Reprezentanți și Supervizori 

Apoderados y Interventores

Page start up on 27.05.2023_20.33 (UTC+1 / Paterna, España)

Column A.

Original text.


Este 28 de mayo (2023) todos los españoles tenemos una cita con las urnas. Más de 35 millones de ciudadanos están llamados a votar. Volverán las mesas electorales, con los habituales interventores y apoderados que supervisarán toda la jornada con la intención de que no haya ningún tipo de problema y facilitar el normal desarrollo de estas elecciones que son el aperitivo de las generales que viviremos a finales de año.


La figura del apoderado y del interventor es fácilmente identificable. Suelen llevar una chapa o una ficha del partido político al que representan, pero su figura va más allá. Te explicamos algunas cuestiones relativas a ambos.

Column B.

Machine translation.


Pe 28 mai, toți spaniolii au o întâlnire la urne. Peste 35 de milioane de cetățeni sunt chemați la vot. Vor reveni secțiile de votare, cu auditorii și împuterniciții obișnuiți care vor supraveghea întreaga zi cu intenția ca să nu fie nicio problemă și să faciliteze desfășurarea normală a acestor alegeri, care sunt aperitivul alegerilor generale pe care le vom trăi la final. al anului.



Figura avocatului și intervenientului este ușor de identificat. Ei poartă de obicei o insignă sau un card al partidului politic pe care îl reprezintă, dar silueta lor merge mai departe. Vă explicăm câteva probleme legate de ambele.

Column C.

Admin translation.


Pe 28 mai (2023), toți spaniolii au o întâlnire la urne. Peste 35 de milioane de cetățeni sunt chemați la vot. Revin mesele (sectiile) de votare, cu obișnuiții supervizori și reprezentanți care vor supraveghea întreaga zi cu intenția să nu fie nicio problemă și să faciliteze desfășurarea normală a acestor alegeri, care sunt aperitivul alegerilor generale pe care le vom trăi la final de an.



Figura reprezentantului și asupervizorului este ușor de identificat. Ei poartă de obicei o insignă sau vreun ecuson al partidului politic pe care îl reprezintă, dar figura lor merge si mai departe. Vă explicăm câteva chestiuni privitoare la ambele.

¿Qué es un apoderado y cuáles son sus funciones?


La Ley Electoral del Régimen Electoral General (LOREG) especifica qué es un apoderado en sus artículos 76 y 77.


¿Quién nombra los apoderados, requisitos y cuáles son sus funciones?

El representante de cada candidatura puede otorgar poder a favor de cualquier ciudadano, mayor de edad y que se halle en pleno uso de sus derechos civiles y políticos, al objeto de que ostente la representación de la candidatura en los actos y operaciones electorales.


¿Cómo se nombran?

El apoderamiento se formaliza ante notario o ante el Secretario de la Junta Electoral Provincial o de Zona, quienes expiden la correspondiente credencial, conforme al modelo oficialmente establecido.

Ce este un proxy și care sunt funcțiile acestuia?


Legea Electorală a Regimului Electoral General (LOREG) precizează ce este împuternicirea în articolele 76 și 77.


Cine numește împuterniciții, cerințele și care sunt funcțiile acestora?

Reprezentantul fiecărei candidaturi poate acorda împuternicire în favoarea oricărui cetățean, major de vârstă și în deplină utilizare a drepturilor sale civile și politice, pentru ca acesta să reprezinte candidatura în acte și operațiuni electorale.



Cum sunt numite?

Procura se formalizează în fața notarului sau în fața Secretarului Colegiului Electoral Provincial sau Zonal, care eliberează acreditarea corespunzătoare, conform modelului stabilit oficial.

Ce este un imputernicit (delegat, reprezentant) și care sunt funcțiile acestuia?


Legea Electorală a Regimului Electoral General (LOREG) precizează ce este împuternicirea în articolele 76 și 77.


Cine numește împuterniciții, cerințele și care sunt funcțiile acestora?

