Herdenkingsviering van Priester Hubert Duron - zondag 1 mei om 9u15

Onlangs overleed E.H. Hubert Duron, 23 jaar pastoor in Woumen (1974 tot 1997). Hij was na de brand van de Sint-Andreaskerk in 1985 de motor voor de heropbouw. Hij liet ons een prachtige kerkgebouw na.

Heel wat Woumenaars waren op donderdag 10 februari aanwezig tijdens de begrafenisplechtigheid. Om alle parochianen -die op die dag dienden te werken of er niet bij konden zijn- de kans te geven om samen pastoor Duron te herdenken is er op zondag 1 mei om 9u15 een herdenkingsviering in zijn Sint-Andreaskerk.

Priester Geert Roseeuw zal de plechtige eredienst celebreren. Deze viering zal opgeluisterd worden door de KM Hoger Op en organist Claude Vindevogel.

Tijdens de offerande ontvangt iedere aanwezige een gedachtenis kaartje.


OPROEP!

Heb je nog oude foto’s (evt. een scan ervan) van Priester Hubert Duron of dia’s, verhalen, anekdotes…


stuur deze door naar bertrand.vandeginste@scarlet.be


Alvast bedankt!


In december 1974 vond de inhuldiging plaats van E.H. Hubert Duron te Woumen. We zien hem hier in gezelschap van zijn twee getuigen, Z.E.H. Deleye (pastoor van Oostduinkerke) en deken Devloo van De Panne (deken van de Westkust), samen met Z.E.H. deken Claeys van Diksmuide en de gemeentelijke overheid na de verwelkoming op het gemeentehuis van Woumen


Dooppeter van Slagersreus 'Antoon' - 1 juni 1998

Doopplechtigheid van Slagersreus 'Antoon' op de Grote Markt van Diksmuide - 1 juni 1998

Afscheidsviering

E.Z. Beatrijs verlaat het klooster H. Vincentuis – Woumen op 17 maart 2019100 jaar Landelijk Gilde - Woumen

10 augustus 2019

OPROEP!

Heb je nog oude foto’s (evt. een scan ervan) van Priester Hubert Duron of dia’s, verhalen, anekdotes…


stuur deze door naar bertrand.vandeginste@scarlet.be


Alvast bedankt!

Sint-Andreaskerk (Woumen)

De Sint-Andreaskerk is de parochiekerk van de tot de West-Vlaamse gemeente Diksmuide behorende plaats Woumen, gelegen aan Woumenweg 251.

Geschiedenis

Vanaf ongeveer 1100 was er sprake van een romaans kerkgebouw. De parochie was in bezit van de Abdij Sint-Jan-ten-Berg te Terwaan, terwijl ook de Sint-Bertinusabdij te Sint-Omaars er bepaalde rechten had. In de 2e helft van de 12e eeuw werd het koor van de kerk uitgebreid, en in het 2e kwart van de 13e eeuw werd een westtoren aangebouwd, terwijl einde 13e eeuw een gotisch koor werd aangebracht.

In 1583 werd de kerk verwoest door Franse troepen en omstreeks 1602 was hij hersteld, nu als een laatgotische driebeukige hallenkerk met westtoren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de toren door de Duitsers als uitzichtpunt werd gebruikt, werd de kerk geheel verwoest. In 1925 werd de kerk herbouwd naar het model van de verwoeste voorganger, naar ontwerp van René Cauwe. De doopkapel werd daarbij verplaatst naar de zuidzijde van de westtoren. In 1930 werd de kerk ingewijd. In 1945 werden de glas-in-loodramen vernield door een ontploffing van het munitiedepot te Houthulst.

Op 23 februari 1985 brak er brand uit in de kerk. Enkel de buitenmuren, de toren en de sacristie blijven gespaard. Voor de ingrijpende herstellingswerken vond een archeologisch onderzoek plaats dat heel wat gegevens opleverde omtrent de bouwgeschiedenis van de kerk.

Een gewaagde heropbouw onder pastoor Hubert Duron deed in 1986 de kerk herrijzen tot een luchtig en modern hedendaags gebedshuis.

Op 4 september 1988 vond de inwijding plaats door Mgr. E. Laridon.

Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu