21.1. Surse de alimentare pentru începători, partea 1


Un tutorial video pentru începători - Noțiuni de bază pentru a testa, modifica și utiliza surse de alimentare, fără a cheltui o avere. Vizionați tutorialul video din partea 1 pentru a afla mai multe!

În urma transcrierii video

Timp: 0: 00 Bună ziua! Sunt Chris Richardson și sunt inginer electronist, concentrat pe surse de alimentare. Acesta este primul dintr-o serie de video-clipuri pentru spectatori care nu sunt neapărat ingineri electroniști, dar doresc să afle mai multe despre testarea și utilizarea surselor de alimentare.

Dacă sunteți student, pasionat sau cineva care are nevoie să modifice sursa de alimentare pentru aproape orice motiv, electronics-tutorials.ws și eu sperăm că aceste videoclipuri vă vor ajuta să începeți.

Agendă pentru surse de alimentare

Timp: 0: 25s Un obiectiv important al acestui prim videoclip este de a vă arăta câteva elemente de bază care vă vor ajuta să testați o sursă de alimentare, dar să faceți acest lucru fără să cheltuiți mii de dolari sau euro sau echivalentul oriunde vedeți acest lucru. Am făcut o listă cu câteva costuri aproximative aici în Spania, unde locuiesc și lucrez.

Timp: 0: 43s Aici am adunat câteva dintre consumabilele de bază necesare pentru a lucra cu și pentru a testa surse de alimentare, deci, decapanți de sârmă, ceva de tăiat, niște pensete subțiri pentru a prinde componente mici. Iată două surse de alimentare din cutie de argint pe care le-am salvat de la un PC vechi, două PC-uri vechi diferite. Aceasta este una foarte veche, are de fapt un conector cu 20 de pini și aici vedem după modificare. Voi intra mai târziu în detaliile acestui lucru.

Timp: 1: 13s Dacă vă concentrați mai aproape, o sursă de alimentare în cutie argintie vă va spune cât de multă putere poate furniza în ansamblu și cât de multe diferite tensiuni le dă. De asemenea, salvat de la unele PC-uri vechi au fost două ventilatoare DC, acestea rulau la 12 volti plus că vin cu un conector convenabil, de asemenea. Se pare că este ceva de bază, dar pentru prizele de bază de aici puteți porni și opri de la comutator, foarte frumos.

Tmp: 1: 53s Un ciocan de lipit, unul care are un vârf destul de subțire care ne va permite să lipim niște componente mici. Unele suduri destul de subțiri și, desigur, ochelari de protecție.

În ceea ce privește sculele electrice, îmi place să am două multimetre, ele vin cu aceste sfaturi aici. Două multimetre sunt bune pentru măsurarea a două tensiuni, dar și pentru măsurarea curentului și a tensiunii, și cel puțin un fir care are un conector banană pe un capăt, un crocodil sau o așa-numită clemă de prindere pe celălalt capăt.

Timp: 2: 27s Ultimul instrument de aici arată mult ca un multimetru, dar acesta este de fapt un termocuplu, îl voi porni. Ceea ce face este măsurarea temperaturii, măsoară temperatura din vârf aici. Folosesc un banc de lucru din plastic aici, deci acesta este genul de lucru pe care îl puteți găsi oriunde, nimic special.

Osciloscoape ieftine - argumente pro și contra

Timp: 2: 46s În planificarea acestei serii de videoclipuri, am dezbătut foarte serios tema utilizării sau nu a unui osciloscop. Faceți o căutare rapidă și veți găsi o mulțime de dispozitive, cum ar fi cel de pe ecran care se atașează la PC-ul dvs. și îl transformă într-un osciloscop. În cele din urmă am decis că acest lucru a fost mai bun decât nimic, deoarece de fapt, văzând unele forme de undă ale tensiunii sursei de alimentare într-adevăr ajută să le înțelegem.

Dar țineți cont de faptul că 20 MHz, chiar dacă sună mare, nu este suficient pentru a vedea multe dintre așa-numitele efecte tranzitorii asupra surselor de alimentare. Asta înseamnă lucruri care se întamplă foarte repede, astfel încât, in timpul acestor videoclipuri, vom rămâne la lucruri care se întâmplă mai ales la starea de echilibru.

Timp: 3: 21s Aici avem un osciloscop care nu este modelul de 60 de euro despre care am vorbit, un pic mai fanion. Dar ceea ce voi face pentru ca formele mele de undă, pe care le văd în aceste prezentări, să fie mai realiste și mai aproape de ceea ce ați vedea în modelul mai ieftin pe care îl puteți scoate de pe internet este să faceți două lucruri:

Unul, acestea nu sunt sondele care au venit cu osciloscopul meu fanion, acestea sunt niște sonde de calitate inferioară. O sondă de calitate inferioară are rezistență sau impedanță inferioară la ieșire și are o capacitate de ieșire mai mare. Acestea sunt lucrurile care vor distorsiona formele de undă.