Reprezentantul fiecărei candidaturi poate acorda împuternicire în favoarea oricărui cetățean, de vârstă adulta și în deplină facultate de utilizare a drepturilor sale civile și politice, pentru ca acesta să reprezinte candidatura în actele și operațiunile electorale.


Cum se numesc?

Procura (imputernicirea) se formalizează în fața notarului sau în fața Secretarului Colegiului Electoral Provincial sau Zonal, care eliberează acreditarea corespunzătoare, conform modelului oficial care a fost stabilit..

¿Cómo acreditan su condición de apoderados ante la mesa electoral?

Los apoderados deben exhibir sus credenciales y su Documento Nacional de Identidad a los miembros de las Mesas Electorales y demás autoridades competentes.


¿Tienen permiso retribuido?

Los trabajadores por cuenta ajena y los funcionarios que acrediten su condición de apoderados tienen derecho a un permiso retribuido durante el día de la votación.


¿Pueden entrar a los locales electorales y hacer reclamaciones?

Los apoderados tienen derecho a acceder libremente a los locales electorales, a examinar el desarrollo de las operaciones de voto y de escrutinio, a formular reclamaciones y protestas así como a recibir las certificaciones que prevé esta Ley, cuando no hayan sido expedidas a otro apoderado o interventor de su misma candidatura.

Cum își acreditează statutul de împuterniciți în fața secției de votare?

Imputernicii trebuie să prezinte acreditările și Actul național de identitate membrilor Meselor Electorale și altor autorități competente.



Ai concediu plătit?

Lucrătorii salariați și funcționarii publici care își pot dovedi calitatea de împuternicit au dreptul la concediu plătit în ziua votării.



Pot intra în secțiile de votare și pot face pretenții?

Imputernicii au dreptul de a accesa liber in localul electoral, de a examina desfasurarea operatiunilor de vot si numarare, de a formula reclamatii si proteste, precum si de a primi atestarile prevazute de prezenta lege, atunci cand nu au fost eliberate altui imputernicit. sau controlor al propriei candidaturi.

Cum își acreditează statutul de împuterniciți în fața comisiei secției de votare?

Imputernicii trebuie să prezinte acreditările și Documentul Național de Identitate membrilor Meselor Electorale și celorlalte autorități competente.



Beneficiaza de concediu plătit?

Lucrătorii pe contul altuia (salariații) și funcționarii publici care acrediteaza calitatea de împuternicit au dreptul la concediu plătit pentru ziua votării.


Au permisul de a intra în secțiile de votare și de a face reclamații?

Imputernicii au dreptul de liber acces in localul electoral, de a examina desfasurarea operatiunilor de vot si al celor de numarare, de a formula reclamatii si proteste, precum si de a primi atestarile prevazute de prezenta lege, atunci cand nu au fost eliberate altui imputernicit. sau supervizor al aceleiasi candidaturi.




¿Qué hace un interventor y cuáles son sus funciones?

La Ley Electoral del Régimen Electoral General (LOREG) especifica qué es un apoderado en su artículo 78.


¿Quién nombra los interventores, requisitos y cuáles son sus funciones?

El representante de cada candidatura puede nombrar, hasta tres días antes de la elección, dos interventores por cada Mesa Electoral, mediante la expedición de credenciales talonarias, con la fecha y firma de pie del nombramiento. Podrá ser designado interventor quien, reuniendo la condición de elector, se encuentre inscrito en el censo electoral.


En el caso de aquellos electores que no estén inscritos en el censo correspondiente a la circunscripción electoral en la que vayan a desempeñar sus funciones de interventor, la Junta Electoral de Zona habrá de requerir a la Oficina del Censo Electoral la urgente remisión de la certificación de inscripción en el censo electoral, salvo que previamente sea aportada por el designado como interventor.

Ce face un auditor și care sunt funcțiile sale?

Legea Electorală a Regimului Electoral General (LOREG) precizează ce este un împuternicit în articolul 78.


