגין מלגות לימודים או מחקר בחו"ל ובישראל.

5. חשבונות בנק בחו"ל – HSBC, UBS – גילוי מרצון.

6. גילוי מרצון, פרס חדש-אנונימיות בהגשת הפנייה ובירור החבות ברשות המסים.

7. התכנית לגילוי מרצון – הנחיה לבנקים מטעם הפיקוח על הבנקים.

8. חילוט נכסים ומזומנים של מעלימי מס בישראל.

9. מסמכי פנמה- מקלטי מס.

משרדנו עוסק בגילוי מרצון שנים רבות, בליווי ד"ר במשפטים, עורך דין ורואה חשבון שעיסוקו בגילוי מרצון. למשרדנו ניסיון מוכח ובקיאות בגילוי מרצון במדינות: בשוויץ, ארה"ב, בריטניה, גרמניה, צרפת, אוסטרליה, לוקסמבורג, ניגריה וקפריסין.

הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות. בכל מקרה בו נכתב לשון זכר הכוונה גם ללשון נקבה, וכן להיפך, אלא אם נאמר במפורש אחרת.

הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-30 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות עד לחודש 10/2019. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות" וכן מרצה בפקולטה למשפטים - אוניברסיטת חיפה בקורס "עקרונות החשבונאות וניתוח דוחות כספיים", לתואר מוסמך במשפטים L.L.M עם התמחות במשפט עסקי מסחרי עד לחודש 05/2019.

ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.

במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-30 שנה), וכן עורך דין ונוטריון. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.

מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.

מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050

e-mail: cpa-adv-itamar@bezeqint.net