33. Verbs ser i estar

33.1 L'expressió de lloc

-En l'expressió del lloc on es troba una persona o cosa, la llengua catalana difereix del castellà quan es tracta d'expressar una mera localització.

En aquest cas, cal usar el verb ser o bé, a vegades el verb haver-hi.

Així, En Roger és a Girona; el gos és a la terrassa; el llibre és al prestatge; Que hi ha l'Enric? -No, no hi és;En aquell llibre hi havia un recull complet de plantes medicinals.

-En canvi, quan l'expressió de lloc inclou una idea de permanència o estabilitat del subjecte en un lloc, se sol usar el verb estar. En aquest cas no es tracta d'una mera localització i, per tant, és possible utilitzar altres verbs del tipus "viure, residir, mantenir-se, romandre".

Així, En Màrius és al despatx, però En Miquel estarà al despatx tot el matí; L'olla és al foc, però L'olla ha de estar al foc dues hores; Na Cristina és a Olot, però Na Isabel estarà (s'estarà) a Olot tot el més d'agost; Les claus deuen ser al primer calaix, però Les claus solien estar (guardades) al primer calaix.

-Sovint, quan s'omet un participi, el verb sol ser estar.

Així, L'ermita està (situada) al cim del turó, Les armes estaven (entrerrades) sota terra.

Així, doncs, l'ús de ser o estar dependrà sovint de la intenció del parlant i del context enunciatiu. Per tant, caldrà avaluar la correcció en l'ús d'un verb o d'un altre dins el conjunt del text i no dins de frases aïllades o descontextualitzades.

Es poden fer servir de guia les preguntes següents: On és, on són, on es troba, on es troben, preguntes que convé respondre amb el verb ser, ja que es demana per la simple localització.

En canvi, quan es fan preguntes, com ara: o se situa, on s'està o on resideix, on es manté o roman una persona o cosa, convé donar una resposta amb el verb estar.

Per tant, si la intenció és purament de demanar on és, on era, on serà una persona, animal o cosa, el verb és ser. En canvi, si la intenció és demanar on és i què fa, se sol utilitzar el verb estar.

Exercicis

1. Completa les frases següents amb la forma apropiada dels verbs ser, estar o haver-hi.

1. El llibre deu.................................al despatx. Em sembla que ................................. (col·locat) a la tercera estanteria de mà dreta.

2. Hola. -Que.................................en Pere? –No, en aquests moments no hi.................................Fins a les dues que .................................a l’oficina. Truca cap a a les tres.

3. No vaig.................................gaire estona a casa. Per tant, quan vas trucar ja no hi .................................

4. El castell.................................(situat) al cim mateix d’aquella muntanya. A més del castell.................................una ermita i unam masia, amb un petit hort.

5. –Vaig a buscar el vi. On.................................? A la nevera o al rebost? –El vi .................................a la nevera. Fa mitja hora que l¡hi he posat: .................................a la part del congelador perquè es refredi més de presssa.

2. D’acord amb la intenció del que parla, en el sentit de demanar simplement per on és o bé, a més a més, per què fa un subjecte, omple els vuits amb la forma adequada dels verbs ser o estar.

1. En Joan ........................... a Londres. Hi ........................... tot l’estiu.

2. El cotxe ...........................al garatge. Hi ...........................tota les setmana, llevat dels caps de setmana.

3. La Maria........................... a l’hospital. Hi ...........................una setmana.

4. El gat no ...........................a casa. Tot le dia que ........................... voltant per les teulades.

5. L’olla...........................al foc. Hi ha d’...........................dues hores.

33.2 L’expressió de qualitats o estats en general

En l'expressió de l'estat o de les qualitats que presenten les persones, animals o coses, el català actual s'aproxima al sistema del castellà.

O sigui, quan s'expressen qualitats o característiques permanents, definitòries o classificatòries, el verb que se sol utilitzar és estar.

Així, En Ricard és un noi molt treballador, En Ricard està molt treballador avui; L'aigua d'aquest riu és molt freda, L'aigua d'aquest riu està molt freda avui.

