6.2. Funcția logică OR


Funcția logică OR (SAU) afirmă că o acțiune de ieșire va deveni TRUE dacă una „SAU“ mai multe evenimente sunt TRUE (adevărate), dar ordinea în care acestea apar nu are importanță, deoarece nu afectează rezultatul final.

De exemplu, A + B = B + A. În algebra booleană, funcția Logic OR urmează Legea comutativității la fel ca și pentru funcția logică ȘI, permițând o schimbare a poziției fiecărei variabile.

Funcția OR este uneori numită prin denumirea sa completă "Inclusive OR", spre deosebire de funcția Exclusive-OR pe care o vom examina mai târziu în tutorialul șase.

Expresia logică sau booleană dată pentru o poartă logică OR este cea pentru adunarea logică care este notată cu un semn plus (+ ). Astfel, o poartă logică OR cu 2-intrări (A,B) are un termen de ieșire reprezentat prin expresia booleană: A + B = Q.

Reprezentarea cu comutatoare a funcției OR

Aici cele două comutatoare A și B sunt conectate în paralel și fie comutatorul A SAU comutatorul B poate fi închis pentru a aprinde lampa. Cu alte cuvinte, fiecare comutator poate fi închis, sau la "1" logic pentru ca lampa să fie "ON".

Deci, acest tip de poartă logică produce ieșire numai atunci cand "ORICARE" din intrările sale sunt prezente și în termeni de Algebră Booleană ieșirea va fi TRUE atunci când oricare din intrările sale sunt TRUE. În termeni electrici, funcția logică OR este egală cu un circuit paralel.

Din nou, ca și în cazul funcției AND există două comutatoare, fiecare cu două poziții posibile deschis sau închis, astfel încât vor exista 4 moduri diferite de aranjare a comutatoarelor.

Tabelul de adevăr al funcției OR

Porțile logice OR sunt disponibile ca pachete standard de tip IC, cum ar fi TTL 74LS32 Quadruple 2-input Positive OR Gates. Ca și în cazul porții precedente ȘI, porțile OR pot fi, de asemenea, legate în cascadă împreună pentru a produce circuite cu mai multe intrări, cum ar fi sistemele de alarmă de securitate (zona A sau zona B sau zona C etc.).