Zwanenmossels zoeken hulp

Post date: Sep 10, 2014 9:03:56 PM

Beste Blankaartgenoten, Nu het bouwverlof en de zware regens voorbij zijn, graven kranen weer verder in het Blankaartbekken. Het waterpeil wordt tijdelijk lager gehouden (2,60 m) om ook in de laagste zones de voorziene graafwerken in het kader van de Natuurinrichting nog dit jaar af te werken.

De werkploeg van Natuurpunt heeft met de Soft Track (maaimachine op rupsen) 1 ha riet gemaaid in het grote rietveld en enkele perceeltjes hooiland die te drassig zijn geworden en niet langer door landbouwers kunnen gemaaid worden.

Binnenkort wordt de Separaatgracht (de ringgracht aan de westkant van het reservaat) geruimd. Het slib wordt op de oevers gelegd. In het slib zitten steeds heel wat zwanenmossels die de ruiming niet zullen overleven. Wie zin heeft om de zone af te lopen om zwanenmossels weer in het water te zetten, is welkom. Stuur een bericht en we geven een seintje als er actie nodig is.

Foto: Grote Rietveld: 1 ha gemaaid en maaisel afgevoerd.

Vandaag gezien op de Blankaart: 1 visarend, 7 lepelaars lekker aan het eten, 2 (jawel twee in 1 blikveld) roerdompen en tientallen grote en kleine zilverreigers op weg naar hun slaapplek.

Met groet,

Guido Vandenbroucke