Na WO II

Duitsland bezet

Luciaan Van Cauwelaert werd na de bevrijding van België opgeroepen om zijn legerdienst te vervullen. De Belgische militairen waartoe hij behoorde, werden eerst ingezet om het vliegveld van Eindhoven te bewaken. Daarna maakte Lucien deel uit van de groep Belgische militairen die het vliegveld van Braunschweig in Duitsland moesten beschermen.

Zie ook  https://www.cegesoma.be/.../chtp_23/chtp23_Resu_Nl_Brull.pdf

En ook http://www.be4046.eu/baaps.htm

THE "BELGIAN AUXILIARY AIR POLICE SERVICE" UNITS 1945-1946 SHORT HISTORY

On April 10 1945, 2 BAAPS units were raised : BAAPS I at Gosselies, and BAAPS II at Uccle, near Brussels.

The men were chosen between the more elder military.

The main task of the BAAPS was : to help the Allied Military Police in their task of guarding the airfields.

The BAAPS I came under the operational command of the 9th US Air Force on May 1 1945,

the BAAPS II under the operational command of the 2nd Tactical Air Force

of the British Liberation Army on the same date.


De Goeivrau van Ternat

Vroedvrouw JULIENNE De WEVER woonde in de Ternatstraat in Sint Catharina Lombeek. Julienne was de vroedvrouw die na 1936 vele mama’ s hielp bij de thuisbevalling. Ze kwam ook aan huis om de kindjes na te kijken of alles in orde was. En ze hielp later ook Dr Delire bij Kind en Gezin in DE WEEG.

Ze heeft mij op de wereld geholpen en ook Lisa Meert.

Op de foto zie je haar 66 jaar geleden met in haar armen Guido Van Cauwelaert, na de doopplechtigheid. Hij werd geboren in de Dreef nr 3. Op de foto ook meter Julia Van Cauwelaert en peter Victor Vanvaerenbergh.

Er was vroeger nog een GOEIVRAU , Lisa Meert denkt dat ze afkomstig was van Essene Marianneke heette en in de Reukenstraat woonde...door haar vader horen vertellen. Ik weet zeker dat de oude vroedvrouw bij de geboorte was van mijn broer in 1934.  

Overstroming in Ternat - “In 1946 was er de inhuldiging van Burgemeester Van Overstraeten,er zou een stoet uitgaan en toen was er een wolkbreuk, wij woonden in de DREEF en hadden een Café (waar nu de fotograaf is, nvdr) onze kelder stond tot het plafond vol water en de tonnen LAMBIK zwommen lustig rond.Al de straten waren overstroomd. Van Overstraeten noemde men nadien VAN OVERLOOP. Ik was toen 6 weken oud!!! “zegt Lisa Meert




Normandie 1947 op de Nieuwbaan was de woning van Benoit Meyts, steenkapper-kunstenaar die dankbaar gebruik maakte van beton bijvoorbeeld bijzonder kunstzinnige grafzerken te maken, die je nog vondt op het oude kerkhof van Wambeek. Benoit en zijn vrienden waren ook acteurs en entertainers, die toneel en kabaret opvoerden, zegt Rosa Vanvaerenbergh, geboren 1926, die toen op de Nieuwbaan woonde.

In de Rozenstraat / Strickx

Wambeek 1951

Wambeek ©Jan Renders, 1950 - 1980. Kasteel Van Gaasbeek, Collectie Jan Renders

Wambeek ©Jan Renders, 1950 - 1980. Kasteel Van Gaasbeek, Collectie Jan Renders

De afname van de bevolking wordt verklaard door het gebrek aan aangepaste woningen voor jonge gezinnen. Na 1961 kwamen er mensen in Wambeek wonen om in Brussel te werken, waardoor het bevolkingscijfer opnieuw toenam. Er kwamen veel nieuwe private verkavelingen van bouwgronden. Er zijn in Wambeek ook steeds meer mannen dan vrouwen. Dit wordt verklaard door het feit dat alleenstaande vrouwen niet in een landelijke gemeente bleven maar naar de stad verhuisden.

Er zijn veel grote gezinnen van 5 of meer personen in het katholieke en landelijke Wambeek.

In 1961 noteren we in het klooster met bejaardentehuis nog 27 vrouwen. In 1970 zijn dat er nog 10. Begin jaren 70 wordt het klooster gesloten en wat later verkocht en afgebroken. Er zijn dan geen bejaardenvoorzieningen meer in Wambeek.

Tussen 1959 en 176 vermindert het aantal beroeps landbouwers met 80 %.  In 1959 wordt 56 % van hun gronden gepacht, in 1975 is dat al 70%, een gevolg van de bedrijfsuitbreiding. De grote grondeigenaars zijn het OCMW Brussel, notaris Van Eeckhoudt, het OCMW Wambeek, de Kerkfabriek en burgemeester De Troch.

Van 1960 tot 1972 is er een steenbakkerij waar tot 20 mensen aan het werk zijn. In 1974 wordt de Steenbakkerij aangekocht door de Randfederatie Asse, later wordt ze eigendom van de gemeente.

Daarnaast waren er verscheidene bedrijfjes aktief in de bouwsector.  In de tertiaire sector is zijn in 1970  al 100 mensen actief. Het gaat om onderwijs, gemeentelijke administratie,  RTT, winkels, een grote garage en een bankkantoor. De tewerkstellingscoefficient gat tussen 1961 en 1970 achteruit van 43,8 naar 30, 4 %. als gevolg van de achteruitgang in de landbouwsector. Veel mensen gaan voortaan pendelen., o.a. naar de Ternatse industriezone.

