3. MILLOREM EL NOSTRE ESTIL

Algunes consideracions sobre el títol

Un títol és una paraula o frase breu amb què es dóna a conèixer l'assumpte o matèria d'un llibre, d'un capítol o de qualsevol altre text. L'autor escull el títol per molts diversos motius: vol anticipar continguts, insinuar la idea central, donar rellevància a un personatge o a una situació, intrigar el lector, etc. tanmateix, en els textos expositius i argumentatius es tracta d'enunciar de forma sintètica la idea central del text o la tesi de l'autor. La redacció del títol ha d'ajustar-­se a les següents normes:

· Cal que sintetitzi la idea central, el tema del text.

· Ha de ser breu: entre sis i vuit paraules.

· La frase del títol evitarà, en la mesura del possible, la utilització de verbs; en el seu lloc, s'utilitzaran els dos punts i la frase nominal amb el verb omès.

· Es recomana començar la seva formulació per un substantiu abstracte, seguit de complements.

Algunes consideracions per millorar l'exposició escrita

· Fer-se'n un esquema i redactar-ne les parts (la presentació, el desenvolupament de les idees principals, la conclusió)

· Col·locar la informació important al principi; els textos en què les idees secundàries apareixen al principi o al mig segur que dificulten la comprensió del missatge.

· Construir les frases amb una informació útil, tot limitant els incisos al màxim.

· Tenir cura de la forma externa del missatge; per exemple, paràgrafs, ÚS de tipus de lletra diferents, gràfics, còmics i altres recursos, etc.).

Algunes consideracions sobre els textos argumentatius

Com captar l'atenció del receptor provocant en ell un major apropament:

· Mitjançant frases d'atenció directes: estimat lector, joves ciutadans, ...

· Utilitzant la primera persona del plural (plural de modèstia): tots sentim el mateix, ...

· Mitjançant l'ús de la interrogació retòrica, ja que suposa una reflexió on s'inclou al destinatari: És possible encara la justícia en aquesta societat nostra?, ...

Com dotar-lo d'una major subjectivitat:

· Utilitzant la primera persona del singular: crec, considero, ...

· Donant prioritat l'adjectivació explicativa: gran desig, dolentes intencions, ...

· Emprant oracions exclamatives o que marquin el desig, la possibilitat, el dubte, etc.: potser veiem en un futur, ...

· Recurrint a temes que interessin a l' home corrent, on l'autor pugui aportar una experiència autobiogràfica (l'educació, la vida familiar, els assumptes laborals, etc.).

· Emprant un to desenfadat, irònic i col·loquial.

Useu paraules precises

Hi ha paraules que fem servir amb un significat massa genèric i, per tant, poc precís, vague: són el que podríem anomenar mots multiús, parau­les que sembla que serveixen per a tot. Trobar la paraula precisa és una tasca laboriosa i entretinguda; és, també, per a l'escriptor conscient, una exigència indefugible.

Busqueu, sempre d'acord amb la situació comunicativa, la paraula més escaient, més encertada, més oportuna. Substituïu l'ambigüitat per la precisió. Eviteu els tòpics.

Sigueu concisos

La imprecisió lèxica sol formar part de construccions sintàctiques estereotipades, amb una funció massa elàstica, inconcreta, que fem servir ­perquè ens sembla -que «sonen bé» o que «vesteixen més». Amb aquest ­tipus de frases, però, l'únic que fem és allunyar-nos de la claredat i de la manera més corrent de dir les coses.

No dubteu a substituir l'artificiositat per la naturalitat. Reemplaceu les perífrasis innecessàries, els tòpics i l'excés de palla per la claredat, la precisió i la concisió. El lector us ho agrairà.

Eviteu les cacofonies

Eviteu, sempre que pugueu, els son desagradables que es produeixen en repetir d’una manera reiterada algunes lletres o síl·labes idèntiques.

Limiteu l’ús dels adverbis acabats en -ment

La possibilitat d'obtenir aquest tipus d'adverbis és gairebé il·limitada. Només cal partir de la forma femenina d'un adjectiu o d'un participi i afegir-hi la terminació -ment. La majoria d'aquests adverbis tenen equivalents més espontanis, formes alternatives que donen un ritme més viu, fresc i àgil a l'escrit. .

Vegem-ne uns quants exemples:

Eviteu les frases massa llargues

Si voleu que el vostre text sigui clar i atractiu per al lector, eviteu paràgrafs espessos i les frases massa llargues.

No es tracta de convertir qualsevol tipus d'escrit en un telegrama ni de repetir d'una manera monòtona una mateixa construcció de la frase. Es tracta de buscar l'equilibri en l'estructura interna del text, variant amb mesura l'extensió de les oracions i dels paràgrafs, i evitant l'ús reiterat de pronoms relatius i de subordinades, que podeu substituir per frases sim­ples. Es tracta, en definitiva, que el missatge arribi al lector amb naturali­tat, sense monotonia ni aturades brusques, amb regularitat i eficàcia comunicativa.

Per dividir un període espès i massa atapeït en un període simple i fàcil de llegir, transformant un estil feixuc en un estil directe, sovint cal eliminar pronoms relatius, afegir-hi paraules, fer-hi canvis d'ordre, etc. Useu adequadament els signes de puntuació i us en sortireu.

-En lloc de

[una sola frase]

Dimecres a la nit es va celebrar en un conegut local de Barcelona la gran gala per escollir la noia més atractiva de la ciutat, és a dir, per atorgar el títol de Miss Barcelona, que es va endur, després d'una final molt igua­lada, Natàlia Centelles Junoy, de 18 anys, que a partir d'ara haurà de com­petir, juntament amb Miss Catalunya, Miss Costa Daurada i Miss Costa Brava, en la gran final de Miss Espanya, la guanyadora de fa qual competi­ció serà la representant espanyola en els concursos internacionals.

Podeu escriure

[diverses rases]

Dimecres a la nit es va celebrar en un conegut local de Barcelona la gran gala per escollir la noia més atractiva de la ciutat. El títol de Miss Barcelona se'l va endur, després d'una final molt igualada, Natàlia Cen­telles Junoy, de 18 anys. Ara Miss Barcelona competirà, juntament amb Miss Catalunya, Miss Costa Daurada i Miss Costa Brava, en la gran final de Miss Espanya. La guanyadora serà la representant espanyola en els concursos internacionals.

En lloc de

[una sola frase]

Greenpeace va fer ahir un acte de protesta en terrenys de la compa­nyia Airfum SL, a Vila-seca, per denunciar l'abocament incontrolat de resi­dus tòxics, per a la qual cosa, segons es va saber ahir, nou membres de l'or­ganització ecologista van accedir a un camp obert propietat de l'empresa i van agafar mostres dels vessaments, en les primeres anàlisis de les quals ja es va detectar la presència de substàncies tòxiques i cancerígenes, raó per la qual Greenpeace pensa presentar una denúncia a la fiscalia.

Eviteu les ambigüitats

Eviteu les frases ambigües, contradictòries o que poden ser inter­pretades de més d'una manera. Sovint les ambigüitats són el resultat d'una mala ordenació dels diversos elements que formen la frase. Per aconseguir construccions amb significat coherent, cal utilitzar adequada­ment els connectors, donar preferència a l'ordre neutre de la frase (subjecte-­verb-complements) i col·locar els components de l'oració a prop dels seus nuclis.