28. Pronoms interrogatius. Exercicis

28. Pronoms interrogatius. Exercicis

1. Completa les frases següents amb el mot interrogatiu apropiat.

1. ............................. està plorant? –No sé pas ............................. nen plora, si el del veí de sobre o el del veí de sota.

2. .............................t’ha demanat, en Pere? –No recordo ara.............................m’ha demanat el martell o la clau anglesa.

3. No sé pas.............................hora és. -.............................saps.............................ho ra és, Lluís?

4. .............................anireu aquest vespre, al cinema o al teatre? –No sé encara.............................farem. Potser no sortirem.

5. .............................t’ha costat aquest jersei? –No recordo exactament.............................m’ha costat. Crec que bastant.

6. .............................començareu les obres de reforma del pis? –Doncs, en aquests moments, no sé.............................les farem.

7. .............................us ho fareu per solucionar aquest problema? – Encara no hi hem pensat. No sé pas.............................ens ho farem.

2. Escriu en els punts suspensius el mot interrogatiu, acompanyat, si cal, de la preposició que hi escaigui.

1. .............................aniràs a París? –Hi aniré amb la Maria.

2. .............................et bases per fer aquesta afirmació? –Em baso justament en aquests fets provats.

3. .............................color vol dir que li pinti el cotxe. –No sé pas.............................color podria quedar més bé.

4. .............................veniu ara? –Venim del cinema i ara volem anar a sopar; .............................restaurant ens aconselles d’anar?

5. .............................heu prevista acabar les obres? –Pel juliol.

6. ............................. et vens el cotxe? –Per la meitat del que em va costar.

7. ............................. teniu aquest pis? –Des de fa deu anys.

8. ............................. vol deixar d’estudiar, en Pau? –Francament, no sé ............................. vol deixar d’estudiar.

9. .............................et serviran aquestes eines? –Per arreglar la calefacció de la casa.

10. No entenc............................. ha actuat tan irreflexiblement.

3. D’acord amb les normes explicades sobre les grafies “per què”, “per a què” i “perquè”, escriu en els punts suspensius la forma corresponent.

1. Em pregunto............................. no s’ha posat d’acord encara. Jo diria que deu ser ............................. ningú vol cedir.

2. .............................et serveix aquest líquid? –Doncs em serveix.............................el cotxe no em gasti tanta benzina.

3. Aquest és el motiu.............................ha perdut el partit.

4. El noi farà una estada llarga a Londres.............................pugui practicar bé l’anglès.

5. .............................creus que no hi estarà d’acord? -Doncs.............................ell no és partidari de prendre aquest tipus de mesures.

6. Em sembla que ho van fer d’aquesta manera.............................tothom s’hi pogué trobar a gust.

4. D’acord amb el Comentari, canvia la forma composta del pronom per la forma simple tònica per què, ja sigui un interrogatiu o un relatiu, i reescriu cada frase.

1. Aquestes són les raons per les qual va fracassar el projecte;

2. No conec els motius pel quals no va voler intervenir;

3. No entenc la causa per la qual va fallar l’invent;

4. Aquests són els objectius pels qual va donar la vida tanta gent;