D.T.S. Bjerregaard

Kjellerup Tidende, mandag den 1. marts, 2004

Lige så stor som H.C. Lumbye

Spillemand fra Vejle-egnen har skaffet Kjellerups musikdirektør D.T.S. Bjerregaard anerkendelse igen

Bo Skjærbæk, gymnasielærer og spillemand fra Thyregod er ikke i tvivl: D.T.S. Bjerregaard var en af de rigtig store i dansk spillemandsmusik.

Hans produktion af valse, polkaer, galopper, hopsaer - kort sagt af baldanse - var så stor, at kun H. C. Lum­bye - ham med »Champagnegaloppen« - kan matche ham.

Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard udgav 992 numre mellem 1978 og 1916. Numrene blev udsendt i nodesæt på 14-16 numre to gange om året til 600 faste abonnenter overalt i landet.

Abonnenterne var spillemænd, der tog Bjerregaards nye numre med ud, når de spillede til dans og ved andre lejligheder.

Lad os lige tænke tilbage til den gang i 1800-tallet. Radioen, grammofonen, CD-afspilleren, MTV, Boogie og den elektriske guitar var ikke opfundet endnu. Så langt fra.

Skulle man have musik, så skulle der en levende spillemand og hans instru­ment til.

Og ligesom radioen helst skal spille en ny melodi en gang i mellem, så måtte en spillemand også helst kunne spille nogle nye melodier, når han kom ud til bryllup, høstfest, fødselsdag...

Og så var det jo godt, at man havde Bjerregaards faste forsendelser.

Ikke glemt

Men mens H.C. Lumbye stadig er kendt over det ganske land, så er musikdi­rektør D.T.S. Bjerregaard blevet glemt. Men ikke længere.

For spillemanden, gymnasielæreren og københavneren Bo Skjærbæk mødte nemlig for 15 år siden sin kone Manny fra Aalborg, der har været formand for Spillemandslauget i Danmark.

Manny er i familie med en anden spillemand, Nick Mogensen, fra Kjellerup-egnen. Og han introducerede Bjerregaards musik for Bo Skjærbæk.

Senere mødte Skjærbæk lærer Edvin Sevelsted fra Tange (tidligere Kjellerup) ved et kursus for spillemænd. Han kendte Esther Bjerregaard fra Kjellerup og Bjerregaards musik. Og så var Skjærbæk for alvor på krogen.

Special mand

Skjærbæk er heller ikke et øjeblik i tvivl om, at D.T.S. Bjerregaard var noget me­get specielt. Alene af den grund, at hans musik hovedsagligt var arrangeret for tre violiner, fløjte, klarinet, to trompetstemmer, tenorbas og kontrabas. Det er noget af et spillemandsorkester, der skal til for at honorere sådanne arrange­menter fuldt ud. Men det havde den selvlærte Bjerregaard.

Han var så kendt den gang, at nye spillemænd helt fra Ærø blev sendt op til ham for at lære at spille. Rejsen foregik først med båden til Svendborg og derefter på gåben resten af vejen - stort set. Så fik spillemændene nogle måneders ophold i Kjellerup, inden de blev sendt hjem igen med spillemandskunnen i bagagen.

Bo Skjærbæk blev så fa­scineret af Bjerregaards musik og historie, at han gik i gang med at samle Bjerregaards musik og lave en fortegnelse over alle hans numre, der nu er sendt til Det Kongelige Bibliotek.

Bjerregaard stammede fra Højberg, født i 1852. Han og hans kone kom til Kjellerup i 1886, hvor de til sidst flyttede ind i Sønder-gade 21. Et hus som Bjerregaard selv havde ladet byg­e med sten fra hans eget teglværk. Forretningen i stuen - hvor der i dag er cykelhandler - var en kombineret musik-, legetøjs- og gaveforretning.

Bjerregaard døde i 1916 af bughindebetændelse efter en blindtarmsoperation.