Drept local 

Derecho local

Page start up on 26.07.2023_22.49 (UTC+1 /  Lipănești, Prahova, România). 24ºC, Umiditate 61%, Vânt 11 km/h.

Ayord says:

După ce am creat o pagină web intitulată "Drept național", și o alta intitulată "Drept universal", iată că mai creez una intitulată "Drept local". Poate că în loc de "Drept local" ar fi fost și mai potrivită formula "Drept regional", dar eu zic că are destulă elocvență și așa.

Ca simpatizant al "Cartei Universale a Drepturilor Umane" nu pot să nu văd pe Internet, tot felul de opinii care se opun universalității Drept-ului.


Ayord says:

Después de crear una página web titulada "Derecho Nacional", y otra titulada "Derecho Universal", aquí estoy creando otra titulada "Derecho Local". Quizá en lugar de "Derecho Local" hubiera sido más adecuada la fórmula "Derecho Regional", pero digo yo que tiene bastante elocuencia de todos modos. Como simpatizante de la “Carta Universal de los Derechos Humanos” no puedo dejar de ver en Internet, todo tipo de opiniones que se oponen a la universalidad del Derecho

Ca să te opui universalității materiei de Drept, înseamnă că ai o altă propunere. Dacă ne uităm în vreun dicționar de sinonime vom găsi ca antonim al conceptului "universalitate", conceptul "particularitate", iar ca sinonim al conceptului "particularitate", conceptul "singularitate".

Rezultă că adversarii universalității materiei de Drept sunt simpatizanți ai vreunei materii drept precum cea care se aplică în "țări enclave" (precum Coreea de Nord, precum Cuba, Congo, Vietnam sau alte asemenea), deci materii de drept lovite de particularitate, de singularitate.

Eu am considerat și consider Dreptul ca pe o unitate de măsură, și mi se pare logic că dacă avem un sistem universal (international) de măsuri, care a înlocuit pe parcursul timpului diversele unități de măsură locale, regionale, naționale sau continentale, tot același parcurs să îl aibă și această "unitate de măsură", numită "Drept".

Cu formula de căutare "unități de măsură locale" am găsit pe Wikipedia în limba spaniolă un articol intitulat "Vechi unități de măsură spaniole".

La o primă vedere mi se pare un articol... dificil de tradus, așa că mai puțin îmi propun să îl traduc, cât îmi propun să îl recomand eventualilor mei cititori, și poate printre ei vor fi și unii care să se servească singuri (prin metoda... auto-servire).

Privind acest articol (Antice unitati de măsură spaniole) este mult mai ușor de observat că lumea a început globalizarea de foarte multa vreme și, prin urmare, parcursul măsurilor care au ajuns să fie incluse în Sistemul internațional de unități, este un exemplu relevant pentru calea pe care Dreptul trebuie să il urmeze pentru a fi inclus ca a opta unitate de masură în Sistemul Internațional de Unități.

Oponerse a la universalidad de la materia de Derecho, significa que tienes otra propuesta. Si buscamos en cualquier diccionario de sinónimos, encontraremos el concepto de "particularidad" como antónimo del concepto "universalidad", y el concepto de "singularidad" como sinónimo del concepto "particularidad". De ello se sigue que los opositores a la universalidad del sujeto de Derecho son simpatizantes de cualquier sujeto de derecho como el que se aplica en “países enclave” (como Corea del Norte, como Cuba, Congo, Vietnam u otros por el estilo), así sujetos de derecho golpeados por la particularidad, la singularidad. Consideré y considero el Derecho como una unidad de medida, y me parece lógico que si tenemos un sistema de medidas universal (internacional), que con el tiempo ha ido reemplazando a las diversas unidades de medida locales, regionales, nacionales o continentales, las mismas esta "unidad de medida", llamada "Derecho", también debe tenerlo. Con la fórmula de búsqueda "unidades de medida locales" encontré en Wikipedia en español un artículo titulado "Antiguas medidas españolas". A primera vista me parece un artículo... difícil de traducir, así que menos me propongo yo traducirlo, cuanto más me propongo recomendarlo a mis posibles lectores, y quizás entre ellos haya alguno que, por el método denominado "autoservicio", se puede... auto-servir.