In 1961 had 82 % van de bevolking enkel lager onderwijs genoten. In 1970 heeft 56 % enkel lager onderwijs genoten en 85 % heeft niet meer dan lager secundair onderwijs gehaald.

Bij de verkiezingen van 1946 behaalt de partij van de burgemeester 6 zetels tegenover 3 voor de partij van Overdorp. In 1952 wordt het 7 tegen 2 en in 1958 neemt de partij van Overdorp niet meer deel aan de verkiezingen, In 1964 neemt de Katholieke Eenheidspartij of KEP met Roger Appelmans - die jarenlang leider van de Boeren Jeugdbond was geweest en in 1970 samen met Jean-Pierre Arys   de wielerclub Sportvereniging Wambeek zou oprichten - samen met een aantal generatiegenoten zoals Rufin Vandermauten, en vroegere leden van de partij van Overdorp, waaronder socialisten zoals Evarist Van Lierde, liberalen zoals Vanderkelen, Vlaamsgezinden zoals Schollaert, het op tegen de lijst van de burgemeester. Ze behalen 4 zetels. Ook in 1970 stranden ze op 4 zetels en blijft de Katholieke Volkspartij van de burgemeester aan de macht tot de fusie van de gemeente met Ternat in 1976 ...

Roger Appelmans is  in januari 2013  op  op 76-jarige leeftijd overleden .

Bron Patrick Sergooris, Het machtsverwervingsproces op micro-politiek vlak in Wambeek tussen 1946 en 1976,  Licentieverhandeling RUG 1985 lees hier 

https://drive.google.com/file/d/1dv--V3aO2KBom81VhM8ajXD4ao5Vo0aD/view?usp=sharing

1944






Schuur Louis van der straeten  Heirbaan, afgebroken

Kasteel Kruikenburg werd reeds voor de oorlog aangekocht door de Broeders der Christelijke scholen

Edwig Raspoet

Miel van Peter …. Helemaal rechts

Mariette Coppens

Tussen de champetter en Miel staat een cafébaas van op het Kapelleveld. Van de Mot...of getrouwd met eentje van de Mot...??

Guido Broucke

Linkse is Victor Roesems, de gemeentesecretaris



Foto voor winkel De Nieuwe Schaar aan het station. door iedereen gekend als bij De Ras  Rechts Maurice Roesems 

Was dat niet Victor Roesems? 

Monique Thysens Bolleke

En achter Maurice mijn papa Frans Thysens ( met hoedje) ook nog Marc van Schuerbeeck, Frida van der Stadt en Anita Van Der Stadt, Johnny de Feyter, Willy en Monique De Geyndt,Patrick De bus

Paul de Feyter en Simonne. Emile Meert, Georges van Schuerbeeck, Borremans Marcel 



Irène D'Hoe en haar mama, marie van Vosses,Simonne van Kipper,Maria van Ridders,Kipper... 

Links Odile Ingebos ook bewoner met naast haar Germaine Van Houdenhove uit Bekkerzeel , ze stond in het voorjaar en de zomer op donderdag met een kraam en verkocht zaden. En Maria woonde kortbij de Borredam. 

In de Lombeekweg tekent  de Liedekerkse architect Jef Asselman (1920-1998), die nog stage had gelopen bij de bekende modernistische architect Huib Hoste deze moderne woning voor de familie Asselman.  Foto Google streetview juli 2009 https://maps.app.goo.gl/ZdTSMhm4jZU8fUmA9

In de Lombeekweg tekent  de Liedekerkse architect Jef Asselman (1920-1998), die nog stage had gelopen bij de bekende modernistische architect Huib Hoste deze moderne woning voor de familie Asselman.  Foto Google streetview juli 2009 https://maps.app.goo.gl/ZdTSMhm4jZU8fUmA9

1953. Rouwstoet met Chiro nav overleden lid. Verschenen in https://heemkringternat.be 

1953. Rouwstoet met Chiro nav overleden lid. Verschenen in https://heemkringternat.be 

Greta Eylenbosch

Ik denk dat het mischien deze jongen was, als ik me niet vergis, de zoon van de fotograaf "studio Roland" op de kerkstraat toen?


Zwarten winnen in 1952

Inhalen Burgemeester Rodts in 19....

Assepoester in de Bloemenstoet. Begin jaren 70? Op een Citroën Deux Chevaux of Lelijk Eendje. Die werden in België in Vorst gebouwd vanaf 1952. “Dat zal eerder eind jaren 50 begin jaren 60 geweest zijn denk ik aangezien de deur van de 2pk nog  "verkeerd" open gaat en het oude rooster vooraan heeft aan de foto te zien?” zegt Sonja De Meuter 

1952

1951 - Leon Nevens wordt Belgisch kampioen 3000 meter steeple en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Van Overstraeten en het schepencollege. Leon Nevens (Ternat, 1928 - Waarloos, 1992), was gespecialiseerd in de 3000 m steeple en het veldlopen. Hij werd Belgische kampioen in de eerste discipline in 1951. Hij werd op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester G. Van Overstraeten (dank aan Joseph Van Impe voor deze foto).

Nevens werd in 1948 ontdekt tijdens een oefencross in Ternat. Hij werd in 1949 Belgisch juniorenkampioen in het veldlopen en op de 3000 meter. Eind dat jaar werd hij derde op de volkscross van Le Soir. Begin 1950 werd hij ook derde op het Belgische kampioenschap veldlopen en werd daarbij Belgisch kampioen tweede categorie. Eind dat jaar werd hij na een duel met Gaston Reiff tweede op de cross van Le Soir.

