Zondag 26 november krijgt iedereen de kans om eens niet zelf in de potten te roeren maar vanaf 12 uur aan te schuiven in OC Walnes voor een heerlijke maaltijd.  Er is ook mogelijkheid voor takeaway.   De afhaalmaaltijden worden aangeleverd in microgolf verpakking en zijn vanaf 11u30 beschikbaar.

 

Er is keuze tussen vier gerechten:

         0 Vol-au-vent met friet en lekkere groenten

         0 Vol-au-vent met aardappelpuree en smakelijke groenten

         0 Stoofvlees met friet en heerlijke groenten

         0 Stoofvlees met aardappelpuree en koude groenten

Wie bij takeaway frietjes wenst, houdt er rekening mee dat men ze thuis nog dient te bakken.

 

Kaarten kosten 20 euro voor volwassenen en 10 euro voor -12-jarigen. 

Betalen kan contant bij 

Stefaan Debruyne, Woumenweg 293, 051/503232

Hilda Defossez, Kerkhofstraat 32,   051/511508


of


via overschrijving op rekening WK©G BE09 7555 4719 6857  met vermelding naam en welke maaltijd(en).  

Bestellingen zijn mogelijk tot uiterlijk 20 november.

 

Bestel dus tijdig zodat u op 26 november in een fijn gezelschap na een leuk aperitiefje van een lekkere maaltijd kan genieten in OC Walnes of gezellig bij u thuis.

 

De opbrengst van deze  maaltijd gaat naar de versieringen in de kerk bij feestdagen, vormsel en eerste communie, naar het opluisteren van de viering door muzikanten, naar de recepties met Nieuwjaar en met de dankviering voor de eerste communicanten en vormelingen en andere speciale gelegenheden.

 

Priester Geert Roseeuw en de lokale pastorale ploeg


Een aanrader!

Abonneer tijdig! (PROMO: Wie nieuw abonneert voor 6 december krijgt de resterende edities van 2023 extra erbij!)
(Meer info en hoe te abonneren? Klik op deze link of scan  QR-code hier naast)

DE WARMSTE WEEK: WIJ BRENGEN 'LICHT VOOR WARMTE' 

In december 2023 komt de Warmste Week naar Brugge. Enerzijds willen we onze stem laten horen, anderzijds willen we een project op touw zetten ten voordele van de solidariteitsactie van de Warmste Week. We willen graag verbindingen realiseren tussen heel wat mensen (jongerengroepen, scholen, rusthuizen, verenigingen, …)!

Tijdens de Warmste Week 2023 gaan we ‘vlammen’ voor: “Een veilige plek voor elke jongere en elk kind”. Doe je met ons mee en ga je de uitdaging aan om de actie in het licht te zetten? Kies hieronder één (of alle) van de formules, waarmee je aan de slag kan.

De sponsoractie

Ons doel is om de actie in het licht te zetten, letterlijk, door zoveel mogelijk kaarsen en vlambeschermers te verkopen voor de Warmste Week. De opbrengst van de actie gaat integraal naar de Warmste Week. Een kaars en vlambeschermer kost 2,5 euro. Je krijgt een blanco vlambeschermer, het is de bedoeling om er je eigen creativiteit op los te laten. Hou wel een plekje vrij om er een wens op te noteren. De hoedjes kunnen na de actie worden uitgewisseld, wat zorgt voor extra verbondenheid! Ben je zelf geen creatieve duizendpoot, dan kan je altijd een kaars cadeau doen aan een ander. Jongerengroepen, scholen of … willen maar al te graag aan de slag met jullie kaars.

Ons plaatselijk 'Lichtmoment' op zaterdag 2 december met en voor jongeren (twaalfjarigen- twintigers)

Doe je mee met je jongerengroep, school, jeugdvereniging, gezin, academie, … om kaarsen aan te kopen en de bijhorende vlambeschermers te decoreren? Kom dan je resultaat ‘showen’ en breng ‘licht voor warmte’. Je bent welkom op zaterdag 2 december om mee te stappen in de gezamenlijke lichtjeswandeling in Diksmuide. Breng op die avond je opgesmukte vlambeschermer en kaars mee. Vooraf inschrijven is nodig!

We verzamelen om 15.30 uur op de binnenplaats van de hoeve op het provinciaal domein Ijzerboomgaard in Diksmuide om stipt om 16 uur de optocht aan te vatten richting de kerk van Diksmuide. Daar sluiten we onze wandeling bezinnend af van 16.45 tot 17.15 uur. Tijdens deze winteravond, bij het begin van de advent, maken we het even wat warmer met al die lichtjes. En we brengen de actie van de Warmste Week onder de aandacht! Nadien ontmoeten we elkaar bij een warme chocomelk.