Mirando este articulo (Antiguas medidas españolas) es mucho más fácil ver que el mundo ha comenzado la globalización mucho tiempo antes, y así, el recorrido de las medidas que llegaron a ser incluidas en el Sistema Internacional de Unidades, es un relevante ejemplo para el recorrido que debe tener el Derecho para llegar a ser incluido como la octava unidad, en el Sistema Internacional de Unidades.

Diverse vechi instrumente de măsură locale, regionale (Muzeul de etnologíe Castellón de la Plana)

Varios antiguos instrumentos de medida locales, regionales (Museo Etnológico de Castellón de la Plana) 

Ce era „Ocaua lui Cuza”? Vechile unități de măsuri și greutăți din Țara Românească și Moldova.

¿Qué fue "La oca de Cuza"? Las antiguas unidades de medidas y pesos de Valaquia y Moldavia.

Vezi articolul original in publicatia "Historia.ro"

Ver artículo original en la publicación "Historia.ro" 

De numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza se leagă multe legende, precum povestea ce a dat naștere „a umbla cu ocaua mică”, popularizată și de Dumitru Almaș în una dintre povestirile sale istorice.


Expresia „a umbla cu ocaua mică” înseamă „a umbla cu înșelăciuni”, „a înșela”. Tradiția populară înregistrează povestiri în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza descoperă, mergând deghizat prin cârciumi sau târguri, negustori ce foloseau, în loc de „ocaua lui Cuza” (măsura etalon pentru greutate sau pentru capacitate) ocale mai mici, motiv pentru care îi pedepsea și amenda. 

Muchas leyendas están conectadas con el nombre del gobernante Alexandru Ioan Cuza, como la historia que dio lugar a "andar con la oca pequeña", también popularizada por Dumitru Almaș en una de sus historias históricas

La expresión "andar con la oca pequeña" significa "andar con engaños", "hacer trampas". La tradición popular registra relatos en los que el gobernante Alexandru Ioan Cuza descubrió, paseando disfrazado por cantinas o ferias, comerciantes que usaban, en lugar de la "ocaua de Cuza" (medida estándar de peso o capacidad), ocalas más pequeñas, por lo que los castigaba y multaba.

Înainte de trecerea la sistemul metric, pe baza decretului-lege nr. 1181, emis de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 15 septembrie 1864, Țara Românească și Moldova au avut propriile sisteme de măsurare a lungimii, suprafeței, capacității și greutății. În ambele principate, în afară de câteva excepții, erau utilizate aceleași unități de măsură, dar care aveau, de regulă, valori puțin mai mari în Moldova. 


Principalele unități de măsură din Țara Românească și Moldova 

Principalele unități de măsură, cele care în 1864 au fost adaptate sistemului metric, au fost stânjenul (pentru lungime), pogonul muntean / falcea moldovenească (pentru suprafață), ocaua de capacitate și ocaua de greutate, conform Muzeul Național de Istorie a României.

Antes de la transición al sistema métrico decimal, con base en el decreto-ley n. 1181, emitido por el gobernante Alexandru Ioan Cuza el 15 de septiembre de 1864, Valaquia y Moldavia tenían sus propios sistemas para medir la longitud, el área, la capacidad y el peso. En ambos principados, salvo contadas excepciones, se utilizaban las mismas unidades de medida, pero que, por regla general, tenían valores ligeramente superiores en Moldavia. 