Raoul Mollet stuurde Nevens ook richting de piste. In 1951 werd hij voor het eerst Belgisch kampioen 3000 m steeple. Met zijn tijd van 9.20,2 was hij geselecteerd voor de Olympische Spelen in Helsinki. Door een zware ziekte begin 1952 was hij een jaar buiten strijd en kon hij niet deelnemen. Hij bleef daarna nog enkele jaren actief, maar behaalde niet meer de prestaties van voor zijn ziekte.


In de Bieshoop vond in 1949 en 1950 een motorcross voor liefhebbers plaats. De cross werd in 1949 gewonnen door Fritz Van Mol uit Aalst. In 1950 won Dhondt  en was Van Mol 2de.

Bedoeld wordt in de Bieshoop

1953 - Archief Maurice De Deckers in Herman Herpelinck

Roger Coppens - Roger van Leuken - voor de fietsenwinkel in Schepeneyssel, was een beroepsrenner https://www.dewielersite.net/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=1635

Hij werd in 1958 Nationaal kampioen op de weg bij de militairen.

1958    1e in Nationaal Kampioenschap, Op de weg, Militairen, 

Roger Coppens - Roger van Leuken - voor de fietsenwinkel in Schepeneyssel, was een beroepsrenner https://www.dewielersite.net/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=1635

Hij werd in 1958 Nationaal kampioen op de weg bij de militairen.

Dreef Ternat, 1958, de bomen werden omgehakt en zouden verwerkt zijn in de Deltawerken na de grote overstroming in Nederland.

Van links naar rechts: Flip/George/Jacqueline/Andrè Wijns en Piot Rudy. Foto van Filip Wijns 

In de jaren 50 is het dak van de kerktoren in verval. E. Van Cauter, voorzitter van de Kerkfabriek schrijft in 1970 een brief aan La Libre Belgique om de traagheid van de administratie aan te klagen.

1959 Burgemeester Van den Hende (uit De Koekedoees van Robert Vander Cruys)



De vader van Francis, Marleen en 

Rita Verherstraeten - Schollaert 

Dit is onze papa denk ik is 2 druppels water

Marleen Verherstraeten

Het is onze papa. Dat huis dat je ziet staat nog altijd recht over garage citroen op de hoek van de Keizerstraat




1961 Begrafenis Maria De Leener in Wambeek

1961  Begrafenis Maria De Leener in Wambeek. Dat is de begrafenis van mijn overgrootmoeder, zegt Ria Van der Mauten


1961 Begrafenis Maria De Leener in Wambeek

1961 Begrafenis Maria De Leener in Wambeek. Op die manier zag ik een begrafenisplechtigheid nog. O.a. bij een grootouder. De lijkwade 'aar buiten gebracht. Ook één fotoreportage ervan. Zo een moment is beklijvend. Het blijft ook op je netvlies van het langetermijngeheugen. Aandoenlijk deze foto's te zien, zegt Uget Van Cauwelaert


1961 Begrafenis Maria De Leener in Wambeek

1962 - 

1963 - Begrafenis Dolf Roesems in SUKapelle. Foto Marc De Backer 

1965 -  Stoet voor honderdjarige Treesken De Rijck, met achteraan D Baeyens/P Saerens/JP Van der Borcht/JP Michiels/Ludo de Bolle/Flip Wijns! 

Warken van Milleken Jansens 



Als kind was het Volksmuseum van Manke Fiel onze obligate jaarlijkse schooluitstap. Eens het goed weer werd trok de klas te voet langs Waterkant en Bruggeveld tot bij Manke Fiel. http://www.mankefiel.be/wp-content/uploads/2018/12/Manke-Fiel-geschiedenis-.pdf (Guido)

Chiromeisjes en speeltuin St Jozef in jaren 60

De gemeentepolitiek beroert de gemoederen in de jaren zestig in Ternat. In 1964 wint de zwarte lijst met Karel Rodts, Emiel De Kerck, René De Feyter, Leopold Baeyens, Henri De Geyndt en Damiaan De Saedeleir, de verkiezingen. Jan Willems van de witte lijst stelt beroep in tegen de uitslag bij de bestendige deputatie en daarna bij de Raad van State, maar krijgt geen gelijk.


Nr 11.062 ,....... ARREST van 19 februari 1965 (JV<le Kamer)

De HH. Mast, voorzitter-verslaggever, Mees en Adriaens, staatsraden, en Debaedts, substituut-auditeur-generaal.

GEMEENTERAADSVERKIEZING TE TERNAT (Mrs De Winter en Willems)

GEMEENTEN - GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN - VERKIE- ZING - STEMOPNEMING

De ontstentenis van proces-verbaal in de stemopnemingsbureaus heeft de vernietiging van de verkiezing niet tot gevolg wanneer de uitsla- gen zijn opgetekend in de model-tabel bedoeld bij artikel 52, tweede lid, van de gemeentekieswet, die door alle leden van het bureau en de getui- gen ondertekend is, en wanneer niet blijkt dat de waarborgen die de wet voor de verkiezingsverrichtingen voorschrijft daardoor minder af- doende zijn geworden.

Gezien het verzoekschrift dd. 29 december 1964 waarbij Jan Willems, wonende Bodegemstraat 16 te Ternat en kandidaat van lijst 5, beroep instelt tegen het besluit dd 4 december 1964 waarbij de bestendige deputatie van de provincieraad van Brabant het door hem ingediend bezwaar tegen de gemeenteraadsverkiezing te Ternat afwijst en de verkiezing geldig verklaart ; dat de beslissing waartegen beroep op 23 december 1964 aan verzoeker is betekend ;

Gelet op de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad dd. 5 januari 1965 van het bericht voorzien bij het tweede lid van artikel 5 van het koninklijk besluit van 15 juli 1956;

Gezien de memorie van antwoord ingediend door Karel Rodts, Emiel De Kerck, René De Feyter, Leopold Baeyens, Henri De Geyndt en Damiaan De Saedeleir;

Overwegende dat het proces-verbaal van de kiesverrichtingen te Ternat 11 okto- ber 1964 is gedagtekend ; dat verzoeker Jan Willems bij de burgemeester der gemeente Ternat een door hem op 21 oktober 1964 gedagtekend bezwaarschrift in- diende;

Overwegende dat de beslissing waartegen beroep, berust onder meer op de considerans : « dat bezwaarindiener aanvoert dat ... het inderdaad vaststaat dat »de processen-verbaal der 2 stemopnemingsbureau's (formulieren Y) niet werden »opgesteld ; dat nochtans dient opgemerkt dat in de gemeenten met verscheidene »stemopnemingsbureau's de uitslagen der stemopneming overgeschreven worden »op een tabel (formulier V) waarvan het dubbel bestemd is voor de voorzitter

184»van het hoofdstemburau (Gemeentekieswet, artikel 52, 2e lid); dat deze tabel » alle aanduidingen en cijfers bevat die nodig zijn om de uitslag te bepalen ver- »mits deze tabellen in verzegelde omslag worden gesloten en onmiddellijk door »de voorzitter naar het hoofdstembureau worden gedragen met de nodige ver- »meldingen (Gemeentekieswet artikel 52, lid 5, 6 en 7); dat op basis van die »formulieren V, die volledig en juist ingevuld en ondertekend werden door de » bureau's en de getuigen, de uitslag van de verkiezingen wordt bepaald en afge- » kondigd door het hoofdstembureau ; dat het ontbreken van de formulieren Y der- »halve geen invloed heeft noch op de uitslag der verkiezingen noch op de een- » trale verkiesverrichtingen ; dat hierbij kan verwezen worden naar verschillende »arresten van de Raad van State waarin bepaald wordt dat zekere onregelmatig- »heden of het niet naleven van de door de wet voorgeschreven vormvereisten, »wanneer zij geen invloed hebben op de verrichtingen, of op de uitslag, geen »aanleiding kunnen geven tot nietigverkbring of hertelling omdat anders de ge- »nomen maatregel het door de wetgever nagestreefde doel zou voorbijstreven » (zie onder meer arrest nr 2333 van 30 maart 1953 inzake Aalst) »;

Overwegende dat de tegenpartijen aanvoeren dat het beroep bij de besten- dige deputatie te laat werd ingesteld ;

Overwegende dat verzoeker ter terechtzitting het bij artikel 74, tweede lid, bedoeld ontvangstbewijs van zijn bezwaarschrift overlegt ; dat dit ontvangstbewijs 21 oktober 1964 is gedagtekend; dat de exceptie niet gegrond is;

Overwegende dat verzoeker aanvoert dat de uitslag van de. verkiezing vol- gens welke op de 2.813 ingeschreven kiezers slechts 2.694 gestemd hebben, niet bij middel van het officieel bepaald model werd vastgesteld, «dat geen vaststelling »werd gedaan met de daartoe vereiste modellen, van de ongebruikte stembrie- » ven » en dat « deze nalatigheid alle perspectieven van geknoei opent» ;

Overwegende dat de processen-verbaal, van de twee stemopnemingsbureau's inderdaad niet werden opgesteld ; dat het dossier echter de modeltabellen bevat welke de stemopncmingsbureau's 1 en 2. de dag der verkiezing aan de voorzitter van het hoofdbureau hebben moeten doen toekomen ter uitvoering van artikel 52, tweede lid, van de gemeentekieswet ; dat die tabellen zonder voorbehoud onder- tekend zijn door de voorzitters en leden van de stemopnemingsbureau's en door de getuigen ; dat die tabellen de volledige uitslag van de verrichte stemopneming bevatten en vaststellen dat het aantal in de bussen gevonden stembiljetten 2.694

(1593 + 1101) bedraagt ; dat de ontstentenis van proces-verbaal in de opne- mingsbureau's niet de vernietiging van de verkiezing tot gevolg heeft wanneer de uitslagen zijn opgetekend in de model-tabel bedoeld bij artikel 52, tweede lid, van de gemeentekieswet, die dooT alle leden van het bureau en de getuigen ondertekend is en wanneer niet blijkt dat de waarborgen die de wet voor de verkiezingsverrich- tingen voorschrijft daardoor minder afdoende zijn geworden ;

Overwegende dat niet blijkt dat de stembureau's en de stemopnemings- bureau's nagelaten hebben andere door de wet voorgeschreven stukken in te vul- len; dat de processen-verbaal der vijf stembureau's een sluitende verantwoording geven van het gebruik der ontvangen stembiljetten,

BESLUIT:

Enig artikel. - Het beroep tegen het besluit dd 4 december 1964 waarbij de bestendige deputatie van de prnvincieraad van Brabant de gemeenteraadsverkiezing te Ternat geldig verklaart, is verworpen


In 1969 wordt er de draak gestoken met schepen Damiaan De Saedeleir. Op een affiche wordt een “Dam”spel aangekondigd dat de traditionele Sinksen feestelijkheden zou vervangen. De eerste prijs is een “patersmuts”. De Saedeleir was oorspronkelijk een broeder van de school in Ternat maar was uitgetreden en getrouwd met de dochter van de winkel van “Smisser”.

