Γέροντα γιατί κλαις

Ημερομηνία δημοσίευσης: Jul 26, 2010 7:35:42 PM

Υπό τον ως άνω θρηνώδη τίτλον και με άτεχνον γελοιογραφικόν σκαρίφημα δι' εξώφυλλον, εξεδόθη φυλλάδιον υπό της γνωστής εν Κερατέα σωματειομονής της Αγίας Σκέπης, με... αξιοθρήνητον περιεχόμενον.

Εις το εξώφυλλον συνδυάζεται η δακρυρροούσα μορφή ενός λευκογενείου και κομβοσχοινοφόρου Γεροντος, με την παρουσίαν ενός μυστακοφόρου νεανίσκου, καθημένων εις την πρύμνην μιας λέμβου, η οποία παρουσιάζεται ωσάν να ... υπερίπταται υπεράνω του θαλασσίου χώρου του Άθωνος!

Πρόκειται περί μυθιστορήματος το όποίον κυριολεκτικώς είναι για κλάματα, κατά την λαϊκήν έκφρασιν. Κλάματα όμως εκ των υπερβολικών γελώτων, τα οποία μετά βίας δύναται να συγκρατήση ο αναγινώσκων τούτο. Διότι η πλοκή του διηγήματος με τας ατέχνους υπερβολάς αι οποίαι το χαρακτηρίζουν, μόνον γέλωτας προξενούν εις τον αναγνώστην. Το μόνον δε αξιοθρήνητον είναι το πρόσωπον του συγγράψαντος το τοιούτον.

Η ιστορία διαδραματίζεται εις το καΐκι της διαδρομής του Αγίου Ορους όπου τα ακατάπαυστα δάκρυα ενός γέροντος μοναχού προσελκύουν την προσοχήν νέου τινός ταξιδιώτου, ο όποίος πείθει τον νέροντα να του εξηγήση διατί κλαίει. Τοτε ο θρηνών Γερων (αποστραγγίσας προφανώς, την γενειάδα του εις την θάλασσαν ίνα μη πλημμυρίση η λέμβος!) αρχίζει να διηγείται την αιτίαν των θρήνων του.

Είχε μείνει δι' ολίγας ημέρας εις τον κόσμον και αφού διεπίστωσε το μέγεθος της διαφθοράς και της σήψεως επιστρέφει θρηνών εις το Άγιον Όρος. Εντός ολίγων ημερών ο σούπερ-γέρων αυτός είχε μάθει λεπτομερώς δια την ψυχοφθόρα επίδρασιν των βλαβερών θεαμάτων της τηλεοράσεως, του θεάτρου, του κινηματογράφου και του διαδικτύου. Δια την σατανικήν επίδρασιν του Χαρυ Ποτερ, της ροκ μουσικής. Δια την αμερικανοποίησιν της ελληνικής κοινωνίας. Δια τας υψηλάς επιδόσεις των Ελλήνων εις το κάπνισμα, τον αλκοολισμόν, την διαφθοράν, τα γλέντια, την ασέλγειαν, την πορνείαν, την μοιχείαν, την ασωτίαν και την μαγείαν, και άλλα πολλά!.

Ασφαλώς, ο Γερων τούτος δεν είχε άλλην δουλειάν εις τον κόσμον να κάμη, παρά επεδόθη επιστημονικώς εις την έρευναν της εν Ελλάδι διαφθοράς, και εντός ολίγων ημερών ο απλοϊκός παπούλης του μυθιστορηματος είχε μεταβληθή εις ειδημονα... διαφθορολόγον.

Μόνον δια να κατανοήση ένας άνθρωπος τι είναι λ.χ. διαδίκτυον θα έπρεπε να δαπανήση, όχι ημέρας, αλλ' εβδομάδας, μάλιστα αν είναι γέρων και διαβιών εις τας ερημους, όπως υπετίθετο ότι ήτο ο ήρωας του ...κερατοειδούς (εκ Κερατέας) μυθιστορήματος.

Εν συνεχεία ο παντογνώστης Γερων θρηνεί δια την κατάντιαν του κ. Βαρθολομαίου, του κ. Χριστοδούλου, των μνημονευτών αγιορειτών, αλλά και των ᾽Εσφιγμενιτών. (Μόνον δια τον πρόεδρον του σωματειομοναστηρίου της Κερατέας δεν εθρήνη, ούτε δια τούς...Ορφανούς ).

Μάλιστα δια τούς ᾽Εσφιγμενίτας εξέχεε ειδικά δάκρυα, διότι δεν φρονούν τον παλαιοημερολογιτικόν οικουμενισμόν και δεν έχουν εκκλησιαστικήν κοινωνίαν μετά καθηρημένων ψευδοκληρικών, μεταξύ των οποίων προφανώς και ο μυθιστοριογράφος. Ακόμη, η δακρυρροούσα γεροντική μορφη, επένθει δια το ότι η Ι. Μ. ᾽Εσφιγμένου προσέφυγε εις κοσμικά μέσα δια την υποστήριξιν του δικαίου αγώνος της. Δεν μας λέγει όμως εις ποία μη κοσμικά μέσα θα έπρεπε να προσφύγη; Εις την Συνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου; ᾽Εκακοφάνη εις τον γέροντα των δακρυβρέκτων σελίδων το ότι οι ᾽Εσφιγμενίται προσέφυγον εις το Συμβούλιον της ᾽Επικρατείας δια να διεκδικησουν το αυτονόητον δικαίωμά των να ονομάζωνται αυτό το οποίον είναι: ᾽Εσφιγμενίται και Αγιορείται. Δυσφορεί ο ήρωας του τερατουργήματος τούτου, επειδή οι Πατέρες της Ι. Μ. Εσφιγμένου υπερασπίζονται το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωσίν των να παραμείνουν εις την Μονήν της μετανοίας των. Ουδεμία σταγόνα δεν εκχέει ο θρηνώδης γέρων δια τον πρόεδρον του μοναστηριοσωματείου «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ο οποίος προσέφυγε εις κοσμικά μέσα δια να καταλάβη ενοριακόν ναόν της ᾽Εκκλησίας μας, η δια να ζητηση δύο εκατομμύρια ΕΥΡΩ ως συκοφαντηθείς από μέλος της ᾽Εκκλησίας μας ως καθηρημένος (ωσάν να μην ήτο) η το πλέον εξωφρενικώτερον, δια να σύρη εις τα δικαστήρια τον πρώην υποτακτικόν του ως δήθεν κλέπτην, επειδή παρέλαβε εκ του καταληφθέντος ιερού ναού Αγίου Γεωργίου το ιερόν αντιμήνσιον, ίνα μη βεβηλωθή από τας χείρας των καθηρημένων. Ασφαλώς ο γέρων του μυθιστορηματος δεν ηδυνήθη να μάθη εντός ολίγων ημερών τα κατορθώματα του γέροντος της Κερατέας, διότι εάν τα εγνώριζε, η λέμβος ήθελε... καταβυθισθή από το πλήθος των δακρύων!