Celălalt lucru pe care îl voi face este că, concentrându-se aici, veți vedea că BW scris acolo reprezintă o lățime de bandă. Asta înseamnă că osciloscopul are lățime de bandă limitată la 20 MHz. Aceasta este aceeași limită pe care o are și osciloscopul mai ieftin. Deci, acest lucru va face ca măsurătorile să fie mai apropiate de ceea ce vedeți dacă ați avea dispozitivul mai puțin costisitor.

Aducerea unui alimentator ATX PSU în laboratorul dvs.

Timp: 4: 19s Aproape toată lumea va avea și praf colectat pe un PC vechi în subsol sau mansardă. Unitatea de dischetă poate fi inutilă, dar sursa de alimentare, așa-numita cutie argintie, poate fi în continuare bună. Un ATX Power Supply oferă o întreagă serie de tensiuni diferite și destul de puțină putere.

Acordați-vă o clipă și pentru a elimina orice ventilatoare găsite în carcasa vechiului dvs. PC. Acestea vor fi minunate mai târziu pentru suflare aer și păstrarea sursei de alimentare și altor electronice reci.

Timp: 4: 48s Aici este pinul unui ATX Power Supply . Acest lucru are de fapt cei 20 de pini mai vechi și cei patru pini suplimentari atașați. Ei vin de la o sursă de alimentare care a fost donată cauzei. Desigur, există o mulțime de fire suplimentare conectate. Un lucru de ținut cont este că acestea sunt codate în culori.

Pinii de ieșire ai conectorului ATX PSU cu 20 de pini

Referință: ATX Power Tutorial

Timp: 5: 08s Fiecare fir care este Galben livrează 12 volți pozitivi (+ 12V). Fiecare fir care este Negru este împământat sau referință (0V). Fiecare fir Roșu este de 5 volți (+ 5V). Sugestia mea este să urmați ceea ce spun tutorialele, deoarece conectorul principal are și unele tensiuni negative, astfel că acesta este cel pe care îl vom tăia.

Iată altă sursă de alimentare, din cutie argintie, după ce am tăiat conectorul principal și transformat în această plăcuță de conectare. Puteți vedea aici că am aceste cleme de încărcare cu arc care îmi permit să conectez cabluri diferite.

Sursa de alimentare ATX Bench

Am lipit o mulțime de fire paralele aici pentru a-mi da mai multă putere. Această sursă ATX specială nu are un comutator pe spate, așa că atunci când vreau să o pornesc, o să folosesc aici unul dintre micile mele comutatoare independente.

Când o fac, nu auzim nimic. Ventilatorul nu funcționează și asta pentru că de fapt are un comutator on-off, care este firul Albastru aici. Comutați-l "on" și acum face o mulțime de zgomot. Este sigur că rulează și am scos afară firul negativ , astfel încât să pot testa diferite tensiuni cu multimetru.

Minus 12 volți (-12V). Puterea în standby, aceasta este întotdeauna ON, chiar dacă mișc comutatorul OFF.

Minus 5 volți (-5 V). Semnalul de bună alimentare este un semnal de nivel logic care ne spune dacă nu funcționează sursa de alimentare. De asemenea, observați că pozitivul 5 volți (+ 5V), pozitivul de 12 volți (+ 12V) și pozitivul 3,3 (+ 3,3V) nu au o toleranță deosebit de mare și asta pentru că nu există prea multă sarcină.

În sensul de a spune că atunci când furnizează mult curent și în acest caz nu furnizează aproape nici un curent, ele nu sunt foarte precise. Asta se va îmbunătăți odată ce vor începe să dea putere.

Timp: 7:20sAm folosit un așa-numit perf-board (placă perforată) pentru a face partea din spate a conectorului meu pentru sursa ATX aici. Îmi permite să pun o mulțime de fire în paralel. În acest caz, am folosit un tip care are un pitch de 2,54 mm sau 100 mil pitch și rândurile sunt toate conectate împreună în paralel. Aici este un alt tip de perf-bord care este bun pentru alte tipuri de experimente, de asemenea cu un pas de 2,54 mm sau 100 mil, dar cu fiecare pătrat mic separat de vecinii săi.

Stați împământați și siguri

Timp: 7: 46s Pământul, în context, se referă la potențialul așa-numitului Pământ de siguranță sau Pământ de protecție. Este a treia conexiune în priza de perete. În Uniunea Europeană (UE) există mici tabs în fiecare priză electrică, este singura conexiune pe care degetul o poate atinge cu ușurință, deoarece este perfect sigur în acest sens.