HET TERNATSE DIALECT IN 1969

https://www.erfgoedplus.be/details/KF.objecten.14942234574061323860530?categorie=vrij&zoekterm=dialectopname%20Ternat&pos=0

Collectie dialectopnames 'Stemmen uit het Verleden' van de Universiteit Gent: Vlaams-Brabant 

Beschrijving

mp3-bestand

Geluidsopname uit 1969 van gepensioneerde landbouwer Henri (°1904) uit Ternat. Henri is een gepensioneerde landbouwer. Op zijn oude dag is hij niet zo goed meer te been, want hij heeft veel last van draaiingen en andere medische problemen. Henri is geen fan van het moderne, drukke verkeer. Hij vertelt over alle ongevallen die hij al meegemaakt heeft of zien gebeuren heeft. Daarnaast heeft hij het ook over de duivensport, de modernisering in de landbouw, zijn hond, ongedierte, de televisie enz. 00:00 Het verkeer en ongevallen Het is winter en het is gevaarlijk op de baan. Opletten is de boodschap want een ongeluk is gauw gebeurd. Hij heeft ooit een ongeluk gehad op de grote baan. Een auto reed achteraan in op zijn auto. Hij vreesde voor zijn leven. Nu is hij bang om in een auto te stappen en blijft hij altijd thuis ondanks de uitnodigingen van zijn vrienden om eens mee te rijden. Zeker nu het winter is en het sneeuwt en vriest. Met dit weer kan je ook op de boerderij niets doen. Ook gevaarlijk op de weg door de te smalle baantjes. Of ze komen van achter een hoek aan gereden. Ook al ben je in je recht, je moet opletten. Je kan niet met zekerheid zeggen dat je nog levend terug thuis komt. 04:09 Duivensport en gezondheid Hij kan zijn duiven niet goed meer verzorgen omdat hij niet goed meer op het duivenhok kan geraken. Duiven zitten nu eenmaal boven in hun hok. Vroeger speelde hij met de duiven en vervoerde hij ze met de motorfiets. Dat lukt nu niet meer. Hij heeft een fiets nu, maar toen hij probeerde om hiermee te rijden viel hij. Dit kwam omdat hij draaierig werd. Draaierig is hij vooral in de namiddag. Dan heeft hij het gevoel dronken te zijn. Daarmee kan hij dat gevoel best vergelijken. Vroeger kon hij veel alcohol drinken, dat geeft hij graag toe. Maar als hij genoeg had, liet hij de drank staan. Nu lukt dat niet meer. Na één glas voelt hij het naar zijn hoofd stijgen. Zijn vrouw zegt hem dan dat hij er moet afblijven. Nu drinkt hij koffie of water met suiker. Dat is voor hem het beste. Een kennis van hem met als bijnaam 'Lowie Blok' (omdat hij op klompen loopt) speelt wel nog met de duiven. Hij gaat ermee naar Tol (plaats in de gemeente Wambeek). Zijn vrouw voedert nu veel zijn duiven. Hij geraakt wel nog boven maar om naar beneden te komen is hij bang om eraf te vallen door zijn draaierigheid. De interviewer vertelt over de duiven van zijn peter maar die speelt er ook niet meer mee. Vroeger kon hij zijn duiven zelf opleren maar nu niet meer. Ook het feit dat hij niet mobiel meer is speelt hem parten. Je geraakt er niet meer naartoe. Ze zitten nu altijd in hun hok maar het doet hem wel plezier als hij op de bank zit en zijn duiven kan zien rondvliegen. Het is wel moeilijk voor hem om omhoog te kijken. Door die draaierigheid moet hij zich snel neerzetten of hij zou vallen. 07:14 Ongeval Mensen die een ongeluk hebben gehad zijn te beklagen. Hij sprak onlangs met een vriend van hem. Die had op jonge leeftijd een hersenschudding gehad. Als men dat op jonge leeftijd meemaakt, dan groeit dat er nog uit. Bij hem zou dat niet meer lukken want hij zegt van zichzelf dat hij oud is. 60 jaar, dan geneest dat niet meer zo gemakkelijk. Gelukkig komt de verzekering ertussen want mocht je dat allemaal zelf betalen dan ben je geruïneerd. Hij heeft 3 maand in het ziekenhuis gelegen en alles is heel duur. Hij had een stuk land liggen maar hij heeft dit moeten verkopen omdat het leven zo duur is. De blauwe briefjes zijn vervangen door de bruine. Hij lette altijd goed op de baan. Maar het zijn de anderen die je iets aandoen. Een jongeman reed eens op de steenweg aan 70 à 80 km. per uur. Ondertussen prutste hij aan zijn radio. Had hij niet omgekeken dan was hij op hem gereden en was hij dood. Als dat 1000 keer voorvalt dan ben je 900 keer dood. 09:17 Gezondheid Hij was toen met zijn paard op de baan. Iemand die hij kent was met de tractor van zijn veld gekomen en moest ook omkijken voor het gevaar van de auto's. Zijn eigen stuk land ligt in Ternat. Ternat en Lombeek (Sint-Katharina-Lombeek) worden gescheiden door de steenweg. Mocht hij een miljoen geven en terug zijn zoals vroeger dan zou hij dat doen. Er gaat niets boven een goede gezondheid. Hij mag dan nog arm zijn. Geld zegt niets. 10:24 Modernisering landbouw De interviewer vertelt dat hij langs is geweest bij de boer die Lowie Blok heet. Hij had een lijst mee om hem vragen te stellen over zaaien op het land en is veel te weten gekomen. Hij vernoemde het woord viètel (‘een schepmaat in hout om zaad mee te scheppen’). Vroeger zaaide men met de hand. Nu gebeurt dit machinaal. Met de hand zaaien is enkel geschikt voor kleine stukken grond. Machinaal zaaien is meer geschikt voor grote stukken grond. Het paard is vervangen door de tractor maar de meesten doen hun dier nog niet weg. Om te zaaien en onkruid weg te doen heb je dikwijls nog een paard nodig. Op de boerderij is nog veel werk. Je bent er altijd mee bezig. Op zondag en in de week. Je kan er niet tussenuit want de beesten moeten eten. Mevrouw komt ertussen en zegt dat het nog een hele installatie is. (Verwijst waarschijnlijk naar de opname apparatuur). Hij zegt haar om te zwijgen. 