Jonas en de visjes van Kees Poon - Harm de Jonge
Post date: Feb 7, 2014 10:46:25 AM
Harm de Jonge kennen we vooral als succesvol schrijver van jeugdboeken. Voor zijn boek Vuurbom kreeg hij in 2012 een Zilveren Griffel en Josja Pruiskreeg in 2007 de Woutertje Pieterse Prijs. Daarnaast schrijft De Jonge boeken waarin de fantasie de boventoon voert, zoals in TjibbeTjabbes´wereldreis (2008) en nu in Jonas en de visjes van Kees Poon.
Jonas kijkt uit het raam. Er gebeurt niks, het is een saaie boel. Maar Jonas weet een saaie dag toch spannend te maken:´Wat niet gebeurt kun je wel bedenken.´ Hij zet zijn zonnebril op, knijpt zijn ogen een beetje dicht en jawel hoor er springt een gemene bliksemflits´met ruige poten en scherpe tanden´ uit een wolk. Jonas is tevreden over dit spannende begin en hij fantaseert verder. Ondertussen stuurt zijn vader hem erop uit om vis te kopen bij Kees Poon op het Dolfijnplein. Jonas zet zijn ´fantasiezakjes´ wijd open en het wordt een wonderbaarlijke tocht: op straat passeren dakpannen op pootjes en met vleugels, in de grachten zwemmen reusachtige goudvissen, koningin Arabella verliest haar oranje laars en de winkels zien er ineens heel anders uit. Jonas ontmoet op zijn tocht onder andere kapster Joyce die hem oranje haar geeft, schrijver Barrabas die leesbrillen verkoopt, tandarts Ivo Witteman die een speeldoosje in Jonas´ kies monteert en juwelier Belle Bottisjelli die problemen heeft met het repareren van een piepklein horloge. Ook komt hij Rosa Overtoom tegen. Jonas vindt haar lief,´zo lief dat hij haar wel als zusje thuis zou willen hebben.´ Uiteindelijk komen Rosa en Jonas bij de viskraam van Kees Poon die hen niet zomaar een visje wil verkopen, hij wil bijvoorbeeld eerst weten of ze een meisjesvis of een jongensvis willen hebben. Als Jonas thuis komt is het avontuur nog niet afgelopen. Koningin Arabella komt op bezoek om Jonas te benoemen tot ´Arabellaan Eerste Klas in de Orde van de Zonnige Kijk´.
De kolkende fantasie van Harm De Jonge leest lekker weg en leent zich ook goed om voor te lezen. Zijn taalgebruik is prachtig en doet denken aan het werk van Paul Biegel en Harrie Geelen. Ook de namen van de personages kietelen de fantasie. Soms zijn ze duidelijk gerelateerd aan een beroep, zoals bij pianolerares Sibille C. Groot en soms moet je wat langer denken waarom de naam zo vertrouwt lijkt: zou Rosa Overbeek een nichtjes zijn van de grote liefde van Kees de jongen (Rosa Overtoom), deelt schilder Martijn Karmozijn toevallig zijn voornaam met de illustrator van het boek, is koningin Arabella familie van prinsesje Arabella en wat klopt er toch niet aan de naam Ivo Witteman?
Hier en daar koppelt De Jonge de fantastische avonturen van Jonas aan een maatschappelijk probleem. Zo wijst de drogist op de gevaren van het overmatig gebruiken van bepaalde lekkere snoepjes en Kees Poon verzucht dat de mensen niet willen weten dat de zee bijna leeg is.
Altijd blijft duidelijk dat Jonas met behulp van zijn zonnebril deze fantasieën oproept. Gedurende het verhaal keert hij soms even naar de gewone saaie wereld terug. Dit geeft een prettige structuur, de lezer blijft de verhaallijn zien.
Het boek is prachtig geïllustreerd door Martijn van der Linden. Van der Linden, die werkt in verschillende stijlen, kiest hier voor een kleurige weergave van de fantasieën van Jonas. Hij laat de rupstram zien, de vele bijzondere winkels en nog veel meer. Ook Van der Lindens werk is een ode aan de fantasie.
Jonas en de visjes van Kees Poon
Harm de Jonge (tekst) en Martijn van der Linden (ill)
Hoogland & Van Klaveren, 2013 € 14,95
Andere boeken van Harm de Jonge op kinderboekenpraatjes: