Pastorie van Ternath

Ingekleurde kaart van de pastorie omstreeks 1900



Noch de oude eiken deur van 1709 noch de metalen plaat uit 1334, die Lascabanne en De Bast beschrijven,  zijn vandaag nog terug te vinden...

In de Geschiedenis van Ternath van Dr Theofiel Poodt van 1896

In de pastorie van de Sint-Gertrudisparochie hangt dit schilderij van Gaspar De Crayer. Die werd geboren in Antwerpen maar trok al op jonge leeftijd naar Brussel, waar door de aanwezigheid van het landvoogdelijk hof veel opdrachten te verkrijgen waren. Hij was vermoedelijk in de leer bij Raphael Coxie, een zoon van de beroemde Mechelse schilder Michiel Coxie. In de evolutie van De Crayers werk zijn een aantal stilistische fasen te onderscheiden, maar hij stond al vroeg onder invloed van Peter Paul Rubens. De Crayer was als navolger mee verantwoordelijk voor de verspreiding van Rubens' stijl in de Zuidelijke Nederlanden.


Na de dood van Rubens in 1640 behoorde de Crayer zelf tot de belangrijkste en meest toonaangevende kunstenaars van de Zuidelijke Nederlanden. Hij kreeg veel opdrachten en hield er een groot atelier op na. Net als Rubens stond hij zelf in voor het ontwerp van zijn schilderijen terwijl hij bij de definitieve uitwerking door leerlingen en medewerkers werd bijgestaan. Daardoor zijn nogal wat voorbereidende tekeningen en schetsen van hem bekend. Naar het voorbeeld van Rubens werkte De Crayer ook veel met olieschetsen.


Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte de Crayer in Brussel. Hier was hij verbonden aan het landvoogdelijke hof. In 1635 werd hij hofschilder van de landvoogd van de Spaanse Nederlanden kardinaal-infant Ferdinand wiens portret hij ook schilderde. Later stond hij ook in dienst van diens opvolger, aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk die een belangrijk kunstliefhebber was. Op hoge leeftijd verhuisde De Crayer nog naar Gent (1664), waar hij met een groot atelier actief bleef en tot aan zijn dood nog grote opdrachten uitvoerde.


Adeline Van der Elst denkt dat het Alfons Van de Winckel was, "Fong de facteur", die naast haar moeder Julia Van Cauwelaert in de Dreef woonde.