12:25 Landbouwer Het verhaal herneemt zich en gaat over ene Jules. Die had een jeep maar heeft die weggedaan. Jules is een goede boer. Hij is altijd bezig. Hij is sterk en groot. Hij heeft ook nog een stuk land liggen in Ternat, aan den 'biesoëp' (plek in Ternat). Om boer te zijn moet je geschikt zijn. De boeren verdwijnen langzaam aan. Het is een goed beroep maar de kleine boeren gaan beter werken in Brussel. De machines nemen alles over en de wereld verandert. Er zijn slechte wegen. Kapot gereden door de auto's. 16:00 Voetbal In voetbal heeft hij geen interesse meer. Hij is nu slecht te been en in de winter is het te koud om te gaan kijken. Er zijn ook geen goede spelers bij de parochie zelf. Het plein ligt nu aan de bruuders (kasteel van Kruikeburg). Hij komt er niet in tussen. 17:29 Gezondheid en televisie TV kijken is voor hem moeilijk. Hierdoor krijgt hij evenwichtsstoornissen en krijgt hij het op de zenuwen. Zijn vrouw die kijkt de hele avond. Hij gaat dan slapen want het gaat hem niet goed af. Het is voor niemand goed maar vroeger keek hij wel. Mocht hij de hele avond kijken, zoals zijn vrouw doet, dan geraakt hij niet boven. Tegen de buren zegt hij hierover niets. Hij zegt altijd dat alles goed is en niet dat het slecht gaat. Sommigen hebben hun plezier in iemand anders zijn leed. En dan zeggen ze dat hij zaagt, terwijl ze er niets van weten. 18:54 Slecht slapen Vroeger kwamen de buren hem dikwijls halen om te helpen met de beesten. Om een kalf of om een veulen op de wereld te helpen zetten. Nu niet meer want hij kan er niet meer tegen. Ze weten dit en laten hem thuis. Vroeger sliep hij hierdoor niet veel. Nu slaat hij dit af. Je kan niet blijven werken maar werken is gezond. Je kan goed eten en goed slapen. Hij slaapt nu slecht. Vorige nacht nog geen uur. Hij legt zich neer en dan zit er lawaai in zijn hoofd. Een gesuis dat van de ene naar de andere kant gaat. De dokter gaf hem een medicijn, aspirine. Een soort vergif, maar het was wel beter daarna. 20:09 Ziekte en gezondheid Hij heeft ook problemen aan zijn voet. Uit zijn ene voet zijn botjes gekomen. De dokter heeft dit goed verzorgd. Maar nu is zijn voet kapot aan de linkerkant, aan zijn enkel. Hij vreest dat er weer bot gaat uitkomen. Hij ging weer naar de dokter en die schreef een zalf voor. Hij was eerder al naar de apotheker geweest en die gaf hem iets van 72 frank. Hij ging terug naar de dokter. Nu is het beter maar het is erg geweest. Er gaan misschien weer botten uitkomen. Hij legde er iets op wat niet geschikt was. Werken is gezond. De dokter wou zijn teen repareren, maar hij wou dit niet. Hij wil niet gehandicapt zijn. Hij was dan ook ziek en niet in het ziekenhuis geraakt. De kinesist liet hem oefeningen doen en nu gaat het beter. 23:53 De persoon die de vlier legde, waar de boiler staat kent hij niet. Hij lag toen in het ziekenhuis. 24:44 Hond, kat en ongedierte De bel gaat en hij roept zijn vrouw met haar bijnaam. Misschien de brouwer zegt hij. Of iemand die kaarten of lotjes van de tombola verkoopt. Of leurders. Je krijgt soms rare mensen aan de deur. Zijn hond loopt niet op straat, dat is te gevaarlijk. De tuin is afgemaakt en als hij putten graaft dan is hij bang om slaag te krijgen. De hond weet dat ook. Hij is al oud. De interviewer vertelt over zijn hond en over een straathond die zijn vader binnenliet. Een kat heeft hij niet. Er zijn geen muizen meer tegenwoordig. De buur van de interviewer heeft veel katten en die vangen de ratten op het stort. Dit is een last want het sluikstorten breng veel ongedierte met zich mee. Een vuiligheid voor wie er woont. De katten zitten in de schuur. De ratten lopen soms over de straat. Ze kruipen ook in waterputten. De boer heeft er het meeste last van. Het stort zou dichtgaan en er zou een plein komen met gras. De jeugdraad heeft dit gezegd. Er moet opgekuist worden. De persoon van wie het land is, is rijk en rijke mensen moet je geen smoelen leren trekken. Waar er dieren zijn, zijn er ratten. Jonge honden bv. foxen pakken ook ratten en muizen. Geen mollen. Nu komt hij er niet meer, vroeger bewerkte hij er land. Het land werd uitgehaald om de steenbakkerij grond te bezorgen. 34:09 Vroeger en nu Er is veel veranderd tegen vroeger. Het verkeer in Brussel is verschrikkelijk. 35:11 Verkeer, ongelukken en dronken rijden Een postbode van Ternat had een dodelijk ongeluk. Heel erg. Dit gebeurde tijdens zijn diensturen. Er bleef van die mens niets meer over. Hijzelf is altijd voorzichtig geweest. Hij was altijd in zijn recht. Soms is het iemand anders die je iets aandoet. Er zijn teveel auto's. Het prinsjtepolsjte (‘het belangrijkste’) is om niet te drinken als men met de auto rijdt. Er komen meer straten. Er gaat een gerucht dat ze de snelweg naar Brussel breder gaan maken. Er zijn maar 2 rijstroken nu en er is nog plaats genoeg. Er zijn veel meer auto's dan vroeger dus moeten ze wel breder worden gemaakt. Ze zouden de auto's moeten verbieden en iedereen verplichten om met de trein te rijden. De auto's mogen weg. Hij wil niet met vrienden meerijden, hij is bang van het verkeer. Bang om doodgereden te worden door iemand anders zijn fout. De verzekering komt er, naar het schijnt, niet tussen als je een ongeluk hebt als je dronken bent. Er moet meer controle zijn op drankgebruik, blazen in het zakje. Dronkenschap is de oorzaak van vele ongelukken. Ook de chauffeurs van vrachtwagens die veel te lange ritten doen. Sterk en gezond zijn is een fortuin waard. Dat weet je pas als je iets hebt voorgehad. 42:13 Fusie Er is een gerucht dat de drie gemeenten 1 gemeente zullen worden. In Pamel is dit al gebeurd. En ook andere gemeenten gaan dit doen. Dan zijn er burgemeesters hun sjerp kwijt. Het is een gerucht. Er is niet nog niet veel over verteld.

