Eddy Merckx-imitator Frans Geldof viert mee !

Post date: Jun 19, 2015 7:06:13 AM

"Zolang Eddy leeft, ga ik door"

Merckx-imitator Frans Geldof met de nagebouwde fiets waarmee zijn held in 1969 de Tour won. Hij zal er vandaag mee rijden om de verjaardag van Merckx te vieren. - Benny Proot

Eddy Merckx-imitator Frans Geldof (55) uit Woumen viert vandaag de zeventigste verjaardag van zijn wielerheld met een stuk taart en een ritje op de fiets. De man doet Eddy Merckx al tien jaar na, hoewel de ex-wielrenner daar zelf niet tevreden mee is. "Spijtig, maar ik blijf hem bewonderen", zegt Geldof.

Het is vandaag feest bij Frans Geldof, de zelfverklaarde lookalike van Eddy Merckx. "Eddy Merckx is zeventig jaar en dat laten we hier niet onopgemerkt voorbij gaan. Al tien jaar lang fleur ik wielerevenementen op als lookalike van Eddy Merckx. Daarvan zal ik vandaag dubbel en dik genieten. Ik zal mijn Moltenishirt aantrekken en op mijn nagemaakte fiets springen waarmee Merckx in 1969 de Ronde van Frankrijk won. Uiteraard mag een lekker stukje taart niet ontbreken. Een verjaardagskaart heb ik niet gestuurd naar Merckx, want ik weet dat hij niet zo tuk is op mijn imitatie. Ik heb De Kannibaal al een paar keer ontmoet, maar tot een gesprek is het niet gekomen. Dat is een domper op de feestvreugde, maar toch wil ik de prestaties van Merckx in de kijker blijven zetten."

Waarom Geldof net Merckx wil imiteren, heeft te maken met de fysieke gelijkenissen. "Ik heb dezelfde rimpels in mijn voorhoofd, ben ook 1,82 meter groot en heb schoenmaat 45. Ik verf mijn haar zwart om nog meer op Merckx te lijken", geeft Geldof mee.

Merckx-collectie

"Ik was negen jaar toen Eddy Merckx voor het eerst de Ronde van Frankrijk won. Het is een beeld dat me nooit meer heeft losgelaten. Tien jaar geleden begon ik als lookalike. De spot die ik toen vaak aanvoelde, is veranderd in respect. Mensen vinden het tof dat ik een eerbetoon wil brengen aan onze grootste wielrenner ooit. En die hulde gaat ver. Ik heb een collectie met meer dan tien T-shirts van in de periode dat Merckx actief was als wielrenner. Ik bouwde niet alleen zijn fiets na waarmee hij in 1969 de ronde won, maar ook de fiets waarmee hij in 1972 het werelduurrecord vestigde, de Molteni-fiets uit 1975 en de Fiat-fiets uit 1977. Met die twee fietsen trek ik naar wielerwedstrijden. Ik doe het zo lang ik er zelf zin in heb. Als Merckx ooit sterft, dan stop ik er onmiddellijk mee. Ik wil geen Elvis-toestanden."

Superfans

Geldof verscheen als lookalike al op een aantal tv-zenders. Zijn deelname aan het VT4-programma 'Superfans' in 2012 kon op het meeste bijval rekenen. "Dat is nu al twee jaar geleden, maar de mensen spreken me er nog altijd over aan. In één dag kreeg ik toen 5.000 vriendschapsverzoeken op Facebook. Dat was een van de hoogtepunten in mijn tienjarige loopbaan als lookalike. Dit jaar zal ik zeker aanwezig zijn aan de start van de Ronde van Frankrijk."

Niet alleen Merckx heeft iets te vieren, ook Frans Geldof. Zijn tiende verjaardag als lookalike zet hij op 18 juli in de kijker met een fietstocht van honderd kilometer die om 13 uur start aan café 't Rooneplezier in Woumen. Iedereen mag meedoen.

Bron: Het Laatste Nieuws- Gudrun Steen

Merckx tijdens de rit naar Mourenx-Ville-Nouvelle in de Tour van 1969. De tourzege die daarop volgde liet Frans nooit meer los. - REPORTERS