Na de fusie der gemeenten in 1976

Verkiezingen in 1976

In Jeugdhuis Lapwerk, dat sinds april een onderkomen had gevonden in het beschermde Hof ten Berg vond een politiek debat plaats . 

Cartoon gemaakt door kunstenaar  Luc Botte 


Wambeeks burgemeester De Troch neemt niet deel aan de verkiezingen.

Van Den EECKHOUT, Armand Herman, Oud Burgemeester van Sint-Katherina-Lombeek 1970-1976 raakte niet meer verkozen. (Hij werd geboren op 06-03-1909 te Sint-Katherina-Lombeek, overleden op 01-11-1988 te Jette op 79-jarige leeftijd, weduwnaar van Giraud Estella.)


In 1976 vinden de verkiezingen plaats voor de nieuwe fusiegemeente Ternat.

De Centrumlijst behaalt 7 zetels en het kartel BSP-VU behaalt 5 zetels.

Samen vormen zij de nieuwe bestuursmeerderheid met als burgemeester Gerard Platteau (tweede plaats CTL), als eerste schepen Fred Dielens (BSP), schepenen Laurent De Backer (VU), Louis Cantllon en Louis De Saeger (CTL), ...

OCMW-voorzitter is Walter De Meuter (BSP)

3,09%

CTL        7 zetels 2543 stemmen  31,70% 

Lijstrekker Jean De Geyndt (Jean van punt) behaalt 899 stemmen, Gerard Platteau behaalt op de tweede plaats 759 stemmen, slechts 17 stemmen meer dan zijn broer René op de CVP-lijst, lijstduwer dokter Roger Van Keymeulen moet het stellen met 630 stemmen,  Louis Cantillon (nr 5) strandt op 496, enkel Louis De Saeger en Frans Holsters eindigen nog net boven de 400 stemmen. René De Loose haalt 362 stemmen.

31,70%

BSP-VU 5 zetels 2023 stemmen  25,22% 

Fred Dielens heeft met 1144 stemmen het meeste stemmen van de gemeente (104 meer dan Frans Stoelzaet van de CVP), Walter De Meuter haalt 378 en Ronald 377 stemmen voor BSP 

Lijsttrekker Laurent De Backer (de Lommen van café Uylenspiegel) haalt 721 en Lode Thysens 357 stemmen voor VU. Andere kandidaten van het kartel blijven beneden de 300 stemmen met Remy Berneau met 295 van de VU en Hubert van der Slagh van de BSP met 272 stemmen als koptrekkers van het peloton.

Mevrouw Thiebaut-Sablon van VU met 267 stemmen en mevrouw Van den Winckel-De Reuse van BSP met 254 stemmen zijn niet verkozen.


CVP        9 zetels 3457 stemmen  43,09% 

Frans Stoelzaet (1040), Leopold Baeyens (943), lijstduwer dokter Rodts (943) en René De Feyter ( 892) steken er wat bovenuit, lijsttrekker Van den Hende strandt op 752 stemmen, slechts 10 meer dan René Platteau (die het moest opnemen tegen zijn broer Gerard op de CTL-lijst), Frans Moonens is met 630 stemmen de eerste Wambekenaar in het rijtje, op de voet gevolgd door Henri De Geyndt uit Ternat. De Lombeekse "jongerenkandidaat" Ludo Van der Cammen haalt 519 stemmen en is meteen ook verkozen. Yvonne Lievens, is de enige vrouw die verkozen wordt op de lijst, met 450 stemmen. 


 

25,22


Blanco / Ongeldig: 188 22,3% 


Kartel en coalitievorming


Hadden BSP en VU geen kartel gevormd dan had CVP met hetzelfde aantal stemmen 10 zetels veroverd. Ook met haar 9 zetels probeerde CVP nog om ontevreden verkozenen van andere partijen om te kopen om zich af te keren van hun lijst en CVP aan een meerderheid en de burgemeester te helpen. Dat waren dan verkozenen die ook aanspraak maakten op een schepenambt of het burgemeesterschap.


Zo droomde Dr Van Keymeulen, lijstduwer van de CTL, ervan om burgemeester te worden. Ternats VU-voorman Lode Thysens wou ook graag zes jaar schepen worden in plaats van de drie jaar die men hem aanbood (en die hij uiteindelijk niet zou krijgen omdat een CTL-verkozene weigerde op te stappen na drie jaar).. Het bleven dus spannende weken tussen de verkiezingsdag en de uiteindelijke eedaflegging van de nieuwe bestuursploeg en de verkiezing van burgemeester en schepenen.

