Rambla Nova

Passejar per la Rambla és una de les activitats involuntàries més habituals entre els tarragonins i tarragonines; pujar Rambla amunt fins a tocar ferro, una mena de neguit per veure el mar i foragitar les cabòries del dia a dia.


Som a la Rambla, la Rambla Nova hauríem de dir, per distingir-la de la Vella. Els diferents noms d’aquest passeig són un mirall dels canvis històrics que ha patit el país, la ciutat. 

Llegir més...

Una de les peculiaritats de la Rambla tarragonina és que fa pujada i no baixada. Per arribar al mar anem pujant una avinguda d’uns 45 metres d’amplada que travessa la ciutat. És un passeig que ens porta a un mirador sobre el mar on és costum anar a “tocar ferro”. De fet, devem el nom d’aquest passeig per analogia amb la Rambla de Barcelona perquè no és cap riera com acostumen a ser els carrers que reben el nom de Rambla, tal com diu Pin i Soler a Níobe .


Ha anat variant de nom al llarg dels anys, al principi se la coneixia com a l’”Esplanada”. Després,  Rambla de Sant Joan —en record de l’antic tram de muralla que es va enderrocar el 1854—, passà per Rambla de Castelar —en commemoració de la mort del polític i escriptor Emilio Castelar, l’any 1899—, Rambla 14 d’abril —amb l'adveniment de la II República l'any 1931—, per convertir-se en Rambla del Generalísimo Franco l’any 1940 i recuperà l’actual Rambla Nova a partir de la dècada del 1970. Com a carrer central de Tarragona conté escultures i cases de diverses èpoques, es començà a construir el 1854 per tal d’unir les parts alta i baixa de la ciutat. Dels 700 metres inicials als 1000 actuals —des de l’any 2006—; des de la plaça de les Corts Catalanes, al costat del Francolí, al Balcó, l’espadat del Mediterrani. Observem l’eclecticisme d’aquest passeig on conviuen edificis modernistes —com la casa Salas i Ricomà (1907)—, amb neoclàssics com el del Banc d’Espanya (1928); monuments com “els Despullats” (als Herois de 1811, de Julio Antonio) amb escultures tan peculiars com “L’avi Virgili”, dedicada a l’impressor Josep-Pau Virgili i Sanromà.