Cine numește auditorii, cerințele și care sunt funcțiile acestora?

Reprezentantul fiecărei candidaturi poate desemna, cu până la trei zile înainte de alegeri, câte doi cenzori pentru fiecare Masă electorală, prin eliberarea de acreditări, cu data și semnătura piciorului numirii. Oricine, îndeplinind condiția de alegător, este înscris în lista electorală, poate fi desemnat controlor.



În cazul acelor alegători care nu sunt înscriși la recensământul corespunzător circumscripției electorale în care urmează să își îndeplinească atribuțiile de controlor, Colegiul Electoral de Zona va solicita Oficiului de Recensământ Electoral să transmită de urgență certificatul de înscriere în circumscripția electorală. rola, cu excepția cazului în care a fost furnizată anterior de persoana desemnată ca controlor.

Ce face un auditor și care sunt funcțiile sale?

Legea Electorală a Regimului Electoral General (LOREG) precizează ce este un împuternicit în articolul 78.


Cine numește supervizorii, cerințele și care sunt funcțiile acestora?

Reprezentantul fiecărei candidaturi poate desemna, cu până la trei zile înainte de alegeri, câte doi cenzori pentru fiecare Masă electorală, prin eliberarea de acreditări, cu data și semnătura piciorului numirii. Oricine, îndeplinind condiția de alegător, este înscris în lista electorală, poate fi desemnat controlor.



În cazul acelor alegători care nu sunt înscriși la recensământul corespunzător circumscripției electorale în care urmează să își îndeplinească atribuțiile de supervizor, Colegiul Electoral de Zona va solicita Oficiului de Recensământ Electoral să transmită de urgență certificatul de înscriere în circumscripția electorală, cu excepția cazului în care a fost furnizată anterior de persoana desemnată ca supervizor.



Ai concediu plătit?

Salariații și funcționarii care își fac dovada calității de cenzori au dreptul în ziua votării și în ziua imediat următoare, la avizele pe care articolul 28 din prezenta lege le stabilește pentru membrii Meselor electorale.


Unde votează intervenienții?

Cenzorii își exercită dreptul de vot la masa în fața căreia sunt acreditați. Atunci când controlorul nu este înscris în circumscripția electorală corespunzătoare tabelului în care urmează să își exercite funcțiile, acesta își va exercita dreptul de vot prin vot prin corespondență în termenii și în sfera stabilite la articolele 72 și 73 din prezenta lege.

¿Tienen permiso retribuido?

Los trabajadores por cuenta ajena y los funcionarios que acrediten su condición de interventores tienen derecho durante el día de la votación y el día inmediatamente posterior, a los permisos que el artículo 28 de esta Ley establece para los miembros de las Mesas Electorales.


¿Dónde votan los interventores?

Los interventores ejercen su derecho de sufragio en la mesa ante la que están acreditados. Cuando el interventor no esté inscrito en la circunscripción electoral correspondiente a la mesa en la que vaya a desempeñar sus funciones, ejercerá su derecho de sufragio mediante el voto por correspondencia en los términos y con el alcance establecidos en los artículos 72 y 73 de la presente Ley.

Ai concediu plătit?

Salariații și funcționarii care își fac dovada calității de cenzori au dreptul în ziua votării și în ziua imediat următoare, la avizele pe care articolul 28 din prezenta lege le stabilește pentru membrii Meselor electorale.



Unde votează intervenienții?

Cenzorii își exercită dreptul de vot la masa în fața căreia sunt acreditați. Atunci când controlorul nu este înscris în circumscripția electorală corespunzătoare tabelului în care urmează să își exercite funcțiile, acesta își va exercita dreptul de vot prin vot prin corespondență în termenii și în sfera stabilite la articolele 72 și 73 din prezenta lege.

Ai concediu plătit?

Salariații și funcționarii care își fac dovada calității de cenzori au dreptul în ziua votării și în ziua imediat următoare, la avizele pe care articolul 28 din prezenta lege le stabilește pentru membrii Meselor electorale.



