6. La descripció

6.1. Concepte

És delinear, dibuixar, figurar una cosa presentant-la de modus que doni idea perfecta de la mateixa.

Es tracta, de fet, de presentar amb paraules el que s'ha copsat amb ls sentits: una peça de vestir, el noi que s'acaba de conèixer i es tracte de dibuixar per a una amiga; una nova ruta de muntanya que s'ha escalat, el nou pis que hom s'ha comprat, etc.

6.2. Metodologia

a) Usar tota la capacitat perceptiva per captar el major nombre de detalls i el més complerts possibles; no solament amb la vista, sinó amb els cinc sentits. Totes aquestes dades han de ser anotades per a que no s'evaporin, doncs moltes sensacions són momentànies i difícils de recordar.

b) Seleccionar les dades més significatives: les resultants de l'observació són il·limitades, però no totes poden figurar en la descripció. Dos trets per a la selecció:

-Dades representatives de l'objecte descrit.

-En consonància amb l'objectiu de la descripció: objectiva per al llenguatge científic, per exemple; i literària, al contrari, pararà atenció vers les impressions i associacions de l'observador.

c) Ordenació de les dades: quan s'observa es veu de cop i mitjançant els diversos sentits. S'obtenen moltes dades simultànies, però alhora de redactar cal presentar-les d'una manera successiva, per això cal un criteri d'ordenació:

-Espacial: dreta-esquerra; dalt-baix, etc.

-Segons el sentit de l'observació.

-Visió general, visió detallada: paisatge i un element concret.

-Importància subjectiva de certes dades front a d'altres.

-Dades essencials abans que les secundàries.

d) Exposició de dades: ha de ser traduïdes lingüísticament, via oral o via escrita. Resulta així la descripció pròpiament dita, producte de totes les passes anteriors.

6.3. Utilitat de la descripció

En la vida normal: presentar persones, assenyalar un recorregut, informar sobre objectes... Però és fonamental per a l'estudiant i per a tota tasca intel·lectual. Tots els llibres de text descriuen objectes (Química, Ciències de la Natura), figures geomètriques (Dibuix, Matemàtiques), situacions i conflictes del passat (Història), sensacions, pensaments (Filosofia, Literatura), opinions, sentiments, àdhuc somnis que l'estudiant ha de presentar per medi de paraules als demés. Una bona descripció facilita el seu treball.