Statistica EcS

gifgifs.com

Odată cu transferarea conținutului electronic al Enciclopediei comunei Șerbănești pe site-ul găzduit de Google, s-a impus revizuirea acestei statistici, în acord cu datele nou-achiziționate, dobândite pe alte căi și sub o altă formă. Multe însă dintre datele inițiale își continuă istoricul, așa cum ele au fost deja consacrate, încă din 2012.

Așadar, de la lansarea oficială, on-line, a Enciclopediei comunei Şerbăneşti (EcS) şi până în prezent, aceasta însumează 37 de documentare, 5 situaţii centralizatoare și 18 anexe. În total, enciclopedia are, deocamdată, 845 de pagini şi 398 figuri (v. Tabelul 1) iar referinţele bibliografice sunt în număr de 690 (v. Referinţe bibliografice). Aceste date statistice ne dovedesc că Enciclopedia comunei Şerbăneşti este deja cea mai amplă lucrare documentară dedicată vreodată comunei Şerbăneşti.

Tabelul 1. Conţinutul (electronic) al Enciclopediei comunei Şerbăneşti (EcS)

Încă din primele luni de la lansarea pe Internet a Enciclopediei comunei Şerbăneşti (EcS), au apărut şi primii vizitatori din afara ţării, ponderea acestora fiind, în momentul de faţă, de circa 12%, reprezentând 47 de țări. În Fig. 1 este prezentat topul, pe țări, al vizitatorilor site-ului EcS iar, în Fig. 2, structura, pe categorii de vârstă, a acestor vizitatori. După cum se poate observa, într-un mod aproape firesc, pe primul loc, la țări, se află România, urmată fiind de Moldova, Germania și Italia. În ce privește categoriile de vârstă, situația statistică prezentată în Fig. 2 trebuie judecată, totuși, a se referi, de fapt, la deținătorii legali, pe bază de contract, ai accesului la Internet. Așa se explică, de pildă, de ce nu apare categoria de vizitatori a căror vârstă este mai mică de 18 ani...

În Fig. 3 se poate observa ponderea vizualizărilor fiecărui documentar sau element component al Enciclopediei comunei Şerbăneşti (EcS), la finele lunii august 2016, şi concluzia, deocamdată, este una uimitoare: circa 38% dintre vizualizările EcS le deţine documentarul Regionalisme şi arhaisme. Explicaţia este una simplă: pe de o parte, majoritatea vizitelor sunt efectuate de elevi sau studenţi în încercarea lor de a se documenta asupra temelor sau proiectelor pe care le primesc de la dascălii lor; pe de altă parte, se simte, tot mai des, o dorinţă a fiecăruia dintre noi de a vorbi corect sau de a înţelege anumiţi termeni din vorbirea curentă sau mai veche a altora, proveniți fiind din zone diferite ale țării.

În Fig. 4 este prezentat topul browserelor folosite pentru accesarea site-ului EcS iar în Fig. 5, topul sistemelor de operare folosite de vizitatorii EcS. Pe primul loc, la browsere, se află Google Chrome, urmat fiind de Firefox și de Safari. Ca sisteme de operare, pe primul loc se află Windows, urmat fiind de Android și Macintosh.

Fig. 1. Topul 10 al accesărilor, pe țări, al site-ului EcS

Fig. 2. Structura, pe categorii de vârstă, a vizitatorilor EcS

Fig. 3. Statistica vizualizărilor Enciclopediei comunei Şerbăneşti (EcS), pe documentare

Fig. 4. Topul 10 al browserelor folosite pentru accesarea site-ului EcS

Fig. 5. Topul 10 al sistemelor de operare folosite pentru accesarea site-ului EcS

Dintre vizitatorii site-ului ECS, circa 64% sunt vizitatori noi, diferența de circa 36% fiind vizitatori, care s-au reîntors pe acest site. Pentru motive dintre cele mai diverse, merită a fi urmărită, în continuare, lună de lună, evoluția acestor statistici!

Ediția: 01.01.2017

Enciclopedia comunei Serbanesti (EcS), jud. Olt

web counter