Zoek je mee ? Wie weet meer over Desiré Brouckaert?

Post date: Jan 10, 2015 2:51:27 PM

De legendarische Belgische scheepvaartmaatschappij Red Star Line vervoerde tussen 1873 en 1934 meer dan twee miljoen passagiers van Antwerpen naar de Verenigde Staten. Woumenaar Desiré Brouckaert was een van hen. Na zijn vertrek in 1904 waren er nog nauwelijks contacten met het thuisfront.Yvo Peeters uit Koksijde is al geruime tijd op zoek naar meer gegevens over zijn overgrootvader, en wil via een oproep aan de Woumenaars een nieuwe wending aan zijn zoektocht geven."Ik ben de kleinzoon van Zenobie Brouckaert. Zij werd op 6 februari 1882 in Woumen geboren", vertelt Yvo. "Zenobie had nog twee broers en een zus: August, geboren op 1 juni 1883); Romain, geboren op 13 april 1888 en Zoë, geboren op 14 januari 1890. Zij waren de kinderen van Eugenia Folens en Desiderius Brouckaert, die beschreven wordt als werkman-Iandwerker en herbergier. Desiderius of Desiré werd in 1859 in Woumen geboren. Hij is op 23 juli 1904 met de SS Kroonland van de Red Star -Line naar Amerika vertrokken en heeft dus zijn vrouwen vier kinderen achtergelaten. Zijn bestemming was St. Charles, een stadje in de Amerikaanse staat Illinois."Nonkel in AmerikaDankzij het recente opzoekingswerk van de Diksmuidse stads archivaris en de hulp van een heemkundige die de Amerikaanse volkstelling onderzoekt, heeft Yvo wel enkele aanknopingspunten gevonden, maar hij is nog steeds op zoek naar die ene gouden tip, die hem verder kan helpen. "Opzoekingen in Amerika hebben alsnog geen spoor van inschrijving opgeleverd, ook niet in de census of volkstelling van 1910 en 1920. In België is er geen overlijdensakte en niemand van mijn inmiddels overleden familieleden die ik in de jaren 70 en 80 heb aangesproken, heeft hem gekend. Er werd alleen gesproken over een 'nonkel' die in Amerika zou wonen. Dit alles wijst erop dat Desiré niet zou teruggekeerd zijn. Toch moeten er destijds contacten geweest zijn, want in Detroit is een foto van begin de jaren 20 opgedoken waarop de kinderen van Zoë, Zenobie en Romain staan. Iemand schreef er vooraan op: 'Who are they?'. Deze foto werd zo goed als zeker door een van de kinderen naar hun vader in Amerika opgestuurd."Foto: In Detroit dook begin de jaren 20 deze foto op, waarop de kinderen van Zoë, Zenobie en Romain staan. Iemand schreef er vooraan op: 'Who are they?'. Deze foto werd zo goed als zeker door een van de kinderen naar hun vader in Amerika opgestuurd. (Repro KL)

OPROEP

Volgens Yvo zou zijn overgrootvader ook in Amerika kinderen gehad hebben. "Het Belgische Consulaat in Detroit stuurde mij in 1975 enkele foto's waarop een zekere Alice van Eenoo te zien is. Op een foto wordt ze geflankeerd door haar zus Germaine, zo staat op de achterzijde geschreven. Zij zou een Amerikaanse kleindochter zijn van mijn overgrootvader. Maar was hij dan gescheiden van mijn overgrootmoeder? Waarom is hij zo plots vertrokken? En waar en wanneer is hij gestorven? Ik ben ervan overtuigd dat er in Woumen mensen of verwanten zijn die meer afweten van mijn overgrootvader Desiré Brouckaert. Hopelijk lezen zij deze oproep. Mijn bejaarde moeder Liliane Goedertier zou heel blij zijn om meer te weten te komen over haar grootvader. Wie mij kan helpen om dit mysterie te ontrafelen, kan mij telefonisch contacteren", besluit Yvo hoopvol. (Bron. KLD – KVWV)

Wie meer weet over Desiré Brouckaert kan contact opnemen met Yvo Peeters op 058/ 51.19.26 of e-mailen naar bertrand.vandeginste@diksmuide.be