Unde votează intervenienții?

Cenzorii își exercită dreptul de vot la masa în fața căreia sunt acreditați. Atunci când controlorul nu este înscris în circumscripția electorală corespunzătoare tabelului în care urmează să își exercite funcțiile, acesta își va exercita dreptul de vot prin vot prin corespondență în termenii și în sfera stabilite la articolele 72 și 73 din prezenta lege.



¿Qué pueden hacer y qué no los interventores?

Un interventor de cada candidatura puede asistir a la Mesa Electoral, participar en sus deliberaciones con voz pero sin voto, y ejercer ante ella los demás derechos previstos por esta Ley. A los efectos de lo dispuesto en el párrafo anterior, los interventores de una misma candidatura acreditados ante la Mesa pueden sustituirse libremente entre sí.


Un apoderado puede realizar las funciones previstas en el párrafo segundo de este artículo, en ausencia de interventores de su candidatura. Desde el momento en que tome posesión como Interventor en una Mesa, la persona designada ya no podrá ejercer la función de apoderado en otras Mesas electorales.


Diferencias entre apoderados e interventores

1. No hay un número concreto de apoderados; hay dos interventores por Mesa Electoral

2. Los apoderados pueden desempeñar sus funciones en cualquier mesa de su circunscripción; los interventores sólo en una mesa de su local electoral


3. Un apoderado puede asistir a la mesa y participar en sus deliberaciones con voz pero sin voto en ausencia de interventores de su candidatura


4. Un apoderado puede sustituir a un interventor pero no al revés.

Ce pot și nu pot face intervenienții?

Un inspector al fiecărei candidaturi poate să participe la Colegiul Electoral, să participe la deliberările acesteia cu voce dar fără vot și să-și exercite în fața acesteia celelalte drepturi prevăzute de prezenta lege. În sensul prevederilor alineatului precedent, inspectorii aceleiași candidaturile acreditate la Birou se pot substitui liber.


Un împuternicit poate îndeplini funcțiile prevăzute la al doilea paragraf al prezentului articol, în lipsa interventorilor candidaturii sale. Din momentul în care preia funcția de Controlor la o Secție de Votare, persoana desemnată nu va mai putea exercita rolul de împuternicit la alte Secții de Votare.


Diferențele dintre avocați în fapt și intervenți

1. Nu există un număr specific de reprezentanți; sunt doi auditori pe Masa Electorală

2. Imputernicii își pot îndeplini funcțiile în orice tabel al circumscripției lor; intervenienţii numai la o masă din secţia lor de votare


3. Un împuternicit poate să participe la masă și să participe la deliberările acesteia cu voce, dar fără vot, în absența interventorilor din candidatura sa.


4. Un împuternicit poate înlocui un interventor, dar nu invers.

Ce pot și nu pot face intervenienții?

Un inspector al fiecărei candidaturi poate să participe la Colegiul Electoral, să participe la deliberările acesteia cu voce dar fără vot și să-și exercite în fața acesteia celelalte drepturi prevăzute de prezenta lege. În sensul prevederilor alineatului precedent, inspectorii aceleiași candidaturile acreditate la Birou se pot substitui liber.


Un împuternicit poate îndeplini funcțiile prevăzute la al doilea paragraf al prezentului articol, în lipsa interventorilor candidaturii sale. Din momentul în care preia funcția de Controlor la o Secție de Votare, persoana desemnată nu va mai putea exercita rolul de împuternicit la alte Secții de Votare.


Diferențele dintre avocați în fapt și intervenți

1. Nu există un număr specific de reprezentanți; sunt doi auditori pe Masa Electorală

2. Imputernicii își pot îndeplini funcțiile în orice tabel al circumscripției lor; intervenienţii numai la o masă din secţia lor de votare


3. Un împuternicit poate să participe la masă și să participe la deliberările acesteia cu voce, dar fără vot, în absența interventorilor din candidatura sa.


4. Un împuternicit poate înlocui un interventor, dar nu invers.