Zilveren heropening van de Sint-Andreaskerk

Post date: Sep 15, 2013 6:40:31 PM

Zondag 8 september 2013 werden de Woumenaren na de zondagsmis uitgenodigd om een toost uit te brengen op de weder ingebruikname van de Sint-Andreaskerk.

De vernieuwde kerk die net een kwarteeuw terug de deuren opende na een verwoestende brand. Brandweercommandant Dirk Coopman herinnerde het zich nog zeer levendig. "De oproep kwam rond 20 uur binnen op 23 februari 1985. Toen we ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al uit de kerk die uiteindelijk helemaal vernield werd. De toren konden we wel behouden."Toenmalig pastoor Hubert Duron maakte van de nood een deugd en koos voor een hedendaags concept. "Vloerverwarming, geen pilaren en modem meubilair hebben ervoor gezorgd dat we tot op vandaag over een moderne kerk beschikken. Wat ik geleerd heb van die brand is de samenhorigheid die ontstaat na zo'n ramp. Dankzij de giften van de inwoners konden we bv. een orgel, altaar en meubilair aankopen."

Aanvullende info:

De Sint-Andreaskerk werd in de jaren 80 hersteld en gemoderniseerd na een brand. De vroegere kerk werd in de Eerste Wereldoorlog in 1914 volledig vernield. Een nieuwe kerk werd in 1925 heropgebouwd. Die brandde in 1985 uit, en werd de daaropvolgende jaren hersteld en heropgebouwd. Bij de heropbouw werden de drie beuken onder één dak gebracht en werden binnenin de pilaren weggenomen. Zo ontstond een hedendaags ruimte, gericht naar het altaar dat niet achteraan in de kerk stond, maar halverwege aan een zijgevel.