De CTL of Centrumlijst wordt getrokken door Jean De Geyndt uit Ternat, de latere burgemeester Gerard Platteau, uit Lombeek staat op twee, Jozef Borremans, gepensioneerd hoofdonderwijzer uit Wambeek op drie, Marcel Delcourt uit Overdorp op vier. Daarmee zijn de verschillende delen van de fusiegemeente vertegenwoordigd.

Ook bij CVP zijn de drie deelgemeenten vertegenwoordigd met Vandenhende, Stoelzaet en Mertens; Ternats uittredend burgemeester Rodts, duwt de lijst

Ludo Van der Cammen en Charly Eylenbosch, allebei 25, moeten de jeugd verleiden.

Ook de socialisten hadden gezorgd dat de verschillende delen van de gemeente vertegenwoordigd waren met Dielens uit Ternat, Van der Slach uit Lombeek, Van LierdeEvarist uit Schepenijssel-Wambeek, en gooiden ook  jongere kandidaten als Parys en Farr inde strijd. Tenslotte hadden ze ook één vrouwelijke kandidaat, Van den Winckel-De Reuse, met aangetrouwde roots in Overdorp.

Laurent De Backer, VU-voorman en cafébaas uit Lombeek, mocht het kartel BSP-VU aanvoeren. De socialisten zijn ook Rode Leeuwen. In het nationaal partijblad van de Volksunie, WIJ noemt men hen de Vlaamse BSP.

Een van de verkiezingsthema's van de socialisten (op het brugje op de foto staat SPT geschilderd, Socialistische Partij Ternat, de naam waaronder de socialisten in 1970 meedongen naar de gunst van de kiezer) : de aanhoudende wateroverlast bij hevige regenval. Partijvoorzitter staat er met zijn laarzen in het water.

Nog een dossier waartegen zwarten en witten zich verzet hadden: de bescherming van de oude vierkantshoeve Hof ten Berg. Die wilde men afbreken voor de uitbreiding van de sociale woonwijk. Enkele maanden later zou Jeugdhuis Lapwerk  er zijn intrek in nemen, tot ongenoegen  van het zwarte gemeentebestuur  en gemeenteraadslid Louis Cantillon, die deel uitmaakte van het bestuur van de huisvestingsmaatschappij en op een avond dronken in het jeugdhuis binnenwaggelde om er de jongeren uit te maken. Hij werd toen zachtjes  buiten gezet . Geen wonder dat beide partijen niet graag gezien waren in het Jeugdhuis.

Een wedstrijdje koordtrekken tussen LAPWERK en LOMBO

Jeugdclubs LAPWERK en LOMBO

Reeds in 1971 waren Dominiek Baeyens, Florent De Baerdemaeker, Luc De Rooms, Edwin Dubois, Marc Huylebroeck, Marc Nieuwlandt, Guido Van Cauwelaert en Luc Van den Brandt met een jeugdclub gestart in de kelder onder het podium van de parochiezaal. Met de platendraaier van Luc Van den Brandt werd er muziek gespeeld. Om wat geld in de kas te krijgen organiseerden ze een T-Dansant in zaal Marina, een volleybaltornooi en een DJ-wedstrijd. Zo konden ze een pingpongtafel en een tafelvoetbal aankopen en de inrichting van het lokaal vernieuwen.

In de jeugdhuiskelder waren de meisjes en jongens van (V)KAJ, die in het parochieshuis vergaderden, al snel trouwe leden. Ook dj Jos De Celle kwam er al eens een plaatje draaien.

In 1974 sloten Louis De Geyndt en Willy Huylebroeck, die ook op zoek waren naar een jeugdhuislokaal, zich bij de groep aan, en werd de club LAPWERK gedoopt.

Wat later startten echter de verbouwingswerken van de parochiezaal en moest de club op zoek naar een nieuw onderdak. Guido kwam in contact met de eigenaar van het Hof ten Berg, die zich verzette tegen een onteigening voor de bouw van sociale woningen, en aan de jeugdclub voorstelde om er haar intrek in te nemen.