Het afsluitende grote 'Lichtmoment' in Brugge

Op vrijdagavond 22 december willen we Brugge in vuur en vlam zetten. Vanuit verschillende locaties willen we in processie naar ’t Zand wandelen. Onze bedoeling is om het plein in het licht te zetten met zoveel mogelijk kaarsjes. Zo tonen we aan de organisatie de verbondenheid en de warmte die uitgaat van onze actie.

Meer info en voorbeelden, acties in het bisdom, enz. kan je vinden op www.lichtvoorwarmte.be

Wil je aan de slag met ons aanbod?! Of wil je op een andere manier meedoen met de sponsoractie? Wil je je al inschrijven voor het lichtmoment?

Geef ons gerust een seintje via stefaan.kerkdiksmuide@gmail.com of bel naar 0474 71 22 26. Kaarsen en vlambeschermers zijn te verkrijgen op de dekenij, Sint-Niklaasstraat 9, 8600 Diksmuide

* Nuttige info, foto's en meer op:

www.kerkindiksmuide.be

 

Suggesties, berichten, vragen, ... Iemand anders inschrijven op deze nieuwsbrief?
(Uitschrijven uit deze nieuwsbrief?)
Mail naar: stefaan.kerkdiksmuide@gmail.com

 

Wijlen Priester Hubert Duron 

 

Onlangs overleed E.H. Hubert Duron, 23  jaar pastoor in Woumen (1974 tot 1997). Hij was na de brand van de Sint-Andreaskerk in 1985 de motor voor de heropbouw.  Hij liet ons een prachtige kerkgebouw na.


OPROEP!

Heb je nog oude foto’s (evt. een scan ervan) van Priester Hubert Duron of dia’s, verhalen, anekdotes… 


stuur deze door naar bertrand.vandeginste@scarlet.be


Alvast bedankt!


In december 1974 vond de inhuldiging plaats van E.H. Hubert Duron te Woumen. We zien hem hier in gezelschap van zijn twee getuigen, Z.E.H. Deleye (pastoor van Oostduinkerke) en deken Devloo van De Panne (deken van de Westkust), samen met Z.E.H. deken Claeys van Diksmuide en de gemeentelijke overheid na de verwelkoming op het gemeentehuis van Woumen
Dooppeter van Slagersreus 'Antoon' - 1 juni 1998

Doopplechtigheid van Slagersreus 'Antoon' op de Grote Markt van Diksmuide - 1 juni 1998

Afscheidsviering

E.Z. Beatrijs verlaat het klooster H. Vincentuis – Woumen op 17 maart 2019


100 jaar Landelijk Gilde - Woumen

10 augustus 2019

OPROEP!

Heb je nog oude foto’s (evt. een scan ervan) van Priester Hubert Duron of dia’s, verhalen, anekdotes… 


stuur deze door naar bertrand.vandeginste@scarlet.be


Alvast bedankt!

Sint-Andreaskerk (Woumen)

 

De Sint-Andreaskerk is de parochiekerk van de tot de West-Vlaamse gemeente Diksmuide behorende plaats Woumen, gelegen aan Woumenweg 251.

Geschiedenis

Vanaf ongeveer 1100 was er sprake van een romaans kerkgebouw. De parochie was in bezit van de Abdij Sint-Jan-ten-Berg te Terwaan, terwijl ook de Sint-Bertinusabdij te Sint-Omaars er bepaalde rechten had. In de 2e helft van de 12e eeuw werd het koor van de kerk uitgebreid, en in het 2e kwart van de 13e eeuw werd een westtoren aangebouwd, terwijl einde 13e eeuw een gotisch koor werd aangebracht.

In 1583 werd de kerk verwoest door Franse troepen en omstreeks 1602 was hij hersteld, nu als een laatgotische driebeukige hallenkerk met westtoren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de toren door de Duitsers als uitzichtpunt werd gebruikt, werd de kerk geheel verwoest. In 1925 werd de kerk herbouwd naar het model van de verwoeste voorganger, naar ontwerp van René Cauwe. De doopkapel werd daarbij verplaatst naar de zuidzijde van de westtoren. In 1930 werd de kerk ingewijd. In 1945 werden de glas-in-loodramen vernield door een ontploffing van het munitiedepot te Houthulst.

Op 23 februari 1985 brak er brand uit in de kerk. Enkel de buitenmuren, de toren en de sacristie blijven gespaard. Voor de ingrijpende herstellingswerken vond een archeologisch onderzoek plaats dat heel wat gegevens opleverde omtrent de bouwgeschiedenis van de kerk.

Een gewaagde heropbouw onder pastoor Hubert Duron deed in 1986 de kerk herrijzen tot een luchtig en modern hedendaags gebedshuis.

Op 4 september 1988 vond de inwijding plaats door Mgr. E. Laridon.

Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu