16.6. Poarta logică NOR


Poarta logică NOR este o combinație de poartă logică digitală OR și o poartă inversoare sau NOT care sunt conectate în serie.

Poarta inclusivă NOR (NOT-OR) are o ieșire care este în mod normal la nivelul logic "1" și merge "LOW" la nivelul logic "0" atunci când oricare dintre intrările sale este la nivel logic "1". Poarta logică NOR este forma inversă sau “complementară“ a porții OR inclusivă, cum am văzut anterior.

Echivalența porții logice NOR

Expresia logică sau booleană dată pentru o poartă NOR logică este cea pentru multiplicarea logică pe care o efectuează pe complementarele intrărilor. Expresia booleană pentru o poartă logică NOR este marcată de un semn plus (+) cu o linie sau Overline ( ‾‾ ) peste expresie pentru a semnifica NOT sau negarea logică a porții NOR, oferindu-ne expresia booleană:

Atunci, putem defini funcționarea unei porți logice digitale NOR cu 2 intrări ca fiind:

"Dacă atât A și B nu sunt adevărate, atunci Q este adevărat"

Poarta NOR cu tranzistor

O poartă simplă NOR cu 2 intrări poate fi construită folosind comutatoare tranzistor-rezistor RTL conectate împreună, după cum se arată mai jos, cu intrările conectate direct la bazele tranzistoarelor. Ambele tranzistoare trebuie să fie cut-offOFF“ pentru o ieșire la Q .

Porțile logice NOR sunt disponibile cu ajutorul circuitelor digitale pentru a produce funcția logică dorită și li se dă un simbol a cărui formă este cea a unei porți OR standard cu un cerculeț, uneori denumit "bubble inversion" la ieșirea sa pentru a reprezenta simbolul porții NOT, cu operarea logică a porții NOR dată ca:

Poarta digitală logică "NOR"

Poarta NOR cu 2 intrări

Poarta NOR cu 3 intrări

Ca și în cazul funcției OR, funcția NOR poate avea, de asemenea, orice număr de intrări individuale și IC-urile cu porți NOR sunt disponibile comercial în tipuri standard de 2, 3 sau 4 intrări. Dacă sunt necesare intrări suplimentare, atunci porțile standard NOR pot fi legate împreună pentru a oferi mai multe intrări, de exemplu:

Funcție NOR cu 4 intrări

Expresia booleană pentru această poartă NOR cu 4 intrări va fi prin urmare:

Dacă numărul de intrări necesare este impar, orice intrare "neutilizată" poate fi menținută LOW conectând-o direct la masă folosind rezistoare potrivite "pull-down".

Funcția porții logice NOR este uneori cunoscută sub numele de funcție Pierce și este notată cu operatorul săgeată în jos așa cum se arată, A↓B.

Poarta NOR "universală"

Ca și poarta NAND, poarta NOR poate fi clasificată ca o poartă tip "universal". Porțile NOR pot fi folosite pentru a produce orice alt tip de funcție de poartă logică la fel ca și poarta NAND și prin conectarea lor în diferite combinații, cele trei tipuri de porți de bază ale funcțiilor AND, OR și NOT pot fi formate utilizând doar NOR, de exemplu:

Diferite porți logice folosind doar porțile NOR

Pe lângă cele trei tipuri comune de mai sus, porțile Ex-OR, Ex-NOR și standard NOR pot fi formate folosind porți individuale NOR.

IC-urile cu porți logice digitale NOR disponibile în mod normal includ:

Porți logice NOR TTL

· 74LS02 Quad cu 2 intrări

· 74LS27 Triplă cu 3 intrări

· 74LS260 Dual cu 4 intrări

Porți logice NOR CMOS

· CD4001 Quad cu 2 intrări

· CD4025 Triplă cu 3 intrări

· CD4002 Dual cu 4 intrări

Poarta NOR 7402 Quad cu 2 intrări

În următorul tutorial despre porți logice digitale, vom examina o poartă logică digitală Exclusiv-OR cunoscută în mod obișnuit ca funcția poartă Ex-OR utilizată atât în ​​circuitele logice TTL, cât și în cele CMOS, precum și definirea ei în algebra Booleană și tabelele de adevăr.