Las principales unidades de medida en Valaquia y Moldavia 

Las principales unidades de medida, que en 1864 se adaptaron al sistema métrico, fueron el staanjen (para longitud), el pogon de Valaquia/falcea de Moldavia (para áreas), la oca para capacidad y la oca para peso, según el Museo Nacional de Historia de Rumania. 

Mărimile lor în variantă modernă sunt cunoscute datorită faptului că în legea pentru adoptarea sistemului metric de măsuri și greutăți sunt redate tabele cu transformarea lor în metru, ar, litru și kilogram. Stânjenul reprezenta înălțimea medie a unui om cu mâna dreaptă ridicată (aproximativ 2m), iar submultiplii săi erau palma (distanța dintre vârful degetului mare și cel al degetului mic, ținând degetele depărtate la maximum), degetul/parmacul și linia, un stânjen cuprinzând opt palme, 64 degete și 768 de linii. 

Ca multiplu avea prăjina, alcătuită din trei stânjeni. Pentru măsurarea lungimii, românii mai utilizau pasul (distanța dintre picioare în timpul mersului; însemna 4 sau 6 palme), cotul (distanța dintre cot și degete; era folosit pentru stofe și butoaie, avea ceva mai mult de jumătate de metru și se împărțea în 8 rupi și 16 grefi), funia (avea mărimi variabile, între 12 și 100 stânjeni în Țara Românească și între 20 – 200 stânjeni în Moldova). (Vezi articolul: Ce era „Ocaua lui Cuza”? Vechile unități de măsuri și greutăți din Țara Românească și Moldova."

Sus tamaños en la versión moderna se conocen debido a que en la ley para la adopción del sistema métrico de medidas y pesos se reproducen tablas con su transformación en metro, ar, litro y kilogramo. El codo era la altura media de un hombre con la mano derecha levantada (unos 2 m), y sus submúltiplos eran la palma (la distancia entre la punta del pulgar y la punta del meñique, manteniendo los dedos lo más separados posible ), el dedo/palma, y ​​la línea, un codo que comprende ocho palmas, 64 dedos y 768 líneas. 

Como múltiplo tenía el palo, formado por tres palos. Para medir la longitud, los rumanos también usaban el paso (la distancia entre las piernas al caminar; significaba 4 o 6 palmas), el codo (la distancia entre el codo y los dedos; se usaba para telas y barriles, era un poco más de medio metro y se dividía en 8 rupias y 16 injertos), la cuerda (tenía tamaños variables, entre 12 y 100 codos en Valaquia y entre 20 y 200 codos en Moldavia). (Vease el articulo: ¿Qué fue "La oca de Cuza"? Las antiguas unidades de medidas y pesos de Valaquia y Moldavia).


Admin says:

În concluzie... cine trage către "Dreptul arhaic", și de ce? 

Ayord zice că spre "Dreptul arhaic" trag acele persoane cărora nu le convin unitățile de măsură standardizate, pentru că acestea le împiedică să poată fura la cântar, le împiedică să poată înșela, și sunt destui aceia cărora nu le cade bine mâncarea, dacă nu e condimentată și cu ceva furt sau înșelăciune.

Admin says:

En conclusión... ¿quién está apostando por el "Derecho arcaico" y por qué? 

Ayord dice que hacia el "Derecho Arcaico" tiran aquellas personas a las que no les gustan las unidades de medida estandarizadas, porque les impiden poder robar en la balanza, les impiden poder hacer trampas, y de esos ya hay bastantes aquellas personas a quien no les cae bien la comida, si no esta no es condimentada con alguna pisca de robo o engaño.

Discuții de pe rețelele sociale care au premers crearea articolului de față.

Discusiones en redes sociales que precedieron a la creación de este artículo. 







Mihai Varzaru .

Pupal in cur pa zelenskhi dar si pa mine daca esti asa iubitor

Gazar prost

Hu la posirca sclavule

/

Besale a Zelenski en el culo y bésame a mí también si eres tan cariñoso con el

Estúpido bastardo

Esclavo que eres

Postare din Facebook din 25 de julio a las 11:22 


Adrian Dinu. Nu există coincidențe!


