Het alfabet van Candice Phee - Barry Jonsberg

Post date: Jul 10, 2017 10:45:07 AM

Als de twaalfjarige Candice Phee op school een alfabetopdracht krijgt neemt ze dat heel serieus. De bedoeling is bij elke letter van het alfabet een alinea over jezelf te schrijven. Maar een alinea is voor Candice niet genoeg. Ze besluit per letter een hoofdstuk te schrijven want het alfabet gaat niet alleen over haar, maar ook over de belangrijke mensen in haar leven. Candice is een meisje dat binnen de school ‘bijzondere aandacht’ krijgt omdat ze anders in de wereld staat dan anderen. Ze houdt van feiten en orde, ze praat niet graag met vreemden (en daarom schrijft ze briefjes aan mensen die ze niet goed kent), ze leest alleen woordenboeken en het werk van Charles Dickens, ze is intelligent, altijd eerlijk en ze heeft een groot hart. Candice zit er niet mee dat ze ‘bijzondere aandacht’ nodig heeft, als iemand vraagt of ze autistisch is antwoordt ze verbaasd ‘Nee. Ik ben ik’. Candice schrijft over haar moeder die borstkanker heeft en depressief is, ze schrijft over haar vader die zich een mislukking voelt en ruzie heeft met zijn broer, ze schrijft over ‘Rijke oom Brian’, die alles voor Candice wil doen, behalve de ruzie met haar vader bijleggen, ze laat de brieven lezen die ze schrijft naar haar Amerikaanse penvriendin Denill, ze schrijft over haar vriend Douglas Benson die na een val uit een boom ervan overtuigd is dat hij in het verkeerde universum terecht is gekomen en tot slot schrijft ze over Aardvark-Vis, een goudvis die weleens zou kunnen denken dat Candice God is. Candice probeert de algehele staat van geluk in de wereld te verbeteren door de mensen in haar omgeving gelukkiger te maken. Ze kiest daarvoor een unieke aanpak.

De in Engeland geboren en getogen Australische schrijver Barry Jonsberg schreef Het alfabet van Candice Phee al in 2013. Jonsberg is in Australië een gevierd kinder-en jeugdboekenschrijver die al diverse keren met zijn boeken in de prijzen viel.

Candice Phee is een fijne en originele vertelstem. Haar acties die moeten leiden tot meer geluk zijn onorthodox en daardoor vaak erg grappig. Candice is zich daar niet van bewust, maar ze is zeker niet altijd naïef. Als ze zich bijvoorbeeld verzet tegen de treurnis op de dag dat de dood van haar zusje wordt herdacht weet ze heus wel dat haar vrolijke jurk voor gefronste wenkbrauwen zal zorgen.

Candice is aan de ene kant wereldvreemd, en aan de andere kant een haarscherpe waarnemer. Haar karakteriseringen van mensen zijn geweldig; nuchter omschrijft ze wat ze ziet. Met dezelfde nuchterheid en precisie beschrijft ze haar ervaringen, zoenen bijvoorbeeld:

Toen duwde hij zijn tong in mijn mond. Die tong was groot en had de textuur van bepaalde vleessoorten die ik van mijn moeder moest eten toen ik klein was. (...) Ik ben al niet dol op mijn eigen speeksel. Dat van een ander doorslikken vulde me niet met verlangen.’ Overigens valt het wel tegen dat de altijd eerlijke en eigengereide Candice bereid is zich te laten zoenen als daar wat tegenover staat.

Het leven van Candice is niet altijd makkelijk en er worden in het boek een aantal heftige thema’s aangesneden, zoals het verlies van haar zusje, de depressie van haar moeder en het onvermogen van haar vader om zijn leven in eigen hand te nemen. De acties van Candice brengen de boel in beweging. Daarbij gebeuren er allerlei dingen die Candice niet heeft voorzien, maar uiteindelijk pakt het goed uit. De lezer slaat dan ook met een goed gevoel het boek dicht.

Het alfabet van Candice Phee is een mooi boek, waarin de hilarisch eerlijke, wereldvreemde Candice de lezer meesleept in haar missie geluk te verspreiden. Candice is een meisje dat de lezer nog lang in zijn hart zal koesteren.

Het alfabet van Candice Phee

Barry Jonsberg (vertaald door Annelies Jorna)

Lemniscaat, 2017 €16,95

| leeftijd 10+ |