Om Edvin Sevelsted

Edvin Sevelsted, in memoriam

En af Edvin største interesser var spillemandsmusikken. Og hvad Kjellerup angår har byen meget at takke ham for på dette område. Nu er spillemandsmusikken ikke det største fokusområde for Kjellerups borgere, hvilket giver mig anledning til at fortælle om Edvins interesse og betydning for musikken i Kjellerup i almindelighed, herunder spillemandsmusikken i særdeleshed.

Edvin har skrevet mange bøger. En af dem hedder ”Fem gange Bjerregaard”. I den beskrives en Bjerregaard slægt med oprindelse i Gentofte ved København. Det fjerde kapitel handler om Musikdirektøren: Ditlev Trappo Saugmann Bjerregaard, der startede som husmand og spillemand i Højbjerg. I 1880’erne flyttede han til den voksende by Kjellerup og etablerede sig som musikdirektør. Det indbefattede en musik- (og gave)forretning, musikundervisning for mange instrumenter, leder af et stort orkester og job som spillemand (ud over familien med kone og 6 børn). Allerede i Højbjerg havde han startet en landsdækkende (i hvert fald i Jylland) udgivervirksomhed af spillemands-melodier: Baldansehæfter. Udgivet fra 1878-1916, med næsten 1000 melodier udgivet i 75 hæfter halvårligt.

Bogen ”Fem gange Bjerregaard” kom bl.a. i stand, fordi Saugmann Bjerregaards svigerdatter i 1960’-erne stadig havde en musikforretning ved Torvet i Søndergade 21 – måske byens eneste – hvor Edvin handlede sine musikindkøb. Det blev til megen snak og også længere interviews, som bogens afsnit om Saugmann bygger på.

Via mit bekendtskab til Edvin, som folkedansespillemand og harmonikaspiller, og min egen interesse for spillemandsnoder, blev jeg indfanget af Edvin og introduceret for Ester Bjerregaard. Musikforretningen var lukket for flere år siden, men Ester var meget optaget af at skabe et eftermæle for sin svigerfars noder. Det blev gjort i samarbejde med Edvin. Der blev aftalt en dag til en begivenhed med koncert, aftalt en plads i byen, som skulle kaldes Bjerregaards Plads, og afsløret en mindeplade på ejendommen, som Saugmann Bjerregaard havde ladet opføre (afsløret den 21. august 2000 – Saugmanns fødselsdag). Til koncerten spillede en trio melodier af Saugmann Bjerregaard.

I hvilken grad Edvin var idémager til Esters oprettelse af en Fond for at udbrede kendskabet til Saugmann Bjerregaards værker, ved jeg ikke – men han var meget medvirkende til at udføre Esters idéer. Edvin og jeg blev medlemmer af Fondens bestyrelse.

Fonden blev startet ved Esters død i 2004. Med en åbningsbegivenhed på Thorning Lokalhistoriske Arkiv og efterfølgende Folkedansebal i forsamlingshuset. Ved åbningen spillede Edvins orkester Degnekapellet. Fonden har siden uddelt omkring en million kroner til folkemusik og folkemusikere.

I 2017 var Edvin medudgiver af bogen En midtjysk provinsbys musikhistorie, Kjellerup by og omegn. Den beskriver det omfattende musikliv, der har været i Kjellerup fra Saugmann Bjerregaard og til vor tid. Med omfattende tekster og billeder. Den bog kom under mange juletræer i Kjellerup det år. Bogen indeholder et væld af informationer om Kjellerups musikliv i de sidste hundrede år, med tekst, billeder, historiske overblik, beskrivelse af foreningsliv, musikgrupper og enkeltpersoner.

Edvin var i mange år frivillig på Museum Silkeborg Blicheregnen, hvor han arbejdede på Blicheregnens Arkiv. Overskuddet fra salget af bogen En midtjysk provinsbys musikhistorie, Kjellerup By og omegn, blev doneret til museet til brug på arkivet. Bogen kan erhverves på museet.  

Hvis man gerne vil gense og -høre Edvin spille harmonika, endog et af Saugmann Bjerregaards værker, kan det ske på YouTube. Edvin og jeg mødtes i flere år hver sommer på et kursus for folkedansere og spillemænd på Brenderup Højskole, hvor vi spillede sammen til dans hver formiddag i ugens løb. Det blev til mange polkaer, valse, hopsaer og traditionelle folkedanse. Under kurset for over 10 år siden optog jeg helt tilfældigt dansespillemændene på 4 harmonikaer, spille Den lille Askepot, Vals.