Curelea Gheorghita Curelea. Adrian Dinu Nu , asemănarea e de gâscă!



Andrei Nitu. Alex Coltatu corect.


Andrei Nitu. Alex Coltatu e realitatea nu e părerea ta personala.


Adrian Iordache. Alex Coltatu Zelenski e mult mai puțin bolșevic decat marea majoritate a romanilor și a rusilor.



Dan Popescu. Lui Iohanis cred ca ii place crucea de pe pieptul celoe doi netrbnici de ubul am scapat de mult dar de actorul asta il pupa in fund atat. Presedintele cat si cea mai mare parte dintre guvernantii nostri sunt infratiti in ale furatylui si mai atiu eu ce .


Marius Dragulin Sun Neo- naziști, au recunoscut oficial


Adrian Iordache. Președintele democratic ales al unei tari suverane este fascist pentru ca nu a trecut cu arme și bagaje de partea dictaturii putiniste agresoare?


Adryan Maier. Adrian Iordache care țară suverană ? Care democrație ???


Ciocan Florentin. Adrian Iordache BAH ESTI PROST? ARATA-MI O HARTA DIN ISTORIE UNDE EXISTA UKRAINA. HAI SIKTIR BOULE. 


Adrian Iordache. Ciocan Florentin Sunt multe hărți din istorie pe care nu existau multe dintre tarile de azi.


Adrian Iordache. Adryan Maier Tizule, dacă nu știi care sunt tarile suverane de pe planeta Pământ, te ajut eu cu un link: https://es.m.wikipedia.org/wiki/Anexo:Pa%C3%ADses  (Anexo:Países - Wikipedia, la enciclopedia libre)


Adrian Iordache. Adryan Maier Cât despre "care democrație?"... e vorba de democrația aia pe care putinistii nu ar lăsa-o (dacă ar putea) sa existe, sa se dezvolte. Democrație înseamnă Drept, si... multora pe lumea asta le pute dreptatea pentru tot oamenii.


Dorel Feraru. Adrian Iordache Esti asa de mic?


Aurel Mihalache. W


Mihai Varzaru. Nazistule ardetear focu da sclav


Adrian Iordache. Naziștii sunt ca hoții, care strigă primii "Prindeți hotii", ca să păcălească ne-dusii la biserică. Adevărații nazisti n-au alt comportament decat prietenul ăsta al nost  Csf/ncsf. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.


Minodor Arghir. Adrian Iordache Auleuuu! Ești prost rău de tot! Care "democratic ales" aia cu tomberoanele?


Adrian Iordache. Minodor Arghir Mai tomberoane ca la Ceaușescu, la Castro, la Kim Jong Un sau la Putin?


Adrian Iordache. Minodor Arghir Ia don' doctor, ca eu mesteresc la o trilogie formata din urmatoarele articole: "Drept universal", "Drept national", Drept local". Matale, ca putinist, spre care tip de Drept tintesti? https://sites.google.com/.../drept-local-derecho-local


Minodor Arghir. Adrian Iordache Deocamdată vorbim de Ucraina, dacă observați!


Minodor Arghir. Adrian Iordache. Putinist este vorbă de Obor, numai unii cataloghează așa când nu au argumente! Tipic pentru galeriile suporterilor de fotbal, nu pentru un om cultivat.


Minodor Arghir

Decât să " meșteriți, mai bine studiați și SCRIEȚI O LUCRARE! Meșteritul lăsati-l pentru alții care poate o fac cu alt scop și poate și cu ceva rezultate.








Ești și incult și prost!

De aceia te lași dus de nas de ăștia care vor să ne bage în război,  blegule!

/

¡Eres inculto y estúpido!

¡Por eso te dejas llevar de la nariz por los que nos quieren arrastrar a la guerra, cabrón!