Op zondag 4 april 1976 werden de deuren van Hof ten Berg geopend. De dagen ervoor was er in ijltempo en met veel improvisatie gewerkt aan de inrichting van de lokalen. Het initiatief was een succes. Met Sinksen zat er meer volk op de binnenkoer dan op de kermis. Het jonge volk nam ook deel aan de bloemenstoet en oogstte ook daar een enorm succes met de uitbeelding van het boerenleven op Hof ten Berg.  

De binnenkoer van Hof ten Berg was de volgende jaren het toneel van vlaamse kermissen, fuiven met GAMMA 2000,  optredens van Kris De Bruyne, Roland (van de Blues Workshop) en vrij podia. Ook Jan De Wilde en Raymond van het Groenewoud waren er te gast.

Drie jaar later moest de club opnieuw op zoek naar een nieuw lokaal. 

Schepen Dielens liet het dakloze jeugdhuis, ondanks een negatieve beslissing van het schepencollege, intrekken in het door de gemeente aangekochte café  Keizershof (gewezen café van Fil Dhoe) naast het Ontmoetingscentrum De Ploter maar burgemeester Platteau liet het café weer ontruimen.

Het duurde tot 1981 tot dat werd gevonden. In de Dreef was café Pajottenland failliet gegaan en zo kon Lapwerk daar zijn intrek nemen. Lapwerk werd toen ook erkend als Jeugdhuis door de Vlaamse Gemeenschap en kreeg nu een jaarlijkse subsidie. Naast de oude garde diende zich hier ook een nieuwe punkgeneratie aan (CHAOS noemden ze zich).

Doordat er een einde kwam aan het brouwerijcontract moest het jeugdhuis opnieuw op zoek. Er werd dan maar gestart met het zelf bouwen van een lokaal achter het sportcomplex. Met beperkte middelen maar met veel moed en doorzettingsvermogen realiseerden de jongeren op enkele jaren het nieuwe jeugdhuis.



In juni 1978 stond het Marktplein vol met oude ambachten. Vijf opeenvolgende jaren zou Paul Van Cauwelaert (Verenigde Handelaars Ternat) het Marktplein laten vollopen. Ook de toenmalige gemeentebestuurders waren present: Platteau, Dielens, Van der Cammen, De Meuter, De Saeger. Armand De Feyter interviewt Dielens, die straks in een luchtballon opstijgt. Op de Markt staat nog een telefooncel voor de door jongeren van het jeugdhuis met tekeningen versierde muur van de oude schuur. In de kledingwinkel is het uitverkoop. 

Werner Tas

ik herinner mij nog de gebakken visjes van de vissers van Heist en de lekkere (toen nog) lambiek van Eylenbosch

Jeannot Sempels

Toen was Raymond van het Groenewoud ook al wandelend aanwezig samen met zijn gezin.

Jurgen Van Cauwelaert en Ann Christy was er ook

Rony De Braekeleer Ja, en de Zwingelaar trad op.

 Ook Michel Meert, van de Oude Brusselstraat stond er. Hij was kuiper of tonnenmaker van beroep.

Armand De Feyter interviewt eerste schepen FredDielens, die straks in een luchtballon opstijgt. Op de achtergrond Paul Van Cauwelaert. Onder Paul met vrouw Yvonne

Foto Boven: Paul Van Cauwelaert, Cantillon, burgemeester Platteau, schepen Laurent (Lommen) De Backer, Herman Moens.  

Foto Onder:  Frans  Stoelzaet, Ludo Van der Cammen, Thysens, Baeyens, Dielens, ...

Radio Ternat / TRO - 100,50 MHz - 107,50 MHz (Ternat)

Radio Ternat begon met op woensdagnamiddag uitzendingen te verzorgen vanaf 14 april 1974. Dit gebeurde met een zender van 5 watt. Na enige tijd kwam daar ook de zaterdagnamiddag bij. De programmatie werd gevoelig uitgebreid in december 1980 met de oprichting van de VZW.

De studio's waren in de loop der jaren op verschillende plaatsen gevestigd. Van 1974 tot 1980 waren ze geïnstalleerd in de Keizerstraat in Ternat. In 1980 is de studio dan eerst naar de Kerkhofweg overgebracht om daarna terug te keren naar de Keizerstraat. Daarna werd verhuisd naar Hoevestraat en de Stationsstraat om daarna definitief terug te keren naar de Keizerstraat. Maar de studio's en zendinstallatie is wel altijd op het grondgebied van de gemeente Ternat gebleven.

