Sonni - baggårdsmusikant
20.000 til bog og CD. Vedrørende gårdsangersønnen Sonni Adolf Blom Christensen.
Bevilling: Til udgivelse af bog og CD om gårdsangersønnen Sonni Adolf Blom Christensen og den slægt og det miljø, han er vokset ud af.
Ansøgers korte begrundelse: Bogen er en portrætbog om gårdsangersønnen Sonni Adolf Blom Christensen og den slægt og det miljø, han er vokset ud af - og er en del af. Bogen er altså både en bog om musikeren og mennesket Sonni samt om den tradition, han er rundet af, gårdsangertraditionen, samt det musikmiljø han er en del af i Aarhus - blandt 'splittergale' og gøglere. Med bogen følger en cd, hvor Sonni og hans musikalske samarbejdspartnere synger og spiller en del af de mest betydningsfulde sange fra gårdsangertraditionen og -kulturen.
Ansøgers uddybende forklaring: Gårdsangermusikken har en lang tradition i Danmark. Den findes stort set ikke mere i sin oprindelige form, men lever videre i nye former. 30-årige Sonni Adolf Blom Christensen er ud af en gårdsangerslægt; både hans farfar og far har bidraget til traditionen med egne sange og melodier. Sonnis far døde, da Sonni var ni år, men inden da nåede faren at lære Sonni at spille på skeer. Siden har Sonni taget guitaren til sig som sit primære instrument, ligesom faren og farfaren gjorde det. Desuden har han lært at spille på andre af gårdsangertraditionens instrumenter, bl.a. sav, kaffekande og tommestok. Som en af de få holder han gårdsangermusikken i live - sammen med sin mentor Jacob Hogrebe og sin musikalske legekammerat Anders Bischoff trioen Baggårdsmusikanterne.
Sonnis slægtshistorie og hans musikalske karriere står centralt i gårdsangertraditionen og i dens videreførelse i nye former. Sonnis liv er desuden historien om, hvordan et barn overlever en barsk barndom- med musikken som trofast makker. Det er historien om et brændt barn, der efter farens død finder en musikalsk mentor og en række musikalske legekammerater. Det fører bl.a. til engagement i gruppen ’De Splittergale’ og til mødet med sigøjnermusikere i Ungarn og Rumænien. Sonnis historie er fortællingen om en levende del af den folkelige kultur - og om et liv på kanten af traditionen og det etablerede samfund. Et sted, hvor det skæve, skøre og sårbare får en plads i musikken og i mødet mellem mennesker.
Ansøger og Bevillingshaver: Jakob Holm, TURBINE forlaget
Udbetaling af bevilling: Beløbet udbetales på en gang efter projektets færdiggørelse mod fornøden dokumentation.
Dokumentation for projektets gennemførelse: Et tilsendt gratis eksemplar af projektets bog og CD.
Bevillingen blev afsluttet i oktober 2016 ved modtagelsen af projektets bog. Se bilag.
Sider fra bogen - Forsiden, kredit, indholdsfortegnelse, et billede, bagsider.