Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh - Sanne Rooseboom

Post date: Apr 12, 2018 11:24:39 AM

Journaliste Sanne Rooseboom debuteerde in 2016 als kinderboekenschrijfster met Jippie! Een humeurig sprookje. In datzelfde jaar verscheen ook haar tweede boek, Het Ministerie van Oplossingen. Rooseboom schrijft lekker door, want beide boeken hebben inmiddels een vervolg gekregen. Ze worden ook goed verkocht, het eerste deel uit de serie Het Ministerie van Oplossingen is al aan zijn zesde druk toe. Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh is het tweede deel en pikt de draad van het verhaal drie weken na het eerste avontuur weer op. Nina, Alfa, Ruben en de negenentachtigjarige blinde mevrouw Vis hebben toestemming gekregen om in Nederland weer een Ministerie van Oplossingen te openen. Hun hoofdkantoor vestigen ze op de zolder van het huis van mevrouw Vis. Daar is voldoende plaats voor de uitrusting die vanuit het hoofdkwartier is opgestuurd. De kinderen ontvangen een goede computer, telefoons met voldoende beltegoed en handige apps, vermommingen, schmink en een bijzondere spiegel. Het hoofdkwartier kan ook de toegang regelen tot dossiers of een dekmantel faciliteren. Het team moet eerst alle onafgemaakte zaken uit het verleden tot een goed einde brengen voor ze een nieuwe opdracht mogen aannemen. Er blijkt nog maar een zaak onopgelost te zijn, een zaak uit 1953. In dat jaar werd Hendrik Amer gedwongen een tekening van Vincent van Gogh aan zijn huisbaas af te staan omdat hij de huur niet kon betalen. Hendrik wordt kwaad en roept de huisbaas na dat hij zijn tekening, die nog van zijn opa was geweest, terug wil. De huisbaas lacht hem uit, neemt de tekening mee en laat hem taxeren. Een dag later wordt de huisbaas dood in zijn huis gevonden, vermoord. De tekening van Van Gogh is verdwenen en nooit meer teruggevonden. Hendrik wordt voor de moord opgepakt en veroordeeld. Hij sterft een paar jaar later in de gevangenis en heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Van een oud medewerkster van het Ministerie, de negentigjarige Tirza, krijgt het nieuwe team details over de zaak te horen. Tirza gelooft in Hendriks onschuld en ze wil graag helpen om de zaak alsnog op te lossen.

Rooseboom werkt in dit verhaal een aantrekkelijk scenario uit: drie kinderen die met hulp van twee hoogbejaarde dames en met steun van een machtige geheime organisatie een mysterie gaan oplossen. Natuurlijk moet hun opdrachtgever geheim blijven, dat maakt het wel zo spannend, en dus moeten de kinderen regelmatig met goede smoezen komen om bijvoorbeeld hun ouders niet argwanend te maken.

De karakter van Alfa, Nina en Ruben zijn niet erg uitgewerkt. Ze zijn enthousiast, vindingrijk en soms ook een beetje angstig als ze een gewaagd plan uit gaan voeren. Ruben past echter wel in het alom bekende beeld van de slimme nerd (hij is ook de jongste van het team) met zijn voorkeur voor computers en het bijpassende brilletje op zijn neus.

De spanning van het verhaal zit niet alleen in het oplossen van de zaak, het team moet ook hun altijd op de loer liggende vijanden in de gaten houden: de zilvermannen en vrouwen. Zij werken voor een organisatie die uit is uit op de vernietiging van alle Ministeries ter wereld en ook zij hebben de beschikking over voldoende geld en middelen.

Dit boek kan los van het eerste deel gelezen worden, een korte proloog aan het begin geeft voldoende informatie om direct het verhaal in te kunnen duiken.

Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh is een spannend detectiveverhaal vol onverwachte elementen. Het is lekker leesvoer dat veel kinderen zal aanspreken. Het zal mij niet verbazen als deze serie het goed gaat doen bij de Kinderjury.

Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Sanne Rooseboom

Van Goor, 2018 € 14,99

| leeftijd 9+ |