Toen de studio was geïnstalleerd in de Stationsstraat had de mast een hoogte van liefst 36 meter. Een rode lamp was toen zelfs op de top gemonteerd zodat de mast in het donker zichtbaar was voor het vliegverkeer. Het mengpaneel was zelf gemaakt. Het was vrij groot maar zeer degelijk! Er werd met zo'n 350 Watt uitgezonden en net voor de legalisatie werd er zelfs uitgezonden met 2400 Watt met een antennewinst van 14 dB. In die tijd kon men zelfs het signaal oppikken in Noord Frankrijk, Zuid Nederland en zelfs in Engeland.

De radio kende ook enkele tegenslagen. Zo werd de zender verzegeld gedurende 3 maanden in 1981.

Toen de frequentie 107,50 MHZ werd toegekend, werd het vermogen van de zender ingesteld op 42 Watt. De antennehoogte bedroeg 50 meter.

Enkele namen uit de beginperiode waren Serge De Maseneer (Station Manager), Titus (Conciërge en programmamaker), Theo De Brabander (later overgestapt naar Radio Maeva) en Van Iseghem (medewerker).

De muziek bestond voornamelijk uit hits en Neder Belpop. "Het was toen een toffe periode maar de zender werd vele keren opgepakt", vertelde medewerker Yvan De Schrijver. "Eens kwam ik aan in een lege ruimte zonder dat iemand van het bestuur mij had verwittigd".

Jaarlijks was er een pannekoekenfestijn en er werd live verslaggeving gedaan van talrijke wielerwedstrijden. Er waren ook informatieve programma's. Zo was er wekelijks een rechtstreekse verslaggeving vanuit het Europees parlement. Er waren programma's puur op entertainment gericht en verzoekplatenprogramma's ontbraken ook niet.

Verantwoordelijke Serge De Maseneer zou de radio later omdopen tot Radio TRO of Ternatse Regionale Omroep. De wettelijke verplichtingen deden hem echter de das om en Radio TRO verdween in de loop van 2001 voorgoed uit de ether. Het stopzetten gebeurde omdat de frequentie flink werd gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.


BOER BEWERKT KOUTER MET DRIE BRABANTSE TREKPAARDEN

Jules: ”ik ben bij het paard geboren en zal er ook bij sterven.”   Uit Het Nieuwsblad van dinsdag 13 januari 1981

Nieuwsgierige automobilisten remmen af voor een fotootje, scholieren klauteren in eikaars hals om een glimp op te vangen van de pronkstukken van Jules Vanderhasselt: Rita, Lis en Loth. Drie flink uit de kluiten gewassen boerenpaarden, die nog steeds de voorkeur van de 67-jarige Jules genieten boven een ronkende tractor om het veld te bewerken. Het Brabants trekpaard heeft dus toch nog aanhangers.

Jules Vanderhasselt gehuwd met Adelia Cortvriendt (1914) bewonen de Withoeve op de wijk Zemst in de Terlindenstraat te Ternat. Een Leuvense 'stoof’ mildert de winderige januarikoude en muurschilderijen in de gezellige eetkamer verraden onmiddellijk de passie van de familie : het Brabants trekpaard. Jules zweert bij Rita, Lis en Loth om 17 ha gronden rond zijn 17de eeuwse hoeve die sedert 1887 door de familie Cortvriendt beheerd wordt, oogstrijp te maken. Jules, een ingetogen en breed geschouderde Pajottenlandse verschijning, gehuld in het vermaard boerenpak en de onafscheidelijke pet op het bezwete hoofd, verhaalt in krachtige, korte zinsneden zijn “liefde“ voor de goedkoopste trekkracht, net alsof hij de landbouwers die het trekpaard inruilden voor mechanische PK’s , het onzinnige van hun beslissing wil aanwrijven.

Ik ben bij het paard geboren en ik zal er ook bij sterven”, prevelt Jules. Naast de Leuvense kachel knikt Adelia instemmend.

Jules: “Ik krijg met mijn drie paarden probleemloos mijn werk klaar voor de avond valt. Vaak lig ik al rustig te soezen bij het knapperende vuur als ik andere boeren nog hoor of zie op en afrijden met hun tractor.”

Teloorgang

Jules zijn stem krijgt een droevige ondertoon als hij de teloorgang merkt van dit zo geprezen Brabants paard; Indien er binnen de vijfjaar geen verandering optreedt, dan is het Brabants trekpaard nog louter terug te vinden in historische literatuur, zegt Jules.