Bo Skjærbæk, formand for Saugmann Bjerregaards Fond, juni 2023

YouTube link: https://www.youtube.com/watch?v=9T98xEmS22o


Nekrolog, Midtjyllands Avis

Edvin Sevelsted, Tange, er død i en alder af 90 år

Edvin Sevelsted var aktiv til det sidste.

Da han døde onsdag morgen i denne uge på sygehuset i Viborg var han midt i en bog, der skulle beskrive hans fars slægt. Han var næsten nået i mål med projektet, der var endnu et af de mange bogprojekter, som Edvin Sevelsted fik gennemført i sin aktive seniortilværelse.

Med udgangspunkt fra Husbondvej 19A i Tange, hvor han levede sit liv med hustruen Ellen, som han blev gift med i 1966, udkom der en strøm af bøger fra Edin Sevelsteds hånd.

»Fem gange Bjerregaard« om Kjellerups musikdirektør D.T.S. Bjerregaard udkom i 1994. »Tange, Tange Sø og Gudenåcentralen« i 2010 sammen med Vagn Knudsen, Bent Krogsdal og Paul Bjerrum. »Tange Ås fire vandmøller« i 2012. »Brudstykker« - første del af hans erindringer i 2013. I 2014 »Niels Degn - Eneboer ved Tange Sø«. I 2017 udkom kraftpræstationen »En midtjysk provinsbys musikhistorie«, som han udgav sammen med Eddy Skellerup og Per Bjørn. I 2019 »Brudstykker 2 - status over et lærerliv«, I 2022 »Mit liv som spillemand«. Det er blot nogle af Edvin Sevelsted udgivelser.

Ikke en guldgrube

Edvin Sevelsteds udgivelser var ikke en guldgrube, men han lagde vægt på, at hans bøger var en hobby. Og en hobby må gerne koste penge.

Man bliver helt forpustet over de mange udgivelser. Især når man tænker på, at den tidligere lærer ved siden af var aktiv i Lokalhistorisk Arkiv i Thorning. Og ikke mindst var aktivt udøvende musiker med folkedansemusik som speciale. Han spillede harmonika og klaver og havde spillet siden, han blev en del af Juniorkvartetten i Kjellerup som 16-årig.

Det var dog først i 1978, at den musikalske interesse fik vinger for alvor. Han og hustruen Ellen ville gå til folkedans, men efter kort tid fandt Edvin Sevelsted ud af, at evner og højde måske mere rakte til at spille til dansen end til at danse.

Fra 1981 til 2014 spillede han til folkedans i det midtjyske to eller tre steder om ugen. Og gennem årene også til mange andre arrangementer.

Født med en hjertefejl

Edvin Sevelsted fyldte gennem livet meget i Kjellerup og i Tange. Men han blev faktisk født i København og boede både i Jebjerg ved Skive, i Serup og i Gredstedbro i det sydjyske inden hans far slog sig ned som dyrlæge i Kjellerup i 1944.

Han blev født med en hjertefejl og fik derfor tidligt besked på at vælge et fag, der ikke pressede ham for hårdt. Samtidig var han ikke nogen ørn i folkeskolen, så hans far mente, at det bedste nok var, at han blev lærer.

Han kom ind på Th. Langs seminarium efter et længere tilløb, hvor han måtte tage realeksamen om for overhovedet at komme ind. Realeksamen tog Sevelsted i Kjellerup, og så var der ellers af sted mod studierne og studielivet.

Det var først, da Sevelsted kom i praktik, at han for alvor begyndte at fatte interesse for det fag, han havde valgt. Praktikken foregik i Vojens og det var også her, han var ansat i to år efter endt uddannelse. Så fik han job i hjembyen Kjellerup i 1957, hvor han blev ansat som naturfagslærer, og hvor han var lærer indtil sin pensionering i 1992.

Edvin Sevelsted døde fredfyldt den 22. marts om morgenen; han sov stille ind, fortæller hustruen Ellen, der var ved hans side, da det skete. Han døde på sygehuset i Viborg efter kort tids sygdom. Hans svage hjerte gav op.

Edvin Sevelsted efterlader sig ud over hustruen Ellen parrets to sønner, Søren og Kristian og deres familier. Edvin Sevelsted fik fire børnebørn og to bonusbørnebørn og fik for ikke længe siden et oldebarn.

Bisættelsen fandt sted fra Hørup Kirke i Kjellerup onsdag den 29. marts, 2023, klokken 13.

Venlig hilsen, Rasmus Viuff, Egnsredaktør, Tlf. +45 8722 8462 / +45 2091 1712, viuff@midtjyllandsavis.dk