Enorme zeearend op bezoek op De Blankaart

Post date: Mar 10, 2013 2:28:30 PM

Sinds kort verblijft er in het natuurreservaat De Blankaart in Woumen een enorme zeearend. Deze kanjer van een roofvogel laat zich bewonderen vanuit de vogelkijktoren of vogelkijkhut. “Zeearenden zijn enorm grote roofvogels,” vertelt conservator Guido Vandenbroucke, “van 70 tot 90 cm hoog, 3 tot 7 kg en een spanwijdte van vleugels van 2 tot 2,5 m. In Nederland broeden nu al enkele paartjes, steevast in grote, wilde natuurparken. In Vlaanderen gaat het enkel om doortrekkers en soms eens een overwinteraar. Het is voor het eerst in mijn leven dat ik een Zeearend zie op De Blankaart. Wellicht blijft deze kolos hier enkele dagen om verder noordwaarts te trekken. We werken er alvast hard aan dat ook deze vogel ooit een vaste plek krijgt in de brede regio. ”

Dat de zeearend De Blankaart uitkoos om even te rusten, is niet helemaal toevallig. ‘De zeearend aardt vooral in uitgestrekte, moerasachtige gebieden', aldus nog Guido Vandenbroucke. ‘En daar beantwoordt het natuurreservaat zeker aan.

Dat De Blankaart een vogelparadijs is, bewijst nog een andere waarneming. Niet minder dan 37 zilverreigers zaten er gisteren bijeen en dat zorgde voor een ongelooflijk zicht.

© foto’s Rik Clicque