Uilenavond in De Blankaart

Post date: Apr 13, 2013 2:43:46 PM

Vrijdagavond 8 maart 2013 werd het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter het mekka voor uilenliefhebbers. Natuurwerkgroep De Kerkuil en Natuurpunt De Bron vzw zette hier de 5 meest voorkomende uilensoorten letterlijk in de schijnwerpers. Met de nodige trucs lokten vrijwilligers de steen- en bosuil uit hun tent zodat het publiek live met ze kennis konden maken. Ook binnen viel er heel wat te beleven.

Uilen zijn nachtroofvogels en heersen over de nacht als koningen. Als mensen zijn we bang van de nacht: griezelig en spookachtig en vooral als we geluiden horen die we niet meer kennen. En laat het nu net die uilen zijn die het best wel griezelig maken voor ons. Kijk naar een detective of griezelfilm, en steevast hoor je op de achtergrond het whoehoehoegeroep van het mannetje bosuil.

Waarom nu net deze uilenavond? De lente is in aantocht en de vogels bakenen hun leefgebied af. Met hun mooiste roep verschalken ze een wijfje en samen bouwen ze een nest om hun jongen dit voorjaar groot te brengen. Bij de uilen is het net zo: nu roepen de mannetjes om hun gebied te verdedigen en om een vrouwtje te lokken. Wanneer ze nu verstoord worden, reageren ze vrijwel onmiddellijk op een indringer en zijn ze makkelijk te spotten.

In het bezoekerscentrum kon je deel nemen aan korte gebalde sessies over onze inheemse uilen: de kerkuil, de steenuil, de bosuil, de ransuil en de velduil. Op de boekenstand van Natuurpunt kon je snuisteren in uilen- en vogelboeken. Er was mogelijkheid om mee te speuren met een braakbalspecialist naar muizenschedels in een kerkuilenbraakbal. Daarnaast kon je aansluiten op excursies om op zoek te gaan naar steenuilen in de nacht of het angstaanjagende geroep van de bosuil rond het kasteel. Nadien was het genieten van een frisse pint of warme chocolademelk in de “nachtbrakers”-bar.

Deze boeiende avond richte zich speciaal tot gezinnen met kinderen. Terwijl de groten een infosessie volgden konden de kleintjes luisteren naar een spannend uilenverhaal of meegaan met pa en ma op zoek naar de steen- of bosuil.

Organisatie: Natuurwerkgroep De Kerkuil en Natuurpunt De Bron vzw i.s.m Vlaams Bezoekerscentrum De Otter.

Info 051 54 52 44 of deblankaart@natuurpunt.be