Exercicis

3. D’acord amb les normes, escriu la forma apropiada de ser o estar en els vuits de les frases següents.

1. En Joan .................................... malalt. Ell ....................................una personalitat malaltissa.

2. La Neus ....................................morena, de naturalesa. En canvi, ara ....................................molt blanca.

3. En Pere ....................................una bona persona. La setmana passada va ....................................malalt, però ara ja ....................................bo.

4. El meu carrer ....................................molt fangós. En canvi, el teu que ....................................molt polit, avui ....................................molt fangós.

5. Aquest barri on visc ....................................molt fosc: hi ha massa pocs fanals. Ahir, però, ....................................a les fosques completament a causa d’un curt circuit a l’enllumenat.

33.3 L'expressió de qualitat amb adjectius, participis o adverbis

Respecte a la norma general que s'ha vist anteriorment, cal fer les precisions següents:

-Si l'estat o les qualitats dels éssers animats o no animats s'expressen per mitjà d'adjectius, l’ús de ser o estar dependrà de si les característiques expressades són permanents o transitòries, respectivament.

Tot i així, en el cas de les característiques transitòries el català sol usar, en molts casos, altres verbs "estar": anar, trobar-se, sentir-se, veure's.

Així, Na Berta és una noia feliç, Na Berta, se la veu / se sent feliç avui, més que no pas "està feliç avui"; L'escudella que fan en aquest hostal és molt bona normalment, però avui la trobo una mica salada.

En aquest darrer cas, si no usem "trobar-se", és preferible ser i tolerable estar.

En canvi, és més clara l'oposició semàntica d'adjectius com tort, fluix, flonjo: la biga fa corba perquè és torta; en canvi, La biga està mal col·locada: està ben torta.

-Quan l'estat o les qualitat s'expressen per mitjà de participis passats o bé d'adverbis, cal utilitzar el verb estar, llevat d'algun participi que també admet ser, com viu, mort, casat, tancat (ús considerat, en aquest cas, més tradicional).

Així, La botiga és / està tancada, però està tancada el matí / de dues a quatre / per vacances...; Na Marta no és pas soltera, és casada, però està / és casada amb l'Eduard; Na Maria és / està morta, però Na Maria estava morta de por / estava molt cansada / es trobava o se sentia molt abatuda; Les finestres eren / estaven tancades i els llums de les habitacions eren / estaven oberts (també "hi havia les finestres tancades, però els llums de les habitacions, oberts"); Això que has fet no està bé: està molt malament.

Exercicis

4. D’acord amb les normes escriu en els buits la forma adequada dels verbs ser, estar o bé, en els casos que hi vagi bé, els verbs veure’s, sentir-se, anar o trobar-se.

1. Aquesta bombeta ....................................fluixa: fa molt poca llum.

2. Aquesta bombeta fa pampallugues: ....................................fluixa. Enrosca-la bé.

3. El quadre ....................................penja tort: redreça’l.

4. La figura central del quadre ....................................torta: desmillora el quadre.

5. Aquest matalàs....................................flonjo: s’hi dorm molt bé.

6. Aquest matalàs ....................................flonjo: s’han afluixat moltes molles.

7. La casa ja ....................................acabada: només falta pintar-la.

8. El meu cotxe ....................................espatllat. Agafem el teu que ....................................bé.

9. En Pere ....................................un noi molt animat, però avui ....................................més aviat apagat.

10. Aquest noi ....................................maco últimament. Sembla que li han provat les vacances.

11. En Joan ....................................un noi molt net, però avui ....................................molt brut.

33.4 Expressions preposicionals

Quan s'esposa alguna cosa per mitjà d'una preposició o locució prepositiva, usualment convé usar el verb estar.

Així, Aquest verb està en infinitiu; la noia està a punt de casar-se; el llibre ja està a la venda; la funció està a punt d'acabar; tothom estava d'acord amb aquest punt; aquella família estava en desgràcia; aquest llibres no estan a l'abast de la majoria de la població.

