Vliegen tot de hemel - Michael De Cock

Post date: Aug 20, 2011 11:12:00 AM

Michael de Cock krijgt dit jaar een zilveren griffel voor Vliegen tot de hemel uit de serie Kleine Klassiekers. Het is een hervertelling van verhalen uit de Griekse mythologie. Al eerder bracht De Cock in deze serie De lange weg naar huis uit, over de reizen van Odysseus en in maart van dit jaar waagde hij zich aan een bewerking van verhalen van Ovidius.Vliegen tot in de hemel heeft als thema de relatie tussen vader en zoon. In twee verhalen, die draaien om de Minotaurus op Kreta, wordt dit uitgewerkt.In het eerste verhaal komt Icarus met zijn vader Daedalus, een gevierde architect, aan op Kreta waar ze van de koning opdracht krijgen een gevangenis voor de mensenetende Minotaurus te bouwen. De Minotaurus, half mens en half stier, wordt opgesloten in een doolhof.De koning van Kreta, Minos, is tevreden, maar Daedalus en zijn zoon mogen het eiland niet meer verlaten, omdat zij bekend zijn met de weg door het doolhof. Daedalus weet een oplossing: van was en veren maakt hij vleugels en zo zullen vader en zoon vliegend het eiland verlaten. Icarus slaat echter het advies van zijn vader om niet te dicht bij de zon te vliegen in de wind. De was op zijn vleugels smelt en hij stort in zee.Ook aan het einde van het tweede verhaal stort er iemand in zee en dit keer is het de vader, koning Aegeus van Athene. Zijn zoon, Theseus, wil niet accepteren dat er jaarlijks Atheense jonge mensen aan de Minotaurus worden geofferd. Hij wil het monster verslaan. Theseus zeilt uit naar Kreta en belooft zijn vader met witte zeilen op zijn schip terug te keren als hij heeft overwonnen.

Theseus weet met hulp van Ariadne, de dochter van koning Minos, de Minotaurus te doden. Als dank voor haar hulp heeft Theseus belooft Ariadne te trouwen en haar mee te nemen naar Athene. Hij komt zijn belofte niet na, hij laat zijn bruid achter op het eiland Naxos.

De belofte aan zijn vader om witte zeilen te voeren bij een succesvolle tocht komt hij ook niet na, het heeft de dood van zijn vader tot gevolg.

Over de Minotaurus, Daedelus, Minos, Theseus en Ariadne is nog heel veel meer te vertellen, maar dat wordt hier grotendeels achterwege gelaten. Michael de Cock heeft een mooie strakke navertelling gemaakt rond een origineel thema.

In het eerste verhaal kijkt de lezer mee met Icarus. Hij is trots op zijn vader die het monster weet op te sluiten, maar de bewondering voor zijn vader weerhoudt hem niet zijn fatale fout te maken. De Cock weet dat overtuigend op te schrijven: ´Waarom zou hij alleen maar in het midden mogen vliegen, braaf en gehoorzaam in het spoor van zijn vader? (…)En wat is er aan het leven als je alleen maar mag doen wat je vader vertelt´.

Koning Aegeus kent de natuurwet over vaders en zonen: ´soms zeggen vaders wat ze van zonen verlangen, maar doen de zonen toch gewoon hun zin´. Ook deze vader en zoon moeten hiervoor een hoge prijs betalen: op het moment dat Theseus beseft dat hij de zeilen op het schip had moeten wisselen valt koning Aegeus als een steen van de rotsen ´zo luid schreeuwde hij dat zelfs Theseus, die op het dek van het schip stond, het kon horen.´

Het boek is geïllustreerd door Gerda Dendooven met grafische illustraties in rood, blauw en zwart.

Bij het boek zit een cd waarop de tekst als hoorspel wordt uitgevoerd. Met Vlaamse tongval wordt het verhaal vertelt, met bijpassende geluiden en met prachtige muziek, uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra. Kijk hier om een indruk te krijgen.

Vliegen tot de hemel

Michael de Cock (tekst) en Gerda Dendooven (ill)

Davidsfonds/infodok, 2010 €19,95

| 9+ |