1.3 La comprensió del text

Les estratègies de la comprensió durant la lectura són les següents:

a) Preveure el contingut del text que volem llegir.

b) Plantejar-se preguntes sobre el que s'ha llegit.

c) Aclarir els dubtes.

d) Resumir les idees del text.

e) Verificar i fer noves prediccions.

f) Relacionar les informacions noves amb els coneixements previs.

Què pot ajudar-nos?

El text té una sèrie de marcadors i organitzadors (títols, subtítols, índex, paraules en lletra negreta o cursiva ... ) destinats a fer de pont entre el que el lector ja sap i el que ha d'aprendre amb la lectura d'un text. Per això hem de saber utilitzar-los convenientment.

Aquests marcadors i organitzadors ajuden a fixar l'atenció en aspectes fonamentals, a orientar les prediccions i a verificar-les, o sigui a interpretar el text.

L'elaboració de la comprensió d'un text implica determinar les idees principals que conté. És important saber que encara que un autor escriu un text per comunicar uns continguts determinats, la idea o idees principals que construeix el lector o la lectora depenen en bona part de la informació que va adquirint durant el procés de la lectura.

Diverses persones poden fer resums diferents, i tots poden ser bons resums. Durant el procés de lectura han anat construint textos diferents segons els seus interessos i coneixements.

Normalment s'entén que un text s'ha comprès si s'és capaç d'identificar-ne la idea principal, d'elaborar-ne un resum i de respondre a preguntes que hi facin referència.

Durant la lectura hem d'anar suprimint, desestimant tota la informació que no ens interessa i seleccionant la que serveix per als nostres objectius. D'aquesta manera adquirim nous coneixements, descobrim i precisem el que encara no sabem sobre el tema i el que ens pot aportar el text que encara hem de llegir.

Mentre comprovem i verifiquem allò que havíem previst abans de la lectura, deduïm ja informació fonamental i la nostra lectura es va fent més precisa i més eficaç.

És molt freqüent creure que !a idea principal d'un text, o confeccionar-ne un resum, són activitats que només es poden fer després de la lectura. Sí que és veritat que l'elaboració del resum es farà després de la lectura, però cal tenir en compte que es tracta d'un procés que es va construint durant la lectura.

Com determinem la idea principal d'un text?

Cada persona pot respondre d'una manera diferent si se li demana quina és la idea principal d'un text. Pot haver pensat en l'objectiu de l'autor, en el seu propi objectiu, en l'essència del text, pot fer un petit resum ... Totes aquestes respostes donarien informació sobre el text i es podrien defensar com a bones. Però cal fer primerament una distinció: què és el tema d'un text i què és la idea principal?

EI tema d'un text és la resposta a la pregunta: de què tracta aquest text? La idea principal és la resposta a la pregunta: quina és la idea més important que l'autor vol explicar en relació amb el tema?

El procés de lectura ha d'assegurar que la persona que llegeixi comprengui el text. Això només és possible amb una lectura individual, precisa, que permet avançar i retrocedir, aturar-se, pensar, recapitular ... És, doncs, un procés intern i personal.