Placeta dels Àngels

Som damunt de la zona arqueològica del fòrum provincial. A l’edifici de Ca la Garsa, que es pot contemplar en aquesta plaça, es veu que està erigit en gran part amb carreus romans reaprofitats. L’edifici és una mostra de la presència de la comunitat jueva a Tarragona. Es creu que podria ser la sinagoga. Ara només es conserven els arcs medievals (gòtics) i part d’un mur tardoromà.

Llegir més...

En aquest barri, precisament hi havia el call jueu des del 1238 fins al 1492 ininterrompudament. Aquesta comunitat vivia de manera independent de la resta de la ciutat, comptava amb una sinagoga, uns banys, una escola. Envoltant aquesta plaça hi havia quatre portes als quatre punts cardinals, amb sortida pròpia a l’exterior de la ciutat: la portella dels jueus.    

Al segle XIV-XV aquesta placeta era coneguda com a plaça de la Juheria, després va ser coneguda com a placeta dels Jueus, després a finals del s. XV com a placeta d’en Seguí, al s. XVI  com a placeta de na Fenosa (per la propietària de l’edifici) i finalment al s. XVII com a placeta de la Mare de Déu dels Àngels, perquè hi havia una capella dedicada a la marededeu, però que en una de les remodelacions va ser enderrocada.

Des del 2008 en la darrera intervenció arqueològica es van protegir aquestes restes com a bé cultural d’interès local.