7.5. Coduri de culoare


În general, valorile reale ale capacității, tensiunii sau toleranței sunt marcate pe corpul condensatoarelor sub formă de caractere alfanumerice. Dar, atunci când valoarea capacității este de o valoare zecimală, apar probleme cu marcarea "virgulei", deoarece nu s-ar putea observa cu ușurință, rezultând o interpretare greșită a valorii capacității reale. În schimb, în locul virgulei se utilizează litere precum p (pico) sau n (nano) pentru a identifica poziția și ponderea numărului.

De exemplu, un condensator poate fi etichetat ca n47 = 0,47nF, 4n7 = 4,7nF sau 47n = 47nF și așa mai departe. De asemenea, condensatoarele sunt marcate uneori cu majusculă K pentru a indica o valoare de o mie picoFarad, de exemplu, un condensator cu marcaje de 100K ar fi 100 x 1000pF sau 100nF.

Pentru a reduce confuzia cu privire la litere, numere și virgule, o schemă internațională de codare a culorilor a fost dezvoltată acum mulți ani ca o modalitate simplă de identificare a valorilor și toleranțelor condensatorului. Se compune din benzi colorate (în ordine spectrală) cunoscute în mod obișnuit ca sistemul de cod de culori a condensatoarelor și ale căror semnificații sunt ilustrate mai jos:

Tabelul codului de culori pentru condensatoare

Tabelul cu codul de tensiuni pentru condensatoare

Referință tensiune condensator

Tipul J - Condensatoare cu tantal.

Tipul K - Condensatoare de mică.

Tipul L - Condensatoare din poliester/polistiren.

Tip M - Condensatoare electrolitice cu 4 benzi.

Tip N - Condensatoare electrolitice cu 3 benzi.

Un exemplu de utilizare a codurilor de culoare pentru condensatoare este dat de:

Condensator din poliester metalizat

Condensator disc ceramic

Sistemul de cod de culori pentru condensatoare fost folosit de mulți ani pe condensatoare poliester nepolarizate și mică. Acest sistem de codificare prin culori este acum învechit, dar încă mai există mulți condensatori "vechi" în jur. În prezent, condensatoarele mici, cum ar fi tipurile cu pelicule sau discuri, sunt conforme cu standardul BS1852 și noul său înlocuitor, BS EN 60062, culorile au fost înlocuite cu un sistem codat cu litere sau cifre numerice.

În general, codul este format din 2 sau 3 numere și un cod de literă opțională pentru toleranță. În cazul în care se utilizează un cod de două cifre, valoarea condensatorului este dată numai în picofarazi, de exemplu 47 = 47 pF și 100 = 100pF etc. Un cod de trei litere constă din cele două cifre de valoare și un multiplicator asemănător cu codurile de culoare ale rezistorului în secțiunea rezistențe.

De exemplu, cifrele 471 = 47*10 = 470pF. Codurile din trei cifre sunt adesea însoțite de un cod adițional de literă pentru toleranță, după cum se arată mai jos.

Tabelul codurilor de litere pentru toleranța condensatorului

Luați în considerare condensatorul de mai jos:

Condensatorul din stânga este un condensator tip ceramic, care are codul 473J imprimat pe corpul său. Atunci 4 = prima cifră, 7 = a doua cifră, 3 este multiplicator în pico-Farazi, pF și litera J este toleranța și acest lucru se traduce prin: 47pF*1000 (3 zerouri) = 47.000 pF, 47nF sau 0,047μF, J indică o toleranță de +/- 5%.

Deci, folosind doar numere și litere ca coduri pe corpul condensatorului, putem determina cu ușurință valoarea capacității sale fie în Picofarad, NanoFarad sau Microfarad, iar o listă a acestor coduri "internaționale" este dată în următorul tabel împreună cu capacitățile echivalente ale acestora.

Tabelul codurilor de litere pentru condensatoare

Următorul tutorial din secțiunea noastră despre condensatoare tratează conectarea împreună a condensatoarelor în paralel.