Exercicis

5. Escriu en els buits la forma apropiada dels verbs ser o estar, segons que vagin acompanyats o no d’una locució prepositiva.

1. Aquell arròs ....................................al punt: ....................................realment molt bo.

2. La societat polonesa ....................................en crisi des de fa temps: ....................................una societat molt complexa.

3. Aquells nois van ....................................de sort amb el tema que els va tocar desenvolupar a l’examen. Tots ....................................d’acord que ....................................el més fàcil.

4. Aquella casa no ....................................a la venda, ja que forma part del patrimoni històric de la ciutat.

5. Tot els presents ....................................en contra d’aquesta proposta.

33.5 Recopilació

-En l'expressió del lloc cal usar ser su purament s'expressa la localització (on és). En canvi, si s'expressa també una acció (on és i què fa) s'utilitzarà normalment estar o un altre verb (romandre, mantenir-se, quedar-se).

Així, La llet és a la nevera, però està a la nevera perquè es conservi.

-En l'expressió de qualitats o estats de persones, animals o coses:

a) Si s'utilitzen adjectius i les qualitats són de caràcter definitori i permanent, cal fer servir ser; però si són transitòries, estar.

b) Si s'utilitzen participis passats o adverbis, en general cal usar el verb estar.

Així, La casa està pintada de groc, El cotxe encara està bé, Aquesta estació està / és tancada, però està tancada per obres (roman tancada per obres).

-Quan s'expressa una situació amb una locució prepositiva, convé fer servir, en general, estar.

Així, Ella estava en contra de tothom, Aquest verb està en gerundi, Ella està d molt bon humor.

Comentari

Convé tenir molt en compte d'utilitzar el verb ser o haver-hi quan s'expressa una mera localització i, també, d'utilitzar verbs alternatius, com ara veure's, sentir-se,trobar-se, quan s'expressen qualitats o estats transitoris.

A més, convé tenir present que si en alguns casos citats en l'esquema algú conserva l'ús genuí de ser, en lloc d'estar, cal pensar que sempre és més preferible, ja que l'avanç de verb "estar" en detriment de "ser" es deu molt probablement a influència del castellà.

Exercicis

6. Completa els buits amb la forma apropiada dels verbs ser, estar o haver-hi. En algun cas, pots utilitzar tots dos verbs i en altres casos pots fer servit, molt millor, algun verb diferent.

1. La sopa ....................................salada i la carn ....................................poc feta.

2. L’aigua d’aquella platja ....................................neta i cristal·lina, però ....................................gelada.

3. Vam passar per davant del museu i ja vam veure que ....................................tancat. Penjat a la porta ....................................un rètol que deia que el museu ....................................tancat a la tarda.

4. Vaig ....................................molta estona a l’escola, però quan vas trucar ja no hi ....................................

5. En aquella festa ....................................tots els seus amics. Tothom ....................................molt content de retrobar-se.

6. La sala d’exposicions, que ....................................al carrer d’Aribau, ....................................oberta al públic tot el mes.

7. D’aquí a mitja hora, en Pau ja ....................................a Girona. Hi ....................................dos dies.

8. Va ....................................tre hores a la sala d’operacions.

9. -Què ....................................en Lluís? –No, no hi ....................................-Em podeu dir on ...................................., doncs? -Ara ....................................a la Universitat. Hi ....................................tot el matí.

10. L’habitació ....................................molt freda. El nen ....................................molt fred de mans.

11. No toquis la neu, que ....................................refredat. A més, ....................................molt bruta.

12. En Marc ....................................al balcó. ....................................llegint una novel·la.

13. En Joaquim no ....................................massa bo de salut. Em sembla que ....................................una persona molt malaltissa.

14. El gos ....................................feliç, quan veu arribar als amos.

15. Aquest nen ....................................molt espavilat per l’edat que té.

16. La Maria ....................................una noia molt maca, encara que últimament ....................................una mica demacrada.