De fapt, dacă spațiul dvs. de lucru este o masă din plastic sau de lemn ca cea pe care o voi folosi, atunci doriți să vă împământați singur atingând regulat un conector de împământare, mai ales înainte de a manipula orice microcip semiconductor sau orice altceva care este sensibil la ESD (Electro Static Discharge) - descărcare electro-statică.

Timp: 8: 18s Deoarece folosesc un banc de lucru din plastic aici, ar putea produce descărcare electrostatică sau ESD. Deci, ceea ce vreau să fac este să mă împământez destul de regulat, mai ales înainte de a atinge cipuri de semiconductori. Folosesc testerul de continuitate, funcția sonoră a multimetrului meu aici și sunt conectat la clema de împământare pe care o pot atinge cu degetul.

Sursa de alimentare prezentă este conectată prin cablu și în teorie este un dispozitiv care ar trebui să fie conectat la pământ. Deci, pot să iau celălalt capăt al multimetrului meu și să încerc. Dacă apăs eu destul de mult pentru a trece prin înveliș, o pot vedea, dar ceea ce vreau să fac este să ating șuruburile deoarece sunt conectate la cadru.

Așa că atunci când merg înainte și fac orice testare reală, în mod regulat voi ajunge la un deget aici și de fapt atingeți pentru a descărca orice ESD apărută pe corpul meu înainte de a-l transfera în orice sensibil ca un cip semiconductor.

Multă atenție cu condensatorii încărcați

Timp: 9: 18s După cum arată următorul segment video, un condensator încărcat fără nimic care să scurgă tensiunea din el poate rămâne încărcat pentru o perioadă lungă de timp. O glumă tipică între inginerii electroniști și electrici este încărcarea unui condensator și apoi predarea acestuia cuiva care nu se așteaptă.

Nu vă recomand să încercați acest lucru la domiciliu și fenomenul de condensator încărcat este motivul pentru care o mulțime de produse electronice recomandă în continuare că atunci când trebuie să le resetați, le comutați OFF, așteptați un timp și apoi activați-le din nou. Asta pentru a permite tuturor condensatoarelor interne să se descarce la zero pentru a fi siguri că orice dispozitiv digital din interiorul dispozitivului este de fapt oprit.

Timp: 9: 53s Pentru a demonstra cum un condensator care nu este încărcat sau nu este conectat la nimic poate menține sarcina pe o lungă perioadă de timp, am de gând să folosesc un laptop aici și încărcătorul său.

Această baterie de laptop este aproape moartă, are nevoie de ceva energie și atunci când pornesc încărcătorul, are inclus un mic LED alb care să ne informeze că se încarcă.

Timpul de descărcare a condensatorului sursei de alimentare

Timp: 10: 13s Laptopul însuși consumă mult curent, așa că atunci când îl opresc, LED-ul începe să se estompeze. Când LED-ul se estompează de tot, știm că condensatorul de ieșire, și există o mare capacitate de ieșire într-o sursă de alimentare în acest adaptor laptop, este complet drenat.

Acum, dacă îl deconectez și efectuez același test, LED-ul se aprinde și când îl deconectez, nimic nu pare să se întâmple. Acest lucru se datorează faptului că LED-ul abia trage ceva curent și există o cantitate imensă de capacitate, mili-farazi (mF), adică mii de micro-farazi (uF) de capacitate aici. Va trece probabil un minut ,sau cam așa ceva, pentru ca aceasta capacitate de ieșire să se descarce complet.

Notă: 100 secunde din reducerea intensității LED-urilor scoase în mod intenționat din video pentru a economisi timp.

Vedem cum LED-ul devine dimmer aici, dar moralul povestii este că, ori de câte ori o capacitate este încărcată și nu există nici o sarcină pe ea, ea poate fi încă încărcată câteva minute mai târziu, așa că trebuie să fii atent, mai ales dacă a fost încărcat până la o tensiune mai mare decât 30-40 volți. E suficient să-ți dai un șoc urât.

Timp: 11: 25s Asta încheie partea întâi a surselor de alimentare pentru inginerii non-electrici și sperăm că acum sunteți pregătiți pentru a începe testarea unei surse de alimentare reale. Rămâi acordat pentru partea a doua unde ne uităm la surse nereglate sau semi-reglate, doar pentru a fi clar, ATX-ul pe care l-am convertit este o sursă de alimentare reglată.

În numele meu și al Electronics-Tutorials.ws, vă mulțumesc și vă văd data viitoare.

Sfârșit de transcriere video tutorial.

Puteți găsi mai multe informații și un tutorial excelent despre conversia unei surse de alimentare ATX veche într-o sursă de alimentare de banc, urmând acest link: ATX la Bench PSU.

În următorul tutorial video despre sursele de alimentare pentru începători, ne vom uita la folosirea surselor de alimentare nereglate și vom vedea cum o sursă de alimentare nereglată are dificultăți în controlul ieșirii sale.