23.11. Abac cu codul culorilor pentru rezistor


Valoarea rezistivă și toleranța rezistoarelor pot fi indicate pe corpul componentei rezistive utilizând inele sau benzi codate cu culori.

În general, rezistoarele sunt prea mici pentru producători pentru a imprima numere și litere pe ele pentru a indica valoarea lor rezistivă și toleranța. Din fericire pentru noi, o scânteie strălucitoare undeva a inventat un sistem de codare a culorilor rezistorului pentru a ne face viața mai ușoară și ne-a ajutat să o rezolvăm cu abacul nostru de cod de culoare a rezistenței. Rezistențele fixe au inele sau benzi colorate în jurul lor pentru a indica valoarea lor rezistivă, fiecare bandă colorată având o valoare zecimală asociată cu ea.

Abac cu codul culorilor pentru rezistoare

Există multe avantaje clare pentru utilizarea unui sistem de codare a culorilor pe componente electrice și electronice. Principalul avantaj al utilizării inelelor sau benzilor colorate în jurul unui corp de rezistor este că ele pot fi foarte ușor văzute și citite indiferent de poziția sau orientarea rezistorului pe o placă. Aceste benzi colorate pot fi citite chiar dacă corpul rezistoarelor este puțin murdar sau ars rău.

Rezistoarele sunt folosite pentru a limita cantitatea de curent care curge într-un circuit, astfel încât este important să se cunoască valoarea lor rezistivă și în funcție de tipul, dimensiunea și toleranța rezistorului, pot exista trei, patru sau cinci benzi colorate utilizate pentru a face acest lucru.

Deși aceste benzi colorate reprezintă valori nominale sau ideale, ele sunt o bună aproximare a valorii efective a rezistenței. Acest lucru se datorează faptului că valoarea reală rezistivă poate avea o variație procentuală a rezistenței fiecărei părți a valorii nominale. Această variație se numește "toleranță".

Toate rezistoarele fixe au o toleranță variind de la mai puțin de o zecime dintr-un procent, (0,1%) până la 20% pentru tipurile mari de carbon. Astfel, o toleranță de 5, 10 și 20% înseamnă că valoarea reală a rezistenței poate varia de la valoarea nominală așteptată cu până la ± 5, ± 10 și ± 20%. De exemplu, un rezistor de 100Ω cu o toleranță de ± 10% poate avea o valoare de la 90Ω (-10%) la 110Ω; (+ 10%). Aceasta este o variație de 20Ω și totuși să fie în toleranță.

Rezistoarele cu doar trei benzi colorate nu au, în general, nici o bandă de toleranță, deoarece au o toleranță fixă ​​de ± 20%. Primele două benzi colorate sunt benzile numerice sau numere, iar a treia este cunoscută ca multiplicator. Când există patru benzi, primele două benzi colorate sunt benzile numerice, al treilea este "multiplicatorul", iar a patra bandă este valoarea "toleranței". Pe rezistoarele cu cinci benzi colorate, primele trei culori sunt întotdeauna benzi numerice urmate de benzile de multiplicare și de toleranță.

Pasul 1 - Descărcați și tipăriți

Folosind abacul nostru simplu de coduri de culoare pentru rezistor, putem înțelege acum toate aceste benzi colorate diferite și ce înseamnă ele. Dar mai întâi de toate, trebuie să descărcați și să tipăriți șablonul abacului de coduri de culoare pentru rezistor folosind butonul de descărcare de mai jos. Este complet gratuit!

https://www.electronics-tutorials.ws/wp-content/uploads/2018/05/pdf-colourwheel.pdf

Faceți clic pe buton, pentru a descărca fișierul PDF asociat.

Rețineți că acesta este un fișier de documente PDF (Acrobat). Asigurați-vă că aveți o aplicație pentru a deschide acest tip de fișier înainte de a descărca șablonul abacului.

După ce ați descărcat și ați tipărit șablonul abacului, ar trebui să aveți o hârtie de dimensiune A4 (sau orice dimensiune doriți să imprimați) șablonul arătând astfel:

Șablonul abacului cu culori pentru rezistoare

Rețineți că puteți imprima acest șablon pe orice dimensiune sau densitate (greutate) de hârtie pe care o doriți. Totul depinde de imprimantă și de ceea ce aveți.

