750 En Rundrejse, Schottisch el. Rejnlænder

Melodik: Melodikken er traditionel med en god blanding af enkel melodik i akkordtoner og trinvis bevægelse, formmæssigt i enkle gentagne traditionelle mønstre med inddragelse af spillestilsformler i 1. og 2. reprise. 1. rep.: Mange treklange og akkordtoner men også kvintspring. 2. rep.: Meget trinvis- og drejenode-bevægelse. 3. rep.: Tilbagevendende til tonen a (dominanttrinet).

Arrangement: Relativt komplekst, hvilket afslører at Saugmann Bjerregaard mangler overblik fra et partitur. Der er tegn på et afvekslende idiomatisk arrangement. Vl. 2x er ikke en stabil medstemme, men veksler mellem medstemme og rytmisk stabiliserende stemme i 8. dele (som bl.a. opstår i passager hvor en tertsunderstemme ikke er hensigtsmæssig). Takt 17-18 og 21-22 viser en blanding mellem medstemme og rytmisk stabiliserende stemme.

I første reprise forstærkes melodien af trp. 1 i en idiomatisk udgave. Men hvis arrangementet spilles med alle stemmer er der i de øvrige repriser risiko for at melodien drukner. I 2. rep.'s anden takt har vl. 2x, fl. og kl. medstemme til den en terts lavere liggende melodi, som derfor let forsvinder. Det er ændret i 2. rep.'s tilsvarende femte og sjette takt, hvor kun vl. 2x er en underliggende medstemme og hvor melodien desuden forstærkes af trp. 1. Noget tilsvarende gør sig gældende i 3. rep.

Melodien kan høres på YouTube:

An EVEN BIGGER Danish Folk Band play 'En Rundrejse Schottisch'

. Ved premieren på melodien holdt jeg introduktion. Den kan læses her.

Se også den generelle rytmiske analyse af polka-arrangementer.

 Node: Fonden/Hæfter/57, forside

Spillemandslauget Østjyderne: Nodesamling 2003, side 36

Egne redigerede noder: melodi / melodi og bas / violinstemmer /

Partitur: Fonden/Materialer/eksempler/750partitur.pdf

Lydeksempel: Fonden/Materialer/eksempler/750MIDI.mp3

Videoeksempel: YouTube/Saugførerne/750 En Rundrejse, Schottish el. Rejnlænder