159 Vally Polka (Rejnlænder)

Melodikken er traditionel med en god blanding af enkel melodik i akkordtoner og trinvis bevægelse, formmæssigt i enkle gentagne traditionelle mønstre med inddragelse af spillestilsformler i 2. og 3. reprise.

1. reprise starter nede med en treklangsbrydning og ender oppe i en gentagen firtakts form. 2. reprise vender hele tiden tilbage til tonen h oppefra med trinvis- og drejenode-melodik - udsmykket med forslag. 3. reprise kan melodisk og formmæssigt minde om 2. reprise men melodisk og rytmisk med lidt flere 16.-dele og drejenode melodik. Hele melodien er enkel, varieret, let og uden særlige særpræg.

Arrangementet virker som en nedskrift på noder af en traditionel spillemåde. Godt håndværk arrangeret for et mindre orkester, hvor de enkelte musikere ikke behøver at være virtuoser. Det har måske i højere grad virket som en bekræftelse på deres almindelige spillestil med nogle små gode idéer til hvad der også kunne lyde godt.

1. og 2. rep. indeholder ingen generel andenstemme (medstemme). Fl., kl. og 1. trp. skiftes til at spille med på melodien. I takt 4 er der en terts-understemme (kl.). I takt 8 er der en terts-overstemme (1. trp.). Trompetstemmerne understreger melodirytmen med to sekstendedele plus to ottendedele i hver takt - 2. trp. på en gentagen tone, som skifter taktvis (rytmisk motiv). Kl. spiller en lidt friere terts-understemme i takt 3 & beg. af takt 7. Dette generelle billede gentages lidt forandret i 2. rep. Trompetstemmerne spiller en mindre fremtrædende rolle med to ottendedele i hver takt. Fløjtestemmen udsmykker melodien med ekstra forslags- og drejenoder og indimellem en terts-overstemme, og til slut i takt 15 en undertertsstemme. I 3. rep. introducerers en ekstra violinstemme (praktisk indskrevet i 2. vl.-stemmen - senere i Baldansehæfterne som en 2. vl. ekstra stemme). I denne sats optræder den som en undertertsstemme til melodien på de steder hvor der helt naturligt kan tilføjes en undertertsstemme - resten af tiden holdes der pause). Fløjte-stemmen genoptager sin lidt friere rolle fra 1. rep. ved at tilføje 4.dels- og 8.dels-meloditoner med forslag og triller.

Satsens rytmiske fundament udgøres af bas-stemmerne sammen med trompet-stemmerne og 2. violinen. Mens basstemmerne generelt spiller på grundslagene i ottendedele spiller trompet-stemmerne og 2. violinen generelt IKKE på et-slaget. Dette ændres i løbet af satsens 3. repriser til at der i 2. rep. opstår en større betoning på 2. slaget ved at trompeterne kun spiller på de to midterste 8.-dele i hver takt. Mens der i 3. rep. mest spilles på de tre første ottendedele i hver takt.

Se også den generelle rytmiske analyse af polka-arrangementer.

Node: Fonden/Hæfter/11/, (side 4)

Partitur: Fonden/Materialer/eksempler/159partitur.pdf

Lydeksempel: Fonden/Materialer/eksempler/159MIDI.mp3

                     Fonden/Materialer/mp3/BoSkjaerbaek/danserytmer/159VallyPolkaRejnlaender.mp3