Sociologie elementară 

Sociología elemental

 Page start up on 16 jun. 2015 13:37 (UTC+1 / España)


(116 paginas -23.11.2023)

Avem o problema diferita in cazul "familiei nucleare" unde discutam (intr-o alta pagina) despre o "sfanta treime".

Daca in ce priveste planul individual, realitatea ne obliga sa stabilim un raport om - natura de 1:1 (fiind acesta singurul "raport natural" in relatia "om - natura) in mod automat raportul creste pe masura ce creste numarul persoanelor ce duc la formarea unei noi fiinte, fiinta de data asta nu naturala ci urmare a unei insumari mentale : pereche (2:1), familie nucleara (3:1), familie extinsa (10:1), localitate (1000:1), judet (1 000 000:1) tara (20 000 000:1), uniune (cazul UE) 500 000 000:1, societate umana (7 500 000 000:1).


Atat in planul cel individual cat si in planul cel colectiv, scara (treptele) sunt aceleasi, diferind doar proportia (adica ceea ce 

in "desen tehnic" cunoastem drept "scara").

De cand a aparut "rațiunea" (sau cum ziceau batranii, de la "Adam si Eva") omul si-a tot batut capul ca sa inteleaga de unde vine, unde se afla si . . . unde se duce.

De la aparitia ratiunii (si a activitatii de a rationa) si pana azi, Lumea a continuat sa evolueze pe doua concomitente planuri; atat in plan individual (ca individ) cat si, in acelasi timp, in plan colectiv (ca specie).

Ceea ce vreau sa spun cu "scara" din imaginea aici prezenta, vine sa completeze afirmatia lui Charles Darwin cu precizarea ca avem de-a face cu doua evolutii concomitente, una la scara 7 500 000 000:1 si alta la scara 1:1.

Evolutia la scara 7 500 000 000:1 este atat de mare incat nu avem, ca persoane, cum sa ii simtim evolutia tot asa cum nu simtim rotatia planetei Pamant (cea pe care, prin natura lucrurilor, stam cu picioarele).

Evolutia la scara 1:1 (la nivel de individ) desi extinsa pe o medie de cam 70 de ani (viata unui om), urmeaza aceleasi trepte ca si "evolutia speciei) fiind ceva asemanatoare a ceea ce in aritmetica numim "operatie intre paranteze" repetata (azi) de 7 500 000 000 de

ori in cadrul (incluse) unei paranteze comune.

Operatia din cadrul "parantezelor mici", dau rezultate dintre cele mai diverse care se invart in jurul cifrei 1 (de la 0,01 pana la 1,99) astfel ca prin ceea ce facem fiecare in a noastra trecere prin Viata contribuim la involutia, stagnarea sau evolutia rezultatului "per total"

Atat in cadrul "fiintei minime" (omul, ca individ) cat si in cadrul "fiintei maxime" (omul, ca specie) pornim de la o baza de informatii rudimentara, sa zicem de la 0,01 (ca un calculator nou) baza cu care putem ramane la acelasi nivel sau pe care o putem "creste" pana la un maxim de 1,99 .

 va urma !  

Ejemplo de un grafo social. /  Exemplu de graf social.

Esta animación muestra los diferentes tipos de relaciones entre objetos sociales. La usuaria Eva es amiga de Adam y Kate, aunque Adam y Kate no son amigos. La foto de Peter le gustó a muchos usuarios, incluida Eva. También Eva escuchó la radio Last.fm y vio el video de YouTube

Această animație arată diferitele tipuri de relații dintre obiectele sociale. Utilizatoarea Eva este prietena cu Adam și cu Kate, chiar dacă Adam și Kate nu sunt prieteni. Fotografia lui Peter a fost apreciată de mulți utilizatori, inclusiv de Eva.  Eva a ascultat, de asemenea, radioul Last.fm și a urmărit videoclipul de pe YouTube.

Ayord says:

¡Seguira!

Ayord says:

Va urma!