Een opvallende verschijning in Woumen… de grote zilverreiger

Post date: Mar 3, 2013 9:47:58 AM

De voorbije jaren was de grote zilverreiger al een regelmatige bezoeker van de Blankaart. Je kon hem tijdens herfst en winter zien staan voedsel zoeken langs grachtjes in de Broeken. Tot nu toe is de vogel enkel maar een gast op de Blankaart; hij blijft hier niet en hij broedt hier niet. Maar misschien komt daar deze lente verandering in. Want dit jaar is hij wel opvallend en massaal aanwezig. “Deze zaterdagmorgen 2 maart kon ik mijn ogen niet geloven. Ik telde maar liefst 29 grote zilverreigers samen op één plek aan de rand van het Grote Rietveld langs de Blankaart. Een ongelooflijk mooi beeld” zegt conservator Guido Vandenbroucke.

“De grote zilverreigers slapen in de stuiken langs de Blankaartvijver en nemen ’s morgen een ontbijt in de vele grachtjes nabij het Grote Rietveld. Daarna vliegen ze weg en verspreiden zich over de IJzervallei op zoek naar een steviger maal. Deze grote zilverreiger is een slanke, witte reiger, met een uitzonderlijk lange en dunne hals. De snavel is geel van kleur en in de zomer voorzien van een zwarte punt. In de vlucht is de grote zilverreiger te herkennen aan de gebogen hals en de lange vleugels en de trage vleugelslag” aldus Guido Vandenbroucke.

“Het voedsel van de grote zilverreiger bestaat uit visjes, amfibieën en allerlei beestjes die hij in het ondiepe water kan verschalken. Op het land jaagt hij naar kleine zoogdieren zoals muizen, mollen en zelfs ratten. Zo zag ik vorige winter in de wegberm langs de Noordbroekstraat een grote zilverreiger een grote rat naar binnen slikken. Hij had heel wat moeite om de rat met de kop voorop in zijn bek te krijgen, maar het lukte” zegt Guido Vandenbroucke.

De grote zilverreiger komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa, maar de soort heeft zich de laatste decennia steeds verder naar het noorden en het westen verplaatst. De vogel broedt al in Nederland en vorig jaar voor het eerst in België; in de kleiputten van Ploegsteert hier niet zover vandaan. De vogel is duidelijk aan een heropstanding bezig want rond de eeuwwisseling was de Grote zilverreiger met uitsterven bedreigd. Vooral door de handel in sierveren die gebruikt werden voor het vervaardigen van dure hoeden en luxe kledij voor vrouwen. Op de markt van Londen werden in 1910 ongeveer 1.000kg reigerveren verhandeld, goed voor 290.700 gedode zilverreigers ..... Nu is de vogel een beschermde soort en zwerft hij uit over Europa. Nu kan je hem tijdens herfst en winter in Vlaanderen in de meeste waterrijke gebieden aantreffen. Wie weet, broedt deze prachtige en sierlijke vogel straks ook op de Blankaart. Wordt vervolgd….” aldus de gedreven conservator Guido Vandenbroucke, die tevens voorzitter van Natuurpunt De Bron is.