Onderdeel van de collectie 'Stemmen uit het Verleden', de huidige naam voor een verzameling dialectbanden die in de loop van de jaren 1960 en 1970 aan de Universiteit Gent tot stand is gekomen op initiatief van de professoren Willem Pée en Valère Vanacker. Zie www.dialectloket.be.

Afmetingen

duur: 44 min

Volledigheid

volledig (08-05-2017)

De kwaliteit is goed. Soms zijn er achtergrondgeluiden.

Vervaardiger

Van Cauwelaert

Productieplaats

Ternat 

Productiedatum

1969-12-13


Biljart in 1970 bij IRMA EN LUCIEN. : Op de markt (nu de Windsor). Het was jarenlang lokaal van VOORWAARTS TERNAT. Met Pitje crabbe,Herman Moens,...Walter Ancolet, André Van Drogenbroeck,François Vaye,Lucien Leyssens, patron van het Café, 

In 1970 had de lijst van de "nieuwe partij" of “de boeken” twee verkozenen (Dr Piet de Vos en Armand van den Eeckhout). De lijst van de EVV (Eendracht voor vriendschap en vooruitgang) - in de volksmond de ezels  - een nieuwe groep sinds 1964 van een aantal boeken en geiten)  met Dr Van den Hende en Gérard Platteau haalde 6 zetels. De uittredende meerderheid van geiten en boeken zou normaal verder gaan, met Armand van den Eeckhout als burgemeester, Dominique van de muis (Raspoet) en ikzelf als schepenen, vertelt Holsters. Gérard Platteau bewerkte echter een switch met Armand als burgemeester en hijzelf en Jef Lievens als schepenen voor de EVV. Piet de Vos (nieuwe partij) en de oude partij vervielen in de minderheid.


Frans Holsters werd in 1970 in Sint-Katherina-Lombeek verkozen op lijst nummer 3 van de "oude partij" ook "de geiten" genoemd. De lijst behaalde  5 zetels van de 13.



Hij werd in de Ternatse gemeenteraad gevierd voor 50 jaar gemeenteraadslid. Op de foto samen met Fred Dielens, die sinds 1977 in in de gemeenteraad zetelt.

https://editiepajot.com/regios/19/articles/67333

Zo'n vijfenveertig jaar geleden moest een sportvliegtuig een noodlanding maken tussen de Bosstraat en het kapelletje van Stiëne Lindeke in de Lange Hei Wambeek. De inzittenden kwamen als bij wonder ongedeerd uit het wrak. Kris De Meuter hoorde het verhaal van zijn ouders. "Het moet 1976 of 1977 geweest zijn", zegt Pascal Meyskens, die in zijn jeugdjaren in de Bosstraat woonde. "Mijn broer Johan was toen bij de civiele bescherming van Liedekerke. Op een zondag kwam er bij hen een telefoon binnen, dat er in de Lange Hei een "Vliegtuig" gevallen was! Niet wetende hoe groot het vliegtuig was en zonder specifiek adres, zijn zij er met al hun groot rollend materiaal naar toe gereden. Met alle gevolgen van dien.....Ze reden zich vast in de kleine wegen!" weet Pascal.

Hij heeft ook nog een krantenartikel bewaard. "Het was op een zondag en aan de man in zijn bloot bovenlijf en de stand van de mais te zien, in de zomer. De mannen van de civiele bescherming hebben nog uren gezocht naar verspreide brokstukken. De plaats was ergens tussen 'Stiëne Lenneken' en de Bosstraat. Aan de linkerkant gezien vanaf de Bosstraat", besluit Pascal.

Het ging om een sportvliegtuigje van het type Moran van de Aalsterse Aero-Club, die tot in 1987 haar thuisbasis had op het Vliegveld Ter Kluizen aan de Affligemdreef in Aalst. De motor was ontploft en piloot Eddy De Troyer kon een noodlanding maken.

