6.3. Funcția logică NOT


Funcția logică NOT este pur și simplu un inversor de intrare care schimbă intrarea unui nivel logic "1" la o ieșire de nivel logic "0" și invers.

Funcția logică "NOT" este numită așa deoarece starea de ieșire NU este aceeași cu starea sa de intrare, cu expresia sa booleană, în general, marcată printr-o bară sau supralinie (¯) peste simbolul său de intrare care denotă operația de inversare (de aici numele său de inversor).

În circuitele logice această negare poate fi reprezentată de un întrerupător normal închis.

Reprezentarea cu comutatoare a funcției NOT

Dacă Ᾱ înseamnă comutator închis, atunci NOT Ᾱ, sau pur și simplu A, spune că comutatorul NU este închis sau cu alte cuvinte, acesta este deschis. Funcția logică NOT are o singură intrare și o singură ieșire așa cum este arătat.

Tabelul de adevăr al funcției NOT

Indicatorul de inversare pentru o funcție logică NOT este un cerculeț, simbol (O) pe ieșirea (sau intrarea) simbolului elementelor logice. În algebra booleană, funcția logică NOT inversoare urmează Legea complementului care produce inversarea.

Porțile logice NOT sau "Inversoare" așa cum sunt ele numite mai frecvent, pot fi conectate cu porți standard AND și OR pentru a produce porți NAND și NOR respectiv. Inversoarele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a produce semnale "complementare" în circuite decodificatoare/logice mai complexe, de exemplu, complementul lui A logic este Ā și două inversoare conectate împreună în serie vor da o inversare dublă care produce la ieșirea sa valoarea inițială A.

La proiectarea circuitelor logice ai nevoie doar de unul sau două inversoare în schemă, dacă nu ai spațiu sau bani pentru un cip dedicat inversor, cum ar fi 74LS04. Atunci puteți face cu ușurință o funcție logică NOT prin utilizarea oricărei porți NAND sau NOR de rezervă, prin simpla conectare a intrărilor împreună, după cum se arată mai jos.

Echivalente ale funcției NOT