Pastorie van Lombeek

In 1601, tijdens de godsdienstoorlogen, gaat de pastorie van Lombeek in de vlammen op.

De huidige pastorie was vermoedelijk oorspronkelijk een boerderij uit de 17de-18de eeuw, schrijft Frans Cornelis in zijn boek over de geschiedenis van Lombeek. Op een kaarten uit 1735 (H. Van Wel) en uit 1757 (Bezittingen van de Chartroizen) zie je dat er op de plaats waar nu de pastorie staat inderdaad een hoeve stond. 

In de zijmuur vind je nog een met zandsteen omgeven deur en raam van het oorspronkelijke gebouw.

In 1849 besluit de kerkfabriek er een verdieping op te bouwen, zodat ook de onderpastoor er kan wonen. Het plan wordt getekend door de bekende architect Louis Spaak  https://inventaris.onroerenderfgoed.be/personen/4530 De kosten zouden 4900 frank bedragen. In 1861 wordt de versleten en vochtige stenen vloer van de eetplaats vervangen door een houten vloer, en in 1911 wordt de stal verbouwd door Francois Van der Borght voor 705,85 frank. 


Tijdens de Franse periode ( 1794-1815 ) wordt de pastorie eigendom van de gemeente. Er was later blijkbaar wat verwarring rond de eigendom van het gebouw. De kerkfabriek deed lange tijd alle werken maar in 1943 kwam men toch tot de conclusie dat de gemeente eigenaar was. Later werd het het Sociaal Huis van het OCMW en thans biedt het onderdak aan de Welzijnskoepel. Aan de achterzijde is het gebouw met een glazen gang verbonden met het nieuwe gebouw van het OCMW.

Hendrik van Wel (fl. 1690-1730) was een Zuid-Nederlands tekenaar, landmeter en cartograaf. Van zijn hand is een album met 46 landschapsgezichten op steden en dorpen in de Nederlanden, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België. Over zijn leven is nauwelijks iets bekend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Wel