Ei-lijder...

Post date: Apr 10, 2015 6:11:02 PM

Beste Blankaartvrienden,Na Pasen!

Eieren schudden op de Blankaart. Elk jaar opnieuw. Om te voorkomen dat "ambetante" overzomerende ganzen (Nijlgans, Canadagans, verbasterde Grauwe gans, Soepgans) al te veel schade aanrichten in de omgeving.

Van al dat schudden krijg je sterke armspieren. Vooral als je het met een glimlach doet. Zoals Sofie. En wie zie je daar op de achtergrond? Een verdwaalde Paashaas?

Eieren schudden voorkomt dat eieren worden uitgebroed. Gans blijft dan enige tijd op nest totdat ze "beseft" dat het dit jaar niets wordt. Eieren wegnemen heeft geen zin. Gans legt dan gewoon nieuwe exemplaren.

Met een eipufje,

Guido Vandenbroucke

Een Zeearend

Beste Blankaartvrienden,

Er zijn zo van die momenten om in te kaderen.

We hadden hem deze namiddag al gezien vanuit de vogelkijkwand ter hoogte van de Vijfhuizen. Hij had daar al voor spektakel gezorgd: een Zeearend.

Toen we thuis aan tafel zaten, een lekkere avondboterham met excellente geitenkaas, zagen we door het raam het tweede deel van zijn avondshow. Hij vloog laag over de laantjes nabij het grote rietveld. Alarm in vogelwereld, alles dat vleugels heeft de lucht in. De Zeearend werd lastig gevallen door tientallen kauwen en het was voor hem een zware klus om ze van hem af te schudden. Hoog opvliegen, laag over de grond scheren, een schijnaanval, wat biddend, … alle trucs haalde hij uit de Zeearendendoos. In de achtergrond kwamen grote zilverreigers slapen en trokken zich van het hele gebeuren blijkbaar niets aan. Slobeenden dobberden al weer op het water toen de Zeearend ten lange laatste op de grond ging zitten. Even verpozen; toen het rustig was, nam hij weer zijn tak in van de dode boom aan de Stenensluisvaart.

Tijd voor ons om een nieuwe hap te nemen van de boterham. De koffie was ondertussen wat koud. Maar ja, een mens kan niet alles hebben in het leven.

Onze living vanavond een verwarmde vogelkijkhut.

Dat hij lang moge blijven.

Groet,

Guido Vandenbroucke

(Een kenner verteld me dat het om een “derdejaars” gaat. De band op de staart is al duidelijk te zien).