Reus Gauthier ondergaat facelift

Post date: Jun 7, 2016 3:45:43 PM

Reus Gauthier Van Woumen, al jaren te zien tijdens de Blankaartstoet, wordt volledig vernieuwd én groeit nog 40 centimeter. Het geraamte is intussen klaar, de meterslange stof gaat eerstdaags gezwind door de naaimachine.

Op de laatste zondag van september vindt in Woumen de Blankaartstoet plaats. Helemaal vooraan kruipt iemand in de reus Gauthier Van Woumen om die voort te duwen. Die reus was oud en versleten en dus maken de Blankaartvrienden, met de steun van het Woumense bewonersplatform, een nieuwe. "We hopen de volgende weken en maanden veel meer te weten te komen over de ridder Gauthier Van Woumen, die we uitbeelden met onze reus. Hij is de eerste telg van de familie Van Woumen die we hebben kunnen opsporen", laat José Louwaege van de Blankaartvrienden weten. "Er wonen nog een paar familieleden met de naam Van Woumen in de regio Brussel en Londen. Hen hebben we alvast uitgenodigd voor de doopplechtigheid van onze nieuwe reus", vertelt José.

Wapenschild

"Het geraamte van de reus is al klaar", zegt Bart Lampaert, die er lang heeft aan gewerkt. "De nieuwe reus is 4,2 meter groot en is dus veertig centimeter gegroeid. We zorgden voor een bredere cirkel onderaan en voor een flexibel systeem zodat hij gemakkelijk afgebroken en vervoerd kan worden. Het is de bedoeling dat we met deze reus ook naar andere stoeten trekken. Voor de Blankaartstoet nodigen we een resem West-Vlaamse reuzen uit. De kop en de handen knappen we op, maar behouden we. De armen zijn van pvc-buizen gemaakt." Het bewonersplatform sponsort de kledij. "Voor de zwarte rok hebben we elf meter stof nodig, in de rode cape zal acht meter stof zitten en in het hemd zeven meter", vertelt Karel Famaey. "We vonden een dame uit Diksmuide die dat voor ons wil doen. Op de borst van de reus komt het wapenschild van de familie Van Woumen."

Fotoalbum (Bertrand Vande Ginste) - Reus Gauthier Van Woumen (klik hier)