Cu toate acestea, fiind hârtie de imprimare subțire poate fi ușor ruptă sau deteriorată, prin utilizare, astfel încât o densitate de hârtie de 150g/m2 sau mai mult, cum ar fi un card subțire ar fi o alegere mai bună și mai durabilă. De asemenea, ar fi posibilă laminarea foii de șablon după imprimare, atât pentru întărirea, cât și pentru prelungirea duratei sale de viață, alegerea este a ta. Oricum, odată ce ați descărcat șablonul pe hard disk, îl puteți tipări de câte ori doriți.

Pasul 2 - Decupați discurile

După ce am tipărit șablonul pe hârtia potrivită, acum trebuie să tăiem cu atenție cele cinci discuri colorate, după cum se vede folosind foarfece sau un cuțit ascuțit.

Odată ce discurile noastre au fost decupate, putem începe acum să le asamblăm împreună pentru a forma designul abacului de culori finit.

Pasul 3 - Asamblați discurile

Pentru a asambla împreună cele cinci discuri individuale colorate, trebuie să folosim un dispozitiv de fixare a hârtiei din alamă, ca cele arătate, sau ceva asemănător pe care l-ați putea avea ușor disponibil.

Îndepărtați cu grijă sau faceți o gaură prin centrul fiecărei roți folosind un bolț, un ac, un vârf de compas, un cuțit sau alt obiect ascuțit pe care îl aveți, având grijă să nu vă tăiați în acest proces. Orificiul pe care îl faceți trebuie să aibă același diametru ca și dispozitivele de fixare a hârtiei din alamă. Asigurați-vă că gaura pe care o realizați este suficient de mare pentru a introduce și a roti dispozitivul de fixare a hârtiei sau tot ce decideți să utilizați. În cazul meu, gaura era de aproximativ 4mm (5/32 ") în diametru.

Introduceți dispozitivul de fixare a hârtiei prin fiecare gaură, începând cu cel mai mic disc și acționând în sus, asigurându-vă că fiecare disc este liber să se rotească în timpul asamblării. După ce ați completat, îndoiți dispozitivele de fixare pe spatele discului mai mare. Ar trebui să aveți acum un abac de coduri de culori asamblat, care arată ceva de genul:

Abacul asamblat cu codul culorilor

Pasul 4 - Utilizarea abacului

Acum, că am asamblat abacul nostru de coduri de rezistor, este timpul să începem să îl folosim. În următoarele exemple îl vom folosi pentru a găsi valorile unui rezistor pe 4 benzi și pe 5 benzi. Dar mai întâi vom defini relația dintre fiecare disc colorat și sensul benzilor colorate pe un corp de rezistență.

  • Discul unu (prima cifră) - Acesta este pentru prima bandă colorată cea mai apropiată de capătul rezistorului din partea stângă și reprezintă prima cifră a valorii rezistorului.

  • Discul doi (a doua cifră) - Acesta este pentru cea de-a doua bandă colorată reprezentând a doua cifră a valorii rezistorului.

  • Discul trei (a treia cifră) - Acesta este utilizat pentru rezistoare cu peliculă de metal care utilizează un cod de culoare cu cinci și șase benzi pentru valori mai exacte. În acest caz, primele trei benzi colorate indică primele trei cifre numerice. Pentru un rezistor codat color cu trei sau patru benzi, această cifră a treia poate fi ignorată.

  • Discul patru (multiplicatorul) - Următoarea bandă colorată este multiplicatorul matematic care reprezintă numărul de zerouri care urmează să fie adăugate la primele două (sau trei) cifre. Dacă cea de-a treia culoare, pentru un rezistor cu 4 benzi sau a patra culoare, pentru un rezistor cu 5 benzi, este fie aurie sau argintie, aceasta reprezintă un multiplicator zecimal fracțional, deoarece valoarea rezistivă este mai mică de 10Ω. Dacă banda colorată este aurie, înmulțiți primele două sau trei cifre cu 0,1 (divide-cu 10) și dacă banda colorată este argintie înmulțiți cu 0,01 (divide-cu 100).

