Nieuw vogelkijkplatform in Woumen

Post date: Feb 3, 2013 9:18:56 AM

Langs de Noordbroekstraat in Woumen is een nieuw vogelkijkplatform opgetrokken. Vanop de constructie heb je een uniek zicht op het landschap rond de Blankaart. Het houten platform aan de Noordbroekstraat in Woumen is gebouwd boven en rond twee besturingscabines voor de klepstuw. twee klassieke groene cabines die boven de 5 meter TAW waren gebouwd om niet overstroomd te geraken. Op vraag van Natuurpunt heeft de VMM er een houten mantelconstructie rond geplaatst die dienst doet als vogelkijkplatform. De constructie heeft een hellend vlak zodat ook minder mobiele mensen op het platform kunnen. Bron: GF

Franse vogelaars komen massaal ganzen spotten in België

WOUMEN - Er is een nieuw vogelkijkplatform gebouwd in het Blankaartbekken. Hiermee wil de vzw Natuurpunt het ganzentoerisme in goede banen leiden. Vooral Franse toeristen komen massaal naar het Blankaarbekken om ganzen te spotten.

Aan de geautomatiseerde klepstuw op de Stenensluisvaart staat een gloednieuw houten vogelkijkplatform. Het is gebouwd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op vraag van de vzw Natuurpunt. Het staat boven en rond de twee besturingscabines van de klepstuw. Zo zijn twee storende elementen in het vlakke landschap weggewerkt. Via het platform kijk je in de ondergelopen broeken met zicht op de vele tienduizenden wintergasten.

‘Vanop dit platform kan je in een straal van 360 graden onbelemmerd uit de hoogte over de rietkragen heen het landschap bewonderen en genieten van de vogels zonder ze te storen. Steeds meer mensen uit het binnenland en uit Frankrijk ontdekken het winterse overstroomde Blankaartbekken. Veel vogelaars en amateurfotografen rijden via onverharde paden en hooidreven veel te diep in de broeken waardoor ze al eens de vogels verstoren. Dit nieuwe platform biedt een volwaardig alternatief. Het is bereikbaar via de openbare weg. Je kan je wagen makkelijk parkeren vlakbij het platform', zegt Guido Vandenbroucke, conservator van het natuurreservaat De Blankaart.

‘De Fransen hebben het Blankaartbekken ontdekt. Er is een soort ganzentoerisme ontstaan. In de winterperiode zie ik steeds meer Franse wagens door de broeken rijden. Het gaat zowel om Franse jagers als natuurliefhebbers. Beide groepen vinden het fantastisch dat je rond de Blankaart zoveel kolganzen en smienten van zo dichtbij kan observeren. In Frankrijk kan dat niet. De jachtdruk veroorzaakt daar een grote verstoring zodat de wintervogels niet benaderbaar zijn', zegt Guido Vandenbroucke.

Tienduizenden vogels

Luc Nouwynck is een enthousiaste vogelaar. ‘De langdurige overstromingen bewijzen des te meer dat water vogels lokt. Momenteel is er een grote verscheidenheid aan vogels. Ik kom hier regelmatig om de wintergasten te observeren met mijn verrekijker. Ik zie kievieten, wilde zwanen, pijlstaarteenden, goudpluvieren, vele soorten ganzen en wilde eenden. Het gaat over vele tienduizenden watervogels.'

Luc Nouwynck kan nu vanop het platform uitkijken over het overstroomde Blankaartbekken.

Bron: Ronny Vanhooren – Het Nieuwsblad