Landbouwdag groot succes

Post date: Oct 3, 2012 3:38:37 PM

De 8e Landbouwdag in Diksmuide kon zondag rekenen op vele honderden belangstellenden. Deze keer was de deelgemeente Woumen aan de beurt met drie prachtige vooruitstrevende landbouwbedrijven uitgebaat door jonge moderne enthousiaste landbouwers.

‘De Warande’

Familie Roose

Woumenweg 175

8600 Woumen-Diksmuide

www.versvandeboer.be

De Familie Roose baat een gemengd land- en tuinbouwbedrijf uit met vleesvee, vollegrondsgroententeelt voor de Reo-veiling en de West-Vlaamse diepvriesindustrie en aardbeienteelt. Het aardbeienseizoen start halfweg april en duurt tot eind oktober. Er wordt gestart in volle grond met het smaakvolle ras Darselect om daarna over te gaan naar substraatteelt met het ras Elsanta. Hierbij wordt er gezorgd voor een spreiding in plantdatum zodat er een constante productie is van aardbeien. “Onze aardbeien vinden ook rechtstreeks hun weg naar de consument via onze aardbeienautomaten. Sinds 2011 zijn we gestart met de opkweek van onze eigen aardbeienplanten”, aldus Geert en Kathleen. In 2002 werd Kathleen trouwens de "schoonste boerin van Vlaanderen"

’t Madeliefje

Lieven Vanassche - Martine Vandenbroucke

Vijfhuizen 1

8600 Woumen-Diksmuide

www.hoeveijsmadeliefje.be

Deze mooie verzorgde hoeve, gelegen vlakbij bij het ‘waterspaarbekken van de Ijzerbroeken’ werd in 1998 van Lievens ouders overgenomen en werd er gestart met een gemengd landbouwbedrijf van mestvarkens en melkvee. De varkenshouderij werd stopgezet in 2008. Door de superlage melkprijs in 2009 werd er gestart met een eigen verwerking van de melk.

“We wonen middenin een Natuurgebied. Het Blankaartwandelpad passeert onze hoeve. We hebben een buitenterras gecreëerd in het idyllische groen en is kindvriendelijk. Je kan bij ons genieten van ijsje uit het vuistje alsook van talrijke ijs- coupes en een doorzakkertje naar keuze. Er wordt bij ons ook de traditionele vruchten geteeld zoals maïs, tarwe, gras, bieten en bloemkool”, aldus Lieven.

’t Hof Van De Rhille’

Lieven & Ans Herrewyn - Delepierre

André & Marleen Delepierre – Simons

Pollaertstraat 29

8600 Woumen-Diksmuide

In 2000 werd gestart met de productie van boter, karnemelk en yoghurt. In 2004 werd het bedrijf samen uitgebaat met Lieven en Ans. In 2010 werd beslist om een zuivelautomaat te plaatsen. Hiermee is ook het gamma zuivelproducten fors uitgebreid met talrijke desserten zoals; pudding, rijstpap, chocomousse, platte kaas, chocomelk, karnedrink en chocopasta,... In 2012 werd de verwerkingsruimte uitgebreid en vernieuwd alsook een nieuwe hoevewinkel werd voorzien.

“Verse melk, recht van de koe en ambachtelijke zuivel dat is wat de klanten steeds weer naar het ’t Hof Van De Rhille’ brengt. Onze zuivelautomaat was reeds vanaf dag één een succes. Het fietsknooppunt en de Blankaartwandelroute die langs onze hoeve loopt, is daar ongetwijfeld niet vreemd aan. Voorbijgangers hebben immers een rijke keuze aan verse gekoelde zuivel. Alles zonder bewaarmiddelen”, zeggen Lieven en Ans.

Op het bedrijf in Woumen worden een 90-tal koeien gemolken waarvan een gedeelte van de melk tot heerlijke hoevezuivel wordt verwerkt. In Lo wordt een deel van het jongvee en droogstaande koeien gehuisvest en het merendeel van de akkerbouwgewassen worden daar geteeld zoals tarwe, gerst, triticale, graszaad en maïs.