  • Discul cinci (toleranța) - Banda colorată finală reprezintă toleranța rezistorului. O bandă aurie indică o toleranță de ± 5%, în timp ce o bandă argintie indică o toleranță de ± 10%. Dacă nu există o bandă colorată ca la un rezistor cu trei benzi, atunci toleranța este de ± 20%.

Rețineți că un rezistor poate avea 3, 4 sau 5 benzi colorate pentru a indica valoarea sa rezistivă. Benzile colorate care sunt grupate sau apropiate de o parte a corpului rezistoarelor indică valoarea rezistivă a rezistenței și ar trebui să începeți aici citirea de la stânga la dreapta. O bandă unică colorată separată de grup și pe cont propriu va fi valoarea de toleranță.

În acest prim exemplu, vom folosi abacul de cod de rezistență pe care tocmai l-am făcut pentru a găsi valoarea rezistivă a următorului rezistor cu 4 benzi, care este folosit pentru majoritatea rezistoarelor.

Cod de culoare cu 4 benzi pe rezistor

Benzile colorate sunt afișate ca: GALBEN, VIOLET, ORANGE și AURIU. Atunci, folosind abacul se găsește rezistența:

Deoarece acesta este un rezistor cu 4 benzi și abacul codului de culoare poate fi folosit pentru a găsi valorile rezistive ale rezistoarelor pe 5 benzi, atunci discul al treilea nu este utilizat în acest caz. Atunci, abacul codului de culoare arată:

Prima bandă de culoare (galben) oferă valoarea primei cifre de 4. Cea de-a doua bandă de culoare (violet) oferă valoarea celei de a doua cifre de 7. Acestea oferă o valoare de două cifre de 47. Înmulțiți-o cu valoarea celei de-a treia benzi. În acest caz, orange, care are o valoare de 1000 sau 1k, deci rezistorul are o valoare rezistivă de 47.000 ohmi (47 × 1000 = 47000) sau 47kΩ. Ultima bandă oferă valoarea de toleranță a rezistenței, iar auriul este egal cu un interval de toleranță de ± 5%.

Atunci, folosind abacul, rezistorul are următoarea rezistență:

Galben violet portocaliu = 4 7 3 = 4 7 x 103 = 47000 Ω sau 47 kΩ ± 5% .

În acest al doilea exemplu, îl vom folosi pentru a găsi valoarea următorului rezistor cu 5 benzi. Sunt utilizate cinci coduri de culoare pentru a furniza valori mai precise pentru rezistoarele de precizie din peliculă de metal, cu toleranțe reduse.

Cod de culoare pentru rezistor cu 5 benzi

Benzile colorate sunt afișate ca: ALBASTRU, ROȘU, NEGRU, MARO și MARO. Atunci, rezistența, folosind abacul, se găsește ca:

Deoarece acesta este un rezistor cu 5 benzi, toate discurile abacului pot fi folosite pentru a găsi valoarea rezistivă. Atunci, abacul codului de culoare arată:

Prima bandă de culoare (albastru) oferă prima cifră de valoare 6. Cea de-a doua bandă de culoare (roșu) conferă a doua cifră de 2. A treia bandă de culori (negru) oferă valoarea celei de a treia cifre de 0. Acestea oferă un număr de trei cifre în valoare de 620. Acum multiplicăm acest număr cu valoarea celei de-a patra benzi, maro, care are o valoare de 10. Deci rezistorul are o valoare rezistivă de 6200 ohmi (620 × 10 = 6200) sau 6k2 Ω. Ultima bandă oferă valoarea de toleranță a rezistorului, iar maro este egal cu un interval de toleranță de ± 1%.

Atunci, folosind abacul de culoare, rezistorul are următoarea rezistență:

Albastru Roșu Negru Brun = 6 2 0 0 = 6 2 0 x 10 = 6200Ω sau 6k2 Ω ± 1%

Acest abac cu cod de culori pentru rezistor este simplu de folosit, poziționați doar culorile discurilor și citiți numărul și pentru verificarea valorii mai multor rezistoare, rotiți discurile colorate și veți obține o altă schemă de culori. Dar rețineți, dacă încă nu sunteți siguri de valoarea unui rezistor, puteți oricând să puteți găsi rezistența sa folosind un multimetru.