Jules steekt een vermanende vinger uit naar de Nederlanders die hier alle beste trekpaarden uit de stallen wegkopen en naar de bevoegde overheid, die volgens hem om de teloorgang af te remmen een dek premie zou kunnen betalen. Een goede zaak voor de houders van trekpaarden en de hengstboeren.

Jules “voor 7 jaar telde ik nog 23 paarden op de kouter rondom mijn hoeve, nu amper nog 6. Als die trend zich doorzet, dan valt er binnen de vijfjaar geen enkel boerenpaard meer te bespeuren.” (jps)

Jules en Adèleke zijn er al lang niet meer, maar het zijn profetische woorden gebleken.

Ik herinner mij Jules en zijn drie Brabantse trekpaarden nog goed, zegt Guido Van Cauwelaert. Hij bewerkte er de velden achter ons huis in de August De Feyterstraat mee. Aan de andere zijde bewerkte Louis De Baerdemacker het veld met zijn lichtere paarden. Jules lachte met die paardjes van Louis, niks vergeleken bij de zijne. Wanneer de boeren halt hielden aan de hoek van onze tuin, om een sigaretje te rollen of een praatje te maken met mijn moeder, mocht ik de paarden een stukje suiker geven op mijn handpalm. Mijn vader, geboren in 1922 bracht met zijn grootvader nog met de kruiwagen graan naar de molen om er gemalen te worden. Graan dat groeide op de plek waar hij later zijn huis zou bouwen en waar nu ook mijn woning staat, besluit Guido. 

DE HOEVE CORTVRIENDT MET BESCHRIJVING UIT LASCABANNE EN DE BAST IN 1900

FRITUUR DEN HAAS

Dat was frituur - restaurant 'den Haas ' van Frans Den Haese

De omgebouwde autobus stond in de jaren 60 op de hoek van de Assesteenweg en de Statiestraat. Het was het eerste Ternatse restaurant.

Daarna werd de bus vervangen door een groot houten chalet dat in 1971 op een nacht afgebrand is door een gasontploffing. De stukken van de grote gasflessen lagen tot op de koer van de gendarmerie (het huidig Lokaal opvanginitiatief ocmw ) op de Assesteenweg. In onze tuin op de Ternatstraat nr 11 lagen weggeslingerde schaliën van de dakbedekking, zegt Frans Holsters. Gelukkig waren er geen gewonden.

Ik herinner me nog zeer goed de ontploffing . Het was juist een week na statiekermis op een zondagmorgen . Had die ontploffing een week vroeger geweest had dit een catastrofe geweest , zegt François De Baerdemaeker

Wij hoorden de ontploffing tot bij ons in de nieuwe wijk. We zijn er vroeger nog gaan eten, vertelt Lisa Meert

Ik herinner me het frietkot ook nog zeer goed... heel spijtig dat het afbrandde... Prachtige foto's! zegt Greta Eylenbosch

Frans Den Haese voor zijn tot frituur-restaurant verbouwde verbouwde autobus

Bij de verkiezingen van 1982 vormden een aantal jongeren waaronder Eric en Gerlinde Huybrecht, Johan Ponnet, Johan Van Cauter, Manu D'Hoose, Patrick De Baerdemaecker,... een politieke groep. Ze vormden een kartel onder de naam Lijst Anders, met een nieuwe groene groep met o.a. Huguette Vergison en Erwin Sergooris... Een poging om ook de lokale sp erbij te krijgen mislukte. Resultaat van de verdeeldheid: Lijst Anders geraakte met 326 stemmen niet over de kiesdrempel en sp haalde haar 3de zetel nipt niet. Ook CVP verloor een zetel ten opzichte van 1976, zegt, Guido Van Cauwelaert 

In 1995 trok de SP onder aanvoering van Louis Tobback naar de kiezer met de slogan “SP: Uw Sociale Zekerheid”. De SP wist daarmee de electorale schade te beperken voor de partij na het Agusta-schandaal. Zonder de SP in de regering zou het slecht aflopen met uw sociale zekerheid, klonk het toen uit de mond van Tobback. In Halle-Vilvoorde trok Fred Dielens uit Ternat de lijst voor de Vlaamse Raad (nu het Vlaams Parlement).

Zie ook https://sites.google.com/.../na-de-fusie-van-gemeenten-in...

en https://sites.google.com/.../johan-anthierens-over-de...