Baixada de la Peixateria


La baixada de la Peixateria es diu així perquè al s. XIX, on ara hi ha el local de  la Colla Jove Xiquets de Tarragona, hi havia un mercat de peix. A partir de 1915 s’hi ubicà el parc de bombers. Antigament, havia tingut un nom més tètric: baixada de les Forques, en referència a les forques dels condemnats a mort, ja que es trobava al peu del castell del rei.


Amb el Cos del Bou, units i indestriables, són dels carrers de la part alta més festius: seguicis, processons, baixada del Pajaritu, festes majors… ens hi apleguen. 

                                                         Llegir més...

La recuperació de la capçalera del circ romà en va canviar la fisonomia. Es van enderrocar cases i establiments com el Bar Pepito, local que regentaven els pares de la Isabel Ortega… dins el projecte de recuperar i integrar el patrimoni romà en el teixit urbà. Podem observar part de la capçalera del Circ: graderies, voltes transversals de la façana, el pòdium i l’arena, en la qual es conserven els fonaments medievals de la Boqueria.


Les restes que encara avui perduren de l’antic circ romà constitueixen tan sols una petita part de la construcció original del segle I dC, ja que s'estenia fins a la plaça de la Font. Tenia unes dimensions aproximades de 350 metres de llargada i una amplada de 115 metres. El circ va ser, sense cap mena dubte, l'espectacle de masses de més popularitat al món romà. En aquest recinte es disputaven les curses de carros, tirats generalment per dos o quatre cavalls (bigues o quadrigues).

També en aquest indret hi ha el local de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. L'escriptora Olga Xirinacs en va ser una de les padrines juntament amb el muntanyista Òscar Cadiach. És una colla que es va fundar l’any 1979. La seu i el local d’assaig és aquest edifici de l’arquitecte Ramon Salas que podeu veure situat al número 23 del carrer Cos del Bou. Aquest edifici construït al s. XIX havia estat el primer mercat del peix (abandonat l’any 1915) i després seu dels bombers de Tarragona entre els anys 1923 i 1971.


El gener del 1979 es decideix fer una colla per fer castells i al 4 de novembre a Cornudella fan la primera actuació, sense camisa ni nom oficial. Van ser apadrinats pels Brivalls de Cornudella. Més endavant van acordar de posar-se el nom de Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i van decidir portar la camisa de color lila. Si us fixeu dins el local, podreu veure a la paret del fons el gran escut que presideix el local.


A la ciutat hi ha hagut diferents colles castelleres. L’any 1951 hi va haver la Colla Vella dels Xiquets de Tarragona, una agrupació unificada per ordre de l’autoritat de postguerra i més endavant la Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí. La Colla Nova, vestida de morat, se situava a la banda del carrer Merceria abans de posar-se a la plaça de les Cols per Sant Magí i per la Mercè, mentre que a la plaça de la Font aixecava els castells vora la façana propera a la Rambla Vella. El bar de referència era el Florida (local que ha desaparegut quan va ser enderrocat per visualitzar millor la capçalera del circ romà) situat a la baixada de la Peixateria. La Colla Vella es reunia al bar restaurant Ca l’Ambròs a la plaça de la Font. S’ha de dir que la colla dels Xiquets de Tarragona va ser fundada el setembre de 1970 durant les festes de Santa Tecla i va sorgir de la fusió de dues colles: la Colla Vella de Tarragona i la Colla Nova de Sant Magí.