Dreef

In de 13de eeuw kwamen de Wezemaels, ridders van de hertog van Brabant, braakliggende gronden veroveren op de abdij van Nijvel. Daaronder het Cruyckenbosch; waarin ze een eeuw later een burcht bouwden. In de 1660 hadden de heren van Cruyckenburg alle gronden tussen het kasteel en de kerk kunnen aankopen en in 1670 was de dreef tussen het kasteel en de kerk voltooid.

Het was een private weg, die de heren later afsloten met een bareel. Pas in 1938 kocht de gemeente Ternat de Dreef over en werd het een openbare weg. Naast de Dreef liepen wel twee publieke voetwegen of sentiers.

Op de kaart van Ferraris van 1771 staat er in het midden van de Dreef nog een grote hoeve. Op de Atlas der Buurtwegen 1840 is die verdwenen. De zogenaamde Kapelanie op de hoek met de Statiestraat verschijnt pas op de Atlas en staat niet op Ferraris. "Op de hoek van de Dreef met de Stationsstraat (eigenlijk Statiestraat) staat nog steeds het gebouw van de voormalige Onze-Lieve- Vrouwkapelanij *,dat gedurende enkele jaren gedeeltelijk dienstdeed als klooster en school van de Zusters Ursulinen. Van 1883 af werd het bewoond door burgemeester dokter Theofiel Poodt. De genoemde kapelanij moet al vroeg hebben bestaan. Een kerkelijk archiefstuk heeft het immers over een stuk land, gelegen metter eender zijden jeghen den busijp ende metter ander zijden jeghen onser vrouwe Cappelrijenlant van der Nath. (Gedateerd: 2 september 1502.) Documenten (1831) vermelden bovendien het bestaan van een stokerij net tegenover dit gebouw", zegt historicus Frans Du Mong in zijn boek over de straatnamen van Ternat( zie https://www.ternat.be/.../083CC56BA620D152633DDEF5FE6F0F03 )

*De kapelanij was het huis van de kapelaan, de bedienaar van een altaar in de kerk. Er waren in Ternat vier altaren, drie in de kerk en een in de kapel van het kasteel Kruikenburg


Het huis op de andere hoek, nu Fotograaf Andy, staat wel op Ferraris. Het was een stokerij zegt Frans Du Mong in zijn boek over de straatnamen van Ternat.

De Dreef was een private weg, die de heren later afsloten met een bareel. Pas in 1938 kocht de gemeente Ternat de Dreef over en werd het een openbare weg.


Boven - Cafe A la belle vue du chateau (kaart Gillis-Bosman


Onder - Lisa Meert werd geboren in de Dreef in 1946. Haar vader Jan had er toen café, waar nu fotograaf Andy is. Daar was toen nog niet veel verkeer en de klanten konden er op hun gemak stekbollen.

Ze verkochten bieren van Dendria, zoals de Slavia. Deze Geraardsbergse brouwerij werd in 1939 opgericht en ging de concurrentie aan met Concordia. Net als de vele grote brouwerijen uit die tijd werd door de leiding gestreefd naar productdifferentiatie. Er werd geopteerd voor diverse biernamen en merknamen: Helles Dendria, Dendry Pils, Onkers-Ale, Super D, Dendry Scotch, Export Slavia ... Ze verschenen op bierflessen en -glazen, reclameborden in email, asbakken, speelkaarten ...Er werden diverse soorten limonade (Dendry Orange, Dendry Ananas, Dend1y Citron, Dendry Mandm·ine en Dendry Pompelmousse), spuitwater (Dendry Monopole) , munt (Dendry Menthe) (atb. 1 0), grenadine (Dend1y Grenadine) tot cola (Biack Dendry) geproduceerd.


Dit is Rieken van Zjollekes zegt Lisa Meert. De foto werd genomen toen mijn ouders café hadden in de DREEF.

Lisa Meert met de huishoudster, MEUNEKE, van Mevr.Jeanne TROCH,weduwe van Dokter Poodt.Zij mocht haar oude dag slijten bij haar bazin.Dit is ongeveer 1948 of 1949.


Het gebouw op de hoek van de Dreef en de Statiestraat was het huis van de kapelaan van O.LV., werd later klooster en school van de Ursulinnen, later bewoond door Hendrik De Ro en vanaf 1883 de woning van de latere burgemeester Theofiel Poodt.

Cafe voor WO II met Nederlandse soldaten die hier verbleven.

Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen onder schilddak en flankerende bijgebouwen met rondboogpoorten, daterend uit de 19de eeuw. Foto’s 1975 en 2006 in Beeldbank Administratie Onroerend Erfgoed.