"Het vliegveld werd kort na WOII aangelegd en ging in 1987 dicht, na veertig jaar met tal van vliegmeetings die niet misstonden tussen de grote meetings. Een geheimzinnige brand legde alle dromen in de as. Er zijn ooit plannen getekend om van de Kluizen een reusachtige Aëroport te maken, met meerdere startbanen en een echt luchthavengebouw. De Hondafabriek op het Wijngaardveld is er pas gekomen nadat enkele Japanners van op de Kluizen een luchtverkenning hadden gemaakt", kun je lezen in het boek 'Een eeuw luchtvaart boven het land van Aalst' van Gaston De Mol. Inmiddels heeft het vliegveld van Aalst plaats gemaakt voor een golfterrein en een manege. zie ook http://www.bloggen.be/aeroclubaalst/

Eerder verschenen De kapel van Stene Linde op de Langen Hauw https://editiepajot.com/regios/19/articles/50300 

Radio Ternat / TRO - 100,50 MHz - 107,50 MHz (Ternat)

Radio Ternat begon met op woensdagnamiddag uitzendingen te verzorgen vanaf 14 april 1974. Dit gebeurde met een zender van 5 watt. Na enige tijd kwam daar ook de zaterdagnamiddag bij. De programmatie werd gevoelig uitgebreid in december 1980 met de oprichting van de VZW.

De studio's waren in de loop der jaren op verschillende plaatsen gevestigd. Van 1974 tot 1980 waren ze geïnstalleerd in de Keizerstraat in Ternat. In 1980 is de studio dan eerst naar de Kerkhofweg overgebracht om daarna terug te keren naar de Keizerstraat. Daarna werd verhuisd naar Hoevestraat en de Stationsstraat om daarna definitief terug te keren naar de Keizerstraat. Maar de studio's en zendinstallatie is wel altijd op het grondgebied van de gemeente Ternat gebleven.

Toen de studio was geïnstalleerd in de Stationsstraat had de mast een hoogte van liefst 36 meter. Een rode lamp was toen zelfs op de top gemonteerd zodat de mast in het donker zichtbaar was voor het vliegverkeer. Het mengpaneel was zelf gemaakt. Het was vrij groot maar zeer degelijk! Er werd met zo'n 350 Watt uitgezonden en net voor de legalisatie werd er zelfs uitgezonden met 2400 Watt met een antennewinst van 14 dB. In die tijd kon men zelfs het signaal oppikken in Noord Frankrijk, Zuid Nederland en zelfs in Engeland.

De radio kende ook enkele tegenslagen. Zo werd de zender verzegeld gedurende 3 maanden in 1981.

Toen de frequentie 107,50 MHZ werd toegekend, werd het vermogen van de zender ingesteld op 42 Watt. De antennehoogte bedroeg 50 meter.

Enkele namen uit de beginperiode waren Serge De Maseneer (Station Manager), Titus (Conciërge en programmamaker), Theo De Brabander (later overgestapt naar Radio Maeva) en Van Iseghem (medewerker).

De muziek bestond voornamelijk uit hits en Neder Belpop. "Het was toen een toffe periode maar de zender werd vele keren opgepakt", vertelde medewerker Yvan De Schrijver. "Eens kwam ik aan in een lege ruimte zonder dat iemand van het bestuur mij had verwittigd".

Jaarlijks was er een pannekoekenfestijn en er werd live verslaggeving gedaan van talrijke wielerwedstrijden. Er waren ook informatieve programma's. Zo was er wekelijks een rechtstreekse verslaggeving vanuit het Europees parlement. Er waren programma's puur op entertainment gericht en verzoekplatenprogramma's ontbraken ook niet.

Verantwoordelijke Serge De Maseneer zou de radio later omdopen tot Radio TRO of Ternatse Regionale Omroep. De wettelijke verplichtingen deden hem echter de das om en Radio TRO verdween in de loop van 2001 voorgoed uit de ether. Het stopzetten gebeurde omdat de frequentie flink werd gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.


Dat was frituur - restaurant 'den Haas ' van Frans Den Haese

De omgebouwde autobus stond in de jaren 60 op de hoek van de Assesteenweg en de Statiestraat. Het was het eerste Ternatse restaurant.

Daarna werd de bus vervangen door een groot houten chalet dat in 1971 op een nacht afgebrand is door een gasontploffing. De stukken van de grote gasflessen lagen tot op de koer van de gendarmerie (het huidig Lokaal opvanginitiatief ocmw ) op de Assesteenweg. In onze tuin op de Ternatstraat nr 11 lagen weggeslingerde schaliën van de dakbedekking, zegt Frans Holsters. Gelukkig waren er geen gewonden.

Ik herinner me nog zeer goed de ontploffing . Het was juist een week na statiekermis op een zondagmorgen . Had die ontploffing een week vroeger geweest had dit een catastrofe geweest , zegt François De Baerdemaeker

Wij hoorden de ontploffing tot bij ons in de nieuwe wijk. We zijn er vroeger nog gaan eten, vertelt Lisa Meert

Ik herinner me het frietkot ook nog zeer goed... heel spijtig dat het afbrandde... Prachtige foto's! zegt Greta Eylenbosch





Later is er dan een nieuw houten chalet gezet (frituur André). Dat werd ondertussen ook verwijderd . Foto's Wendy De Brabanter,  Marinka Devleeschouwer in Leven in Ternat.


Frans Den Haese voor zijn tot frituur-restaurant verbouwde verbouwde autobus

Laatste trouw in Lombeek in 1976?

Van het gemeentehuis ging je rechtstreeks naar de kerk er recht tegenover.

Bij de verkiezingen van 1982 vormden een aantal jongeren waaronder Eric en Gerlinde Huybrecht, Johan Ponnet, Johan Van Cauter, Manu D'Hoose, Patrick De Baerdemaecker,... een politieke groep. Ze vormden een kartel onder de naam Lijst Anders, met een nieuwe groene groep met o.a. Huguette Vergison en Erwin Sergooris... Een poging om ook de lokale sp erbij te krijgen mislukte. Resultaat van de verdeeldheid: Lijst Anders geraakte met 326 stemmen niet over de kiesdrempel en sp haalde haar 3de zetel nipt niet. Ook CVP verloor een zetel ten opzichte van 1976, zegt, Guido Van Cauwelaert