Cafè Poetes

Carrer Sant Llorenç

Al carrer Sant Llorenç hi havia el Cafè Poetes, el local de la Part Alta que va animar i sacsejar la nit tarragonina durant 25 anys.


L'emblemàtic i mític cafè-galeria d’art Cafè Poetes de Tarragona, es va  inaugurar el 9 de juny de 1978 per Joaquim Martín i Antoni Torrell. Aquests van escollir la Part Alta i van situar el Poetes en un carrer sense sortida en mig del carrer Sant Llorenç, una zona que en aquells anys estava molt degradada.


El novembre de l'any 1980 s'hi va fer la primera ampliació; la segona s'inaugurava el 17 de gener del 1990, amb la qual s'incorporava una sala autònoma, al primer pis, que, a partir del 30 de novembre de 1992, va passar a anomenar-se Jaume Vidal Alcover, com a homenatge a un dels clients més destacats i assidus, mort l'any anterior.

                                                                                Llegir més...

Va donar la primera (i de vegades la segona i la tercera) oportunitat a molts creadors de la ciutat i del Camp, sobretot en els àmbits de les arts visuals i la música. La gent de teatre, particularment els membres de Trono Villegas i de Zàlata, s’hi movien amb desimboltura i de vegades hi realitzaven accions o fins i tot espectacles. El món de la cultura popular hi estava molt vinculat, també, entre altres raons perquè el Toni havia col·laborat amb molta gent amb els seus dissenys i obres (particularment amb els Diables, als quals va pintar els primers i els segons vestits). Per últim, va ser la seu més o menys estable de la gent de lletra, els escriptors, tant a títol individual com de forma col·lectiva. Si el col·lectiu La Gent del Llamp, per la vinculació que hi tenia el Toni Torrell, ho va fer de manera permanent i formal, d’altres, com el col·lectiu L’Espiadimonis, ho feien de manera informal. Ja cap al final de la vida del local, allí començaven les trobades dels Escriptors del Camp, que tan bons fruits va donar. No ha d’estranyar-nos, doncs, que el local també s’hagi fet un lloc en l’obra de ficció i tregui el nas en contes i novel·les d’escriptors diversos, com ara Magí Sunyer, Olga Xirinacs, Francesc Valls, M. Lluïsa Amorós, Montse Palau, Cinta Mulet  o Joan Cavallé.


El local va tancar, després de 25 anys de treball, el 27 de setembre de 2003, deixant enrere un quart de segle d'intensa activitat cultural. Joaquim Martín i Antoni Torrell, amb la programació de diferents tipus d’actes, s'havien convertit en veritables animadors i impulsors de la vida cultural de la ciutat. Poetes va ser un punt de referència per un públic heterogeni, bona part d’ells amb activitats professionals lligades al món artístic i cultural o amb inquietuds relacionades en aquests camps.