Kjellerup bys musikhistorie

40.000 til trykning af bog. Vedrørende Kjellerup bys musikhistorie i 1900-tallet.

Bevilling: Til trykning af bog om Kjellerup bys musikhistorie forfattet af Per Bjørn, Edvin Sevelsted og Eddy Würts.

Ansøgers korte begrundelse: Vi er tre personer, Per Bjørn, Eddy Würts og Edvin Sevelsted som i godt et års tid har gransket i de mange musikgrupper, som byen har fostret. Det har vist sig at for hver gang et nyt lag blev gjort synligt, så afsløredes der nye og andre spændende lag nedenunder. Det har været vanskeligt at sætte en grænse for, hvad vi skulle tage med i vore tekster og hvilket, vi skulle ignorere. En ting står dog fast og det er, at når Kjellerup i dag kan mønstre så mange musikgrupper og solomusikere, så skyldes det de 2 Bjerregaarde: Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard og hans søn Beck Bjerregaards meget markante aftryk på musikudfoldelserne i Kjellerup. Har man læst manuskriptet til bogen, behøver man kun at nævne nogle få navne som alle på den ene eller anden måde, via deres kontakt med Bjerregaardfamilen, har udfoldet sig rent musikalsk: Vilhelm Petersen, Søren Kloster (den gamle), Niels Overby og Nick Mogensen.

Ansøgers uddybende forklaring: I 1886 bosatte Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard sig i Søndergade i Kjellerup. (Året 1869 regnes for byens fødselsår). Saugmann Bjerregaard kom fra Højbjerg ved Rødkærsbro og havde allerede der besluttet sig for at ville leve af sin musik. Han byggede med egne producerede mursten et hus i Søndergade, hvor han indrettede det med musikforretning, øvelokale og værelser til musikstuderende. Saugmann Bjerregaard var en særdeles dygtig og populær spillemand. Der blev sagt, at der manglede noget, hvis ikke det var Bjerregaard, som leverede musikken. Han var en dygtig komponist, som i løbet af sin levetid producerede ikke mindre end 900 melodier, som også spilles i dag af dygtige spillemandsgrupper. Han etablerede i den dengang forholdsvis lille by, Kjellerup et byorkester, som blev kendt langt uden for byens grænser. Bjerregaard havde 7 børn og et plejebarn, Vilhelm Petersen. Næsten alle Bjerregaards børn var meget musikalske, så meget, at 4 af dem fik en musikuddannelse i København. Et af disse børn, Beck Bjerregaard etablerede, efter mange års musikturnering i udlandet, en meget benyttet musikskole i Hinge lidt syd for Kjellerup. Her gav såvel han selv som hans kone, Ester Bjerregaard, eleverne en god og solid undervisning, som ydede børnene en basisviden, som de efterfølgende alt efter lyst og ønske kunne bygge videre på.

Ansøger og Bevillingshaver: Per Bjørn, Kjellerup

Udbetaling af bevilling: Beløbet udbetales på en gang efter projektets færdiggørelse mod fornøden dokumentation.

Dokumentation for projektets gennemførelse: Et tilsendt gratis eksemplar af projektets bog og CD.

Bevillingen blev afsluttet i oktober 2017 ved modtagelsen af projektets bog. Se bilag.

Kjellerup Tidende, 18/10-17 - Musikeftermiddag med både historie og nyt

Kjellerup Tidende, 11/10-17 - Ny bog om Kjellerup: En midtjysk provinsbys musikhistorie

fra Midtjyllands Netavis - En midtjysk provinsbys musikhistorie

fra Midtjyllands Netavis - Musikeftermiddag med både historie og helt nyt

Bogens indholdsfortegnelse og kreditering - Bogens indholdsfortegnelse og kreditering. I indholdsfortegnelsen nævnes alle de enkeltpersoner og grupper som er omtalt i bogen.

Bogens forside - Bogens forside: En midtjysk provinsbys musikhistorie, Kjellerup by og omegn. Af Eddy Würtz, Per Bjørn og Edvin Sevelsted.

Billeder fra bogudgivelsen - En billedserie over bogudgivelsen fra Arena Midt, Kjellerup, den 14